DTM

DTM: Timo Scheider zet - onvrijwillig - een punt achter zijn DTM-loopbaan

2016 Scheider Persconferentie 1
Een emotionele Timo Scheider kondigde zijn afscheid uit de DTM aan

Hij behoort tot de populairste rijders in de DTM, maar morgen rijdt hij zijn laatste race in de serie. Tijdens een emotionele persconferentie op zaterdagavond op de Hockenheimring Baden-Württemberg maakte Timo Scheider het aanstaande einde van zijn loopbaan in de DTM bekend. Geheel vrijwillig is dit niet: "Eergisteren kreeg ik van Audi een telefoontje met de mededeling dat mijn contract aan het eind van dit jaar niet wordt verlengd", aldus Scheider. "Ik had dat liever wat anders gezien, zodat ik in ieder geval op fatsoenlijke manier afscheid had kunnen nemen van de fans en alle mensen die me al die jaren lang begeleid hebben." Scheider is de laatste van de generatie coureurs die er bij de heropleving van de DTM in het jaar 2000 al bij was. Hij reed vijf seizoenen lang voor Opel, ontbrak één jaar lang in de serie (waarin hij de FIA GT-teamtitel won) en was sinds 2006 actief voor Audi, waarmee hij in 2008 en 2009 de DTM-titel op zijn naam schreef. De afgelopen jaren echter kreeg hij weinig meer voor elkaar.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, archief Autosport.nl

Na BMW-rijders Martin Tomczyk en António Félix da Costa, die al eerder hun aanstaande vertrek uit de DTM aankondigden, is Scheider de derde rijder van wie nu vaststaat dat hij volgend jaar niet meer in de serie actief is. Het past in het beeld van de geplande reductie van het rijderskader van acht naar zes rijders bij elk van de drie deelnemende merken, die weliswaar nog niet officieel aangekondigd is, maar een voldongen feit lijkt. Met Scheider vertrekt één van de populairste rijders uit de serie: de 37-jarige rijder uit Braubach in de Eifel staat bekend als iemand die altijd een open oor voor fans heeft en niet te beroerd is om bijvoorbeeld op de Nürburgring ook eens een vat bier te betalen en op de camping met zijn fans te delen.

960 24h Zieldurchfahrt Opel Scheider behoorde in 2003 tot het winnende Opel-team in de 24-uursrace op de Nürburgring

Scheider, in 1999 concurrent van Christijan Albers in de strijd om de Duitse Formule 3-titel, maakte in tegenstelling tot onze landgenoot in het jaar daarna wel direct de overstap naar de DTM, toen die serie na drie seizoenen afwezigheid nieuw leven ingeblazen werd. Scheider vond onderdak bij Opel, waar hij zijn eerste ervaringen in de toerwagenracerij opdeed. In 2003 leek hij tijdens de DTM-ronde op Zandvoort, waar hij vanaf de pole-position was gestart, op weg naar zijn eerste overwinning, totdat na de verplichte pitstop op het rechte stuk tussen de uitgang van de pitstraat en de Tarzanbocht het rechter voorwiel van zijn Opel Astra liep. Een jaar later behaalde hij zijn eerste grote succes als lid van het winnende Opel-team tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring.

scheider juicht op dak
Eerste overwinning in de DTM: Scheider in 2008 op Oschersleben

Toen Opel voor 2005 zijn DTM-kader verkleinde naar vier auto's, viel de Duitser buiten de boot. Hij vond een meer dan volwaardig alternatief in het toenmalige FIA GT1-kampioenschap, waarin hij met de Vitaphone-Maserati van Michael Bartels samen met laatstgenoemde als tweede in het rijdersklassement eindigde en de titel bij de teams won. Samen met Bartels en Eric van de Poele won Scheider in dat jaar ook de 24-uursrace van Spa-Francorchamps. In 2006 maakte Scheider met Audi zijn comeback in de DTM. In 2008 behaalde hij op Oschersleben zijn eerste overwinning in de serie, in zijn 79e DTM-race. Later dat jaar won hij ook op Brands Hatch en de finale op Hockenheim, waarmee hij met een nipte voorsprong van vier punten op Paul Di Resta de DTM-kampioenstitel behaalde.

timo motodrom
Kampioen in 2009: Timo Scheider op Hockenheim

Een jaar later werd hij wederom kampioen, met overwinningen op Oschersleben en Barcelona. In 2010 won hij de 'Europese finale' op Adria, na de spectaculaire crash van merkgenoot Prémat, maar sindsdien stond hij lange tijd droog: pas vorig jaar, op zaterdag tijdens het finaleweekeinde op Hockenheim, mocht hij weer eens op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. Hij sloot het seizoen als 18e af, zijn op één na slechtste klassering ooit in de DTM. Dit jaar gaat het nog slechter: in 17 races reed hij slechts vier keer in de punten en staat voorafgaand aan de finale van morgen op de 22e positie in het klassement. Naast zijn activiteiten in de DTM runt Scheider, die is verloofd met de oudste dochter van de Oostenrijkse zanger Hansi Hinterseer, een eigen team in de Duitse ADAC Formule 4. Naar eigen zeggen blijft hij beslist in de autosport actief, waarbij rallycross een van de opties is.

2016 Scheider Hockenheim vandaag
Timo Scheider behaalde vandaag op Hockenheim zijn beste resultaat van het - teleurstellende - seizoen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet