NASCAR

NASCAR Whelen: Anthony Kumpen opnieuw NASCAR Whelen Kampioen. Twee titels voor PK Carsport

Met twee zeges tijdens het American Festival Weekend op Zolder stelde PK Carsport-coureur Anthony Kumpen voor de tweede maal in zijn carrière de titel veilig. Eerder dit Kumpen dit in 2014. Voor PK Carsport werd het een gouden weekend want in de Elite II series won Stienis Longin de titel voor het team. Renger van der Zande maakte met twee Top 5 klasseringen een uitstekend debuut.

2016 Kumpen Gordon
Voor de tweede maal in zijn carriere een NASCAR titel voor Anthony Kumpen.

Tekst Willem J. Staat

Foto's NASCAR

Anthony Kumpen opnieuw NASCAR Whelen kampioen. Twee titels voor PK Carsport
Voor de tweede maal in zijn carrière slaagde Anthony Kumpen erin om de NASCAR Whelen titel binnen te halen. Eerder deed hij dit in 2014. In de Elite II series won Stienis Longin de titel voor het team. Tijdens de eerste Elite I wedstrijd afgelopen zaterdag profiteerde Kumpen van contact tussen de Israëliër Alon Day en de Fransman Frederic Gabillon. Met slechts 8/10e verschil wist Kumpen Gabillon in de 16 ronden tellende wedstrijd voor te blijven. Anthony Kumpen: "Ik wist dat Fred Gabillon en Alon Day met elkaar de strijd voor de titel zouden aangaan. Daarom probeerde ik uit de moeilijkheden te blijven. Ze raakten elkaar wel twee of driemaal en dit opende voor mij gewoon de deur. Vanaf dat moment probeerde ik voorzichtig te zijn. Maar ik maakte best wel wat fouten omdat ik gewoon te nerveus was.""

Door het contact tussen beide titelrivalen viel Day naar de staart van het veld terug en Gabillion in het midden van het peloton. Beiden profiteerden echter van een neutralisatie in de vijfde ronde. Gabillon wist daardoor weer aansluiting bij de koplopers te vinden. In het gevecht om de tweede plek gingen zowel Marc Goossens als Bert Longin er in de 10e ronde vanaf en moesten opgeven. Het opende de deur voor Gabillon. De Italiaan Gianmario Ercoli eindigde in de wedstrijd als derde terwijl Renger van der Zande bij zijn NASCAR debuut als vijfde over de streep ging.

Kumpen 2
Prachtige wedstrijd op zaterdag in de Elite I

In de tweede wedstrijd stelde Anthony Kumpen met een zevende plek zijn tweede NASCAR Whelen titel veilig. Voor de allerlaatste wedstrijd van het seizoen gaf de legendarische Jeff Gordon het commando "Gentlemen start your engines" en de Spanjaard Borje Garcia nam direct de leiding maar strandde in de vijfde ronde waardoor Gabillon de leiding kon overnemen. De Fransman behield deze tot het einde en eindigde als tweede in de eindstand van het kampioenschap. Daarachter volgde Marc Goossens die de BRASS Ford Mustang zijn beste seizoensresultaat bezorgde. Alon Day pakte de derde plek en won tevens de Junior Trophy. Met een vijfde en een vierde plek deed het Renger van der Zande het bij zijn eerste kennismaking met de NASCAR Whelen bolides uitstekend.

Ook het teamkampioenschap werd door PK Carsport gewonnen. Anthony Kumpen: "Bij een chaotische start werd mijn auto beschadigd en deze wilde ik per sé winnen. Maar dit is met niets te vergelijken. Zeker als Jeff Gordon je ziet racen. Een fantastische ambassadeur voor de sport. En het was sensationeel om met hem op het podium te staan."

2016 S. Longin
Stienis Longin werd kampioen in de Elite II series.

Elite II
De eerste Elite II wedstrijd leverde een overwinning op voor de Italiaan Gabriele Gardel met PK Carsport Chevrolet. De auto van zijn naaste rivaal Stienis Longin(eveneens PK Carsport) wilde in de opwarmronde niet starten en moest achteraan aansluiten. Gardel stond vrijwel de gehele wedstrijd onder druk van Thomas Ferrando. Longin verloor veel tijd en concentreerde zich alleen nog maar op het zetten van de snelste ronde. Voor de tweede wedstrijd kende Longin meer geluk. Hij startte vanaf pole en versloeg Salvador Tineo Arroyo met een voorsprong van ruim 1.6 seconden. Zijn naaste concurrenten Thomas Ferrando en Gabriele Gardel kwamen niet verder dan een vierde en vijfde plek. De NASCAR Whelen kampioenen mogen tijdens de Champions Week in Charlotte op 9 december officieel hun kampioensbekers in ontvangst nemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet