ACNN

ACNN: Sjoerd Stiksma “De Ooperon cup BMW’s kunnen nog jaren mee”

480 team-stiksma-lekkerkerker

Sjoerd Stiksma vormt al jaren een team met Gerald Lekkerker in de Ooperon cup. Beide heren rijden al zeven jaar en hebben nog steeds schik aan het racen. "Eigenlijk zou ik best eens in een andere Cup-klasse willen rijden. Ik zou niet weten welke, maar in ieder geval bij ACNN. Het concept bevalt mij prima. Je kunt in één dag trainen en rijden en de kosten zijn te overzien. Maar er moet natuurlijk wel strijd zijn met veel wagens in de baan. Gelukkig hebben we dat in de Ooperon BMW Cup. Trouwens, die PTC Cup is ook een mooie klasse geworden. Een prachtig vol deelnemersveld en groepjes rijders die aan elkaar gewaagd zijn."

Tekst: Fred Lubbers
Foto's: PR

Stiksma Lekkerkerker vlnr portret sept 2016 Foto Fred Lubbers

Waar hier en daar gesuggereerd wordt dat de BMW's van de Ooperon Cup langzamerhand aan vervanging toe zijn, vinden Lekkerkerker en Stiksma dat bepaald niet. "De BMW kan nog jaren mee", stelt Sjoerd Stiksma, die in 's Heerenberg een groot internationaal bedrijf, Continent Logitics B.V., bestiert. "Het wordt wel moeilijker aan onderdelen te komen, maar wanneer je wat verder zoekt, is er nog genoeg te vinden. De BMW gaat zelden stuk. De klasse kan nog jaren mee. En het is natuurlijk ook een mooie klasse. Kijk eens naar de kwalificatie in Zolder: acht auto's binnen anderhalve seconde. Geweldig toch?"

"De afgelopen drie jaren zijn de wagens van de eerste zeven à acht rijders aan elkaar gewaagd. Het zijn de afstelling en de coureur die het verschil maken."

podium gerald lekkerkerker sjoerd stiksma

Op de vraag wat de kracht is dat het duo al een flink aantal jaren een equipe in de Ooperon Cup vormt, antwoord Lekkerkerker met een brede lach: "Het geld. Samen is het goedkoper. Ach, gekheid, maar het speelt natuurlijk wel mee. Maar wij hebben al die jaren nog geen enkel woord ruzie met elkaar gehad." En Stiksma daarna: "Ik schakelde verleden jaar een keer verkeerd en de bak was fors kapot. Maar er wordt niet geklaagd. Maar we zijn wel kritisch op elkaar. We hebben nu twee camera's aan boord en analyseren de races nu ook aan de hand van de beelden. Dan nemen we geen blad voor de mond als we elkanders rijden bekijken. Zo leer je steeds weer."

podium 2 gerald lekkerkerker sjoerd stiksma

"Onze kracht? Al die jaren geen ruzie!"

"Wat ons doel is? Wereldkampioen Ooperon BMW Cup worden, net als Boone en Grendel in 2015." Gerald Lekkerkerker grijnst van oor tot oor. "Maar", voegt hij er aan toe, "voorlopig zit dat er niet in." Wie de tussenstand in de Ooperon BMW Cup bekijkt, weet waarom. Het koppel staat op de vijfde plaats en heeft 74 punten achterstand op koploper Jan Peter van Leeuwen. Vooral de resultaten op het Racepark Meppen drukten het totaal. Een tijdstraf voor te snel rijden in de pitsstraat van Meppen zorgde voor veel punten verlies. Een straf die lang tussen de oren bleef hangen. Inmidddels heeft het team zich weer herpakt en met een tweede en derde plaats op het TT circuit van Assen op 25 september jl.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet