NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson wint in Charlotte. Zware tijden voor vijf Chase-coureurs

Na zijn zege op de Charlotte Motor Speedway kan Jimmie Johnson met recht zeggen dat "The Boys are Back in Town" zijn. Maar vijf andere NASCAR Sprint Cup-rijders bevinden zich na Charlotte in ernstige moeilijkheden. Ook moest de wedstrijd na een crash waarbij 12 auto's betrokken waren enige tijd stilgelegd worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Johnson
Gaat Jimmie Johnson in 2016 voor een zevende kampioenschap?


Jimmie Johnson wint in Charlotte Zware tijden voor vijf Chase kandidaten
In de 317e van de 334 ronden tellende wedstrijd nam Johnson de leiding van Matt Kenseth's JGR Toyota over en versloeg de Joe Gibbs Racing-coureur met een voorsprong van 1.474 secs. Voor Johnson betekende het zijn derde bezoek aan Victory Lane dit seizoen en de achtste overwinning op Charlotte. In March 2006 werd de baan opnieuw geasfalteerd. Sindsdien stond Johnson driemaal in Victory Lane. Tevens betekende het zijn 78e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Maar de echte zege betekende een gegarandeerde plek in de 8e ronde van de Playoffs zodat Johnson over twee weken een stressvrije trip naar Talladega kan maken.

Ruim 23 wedstrijden moest Johnson het zonder overwinningen stellen en reed op Charlotte ruim 155 ronden aan de leiding. Jimmie Johnson: "Dit is enorm. Ik ben erg verheugd om weer met crewchief Chad Knaus in Victory Lane te staan. Het no 48 team is één grote familie en wij zijn dankbaar voor de vriendschap en het harde werken. Dit geldt voor iedereen bij Hendrick Motorsports. Hiervan gaan wij echt even genieten." Met de automatische progressie naar de volgende ronde wordt er nu al gesproken over een mogelijk zevende kampioenschap.

Kasey Kahne eindigde als derde gevolgd door Ryan Newman en Kyle Larson. Voor 2014 kampioen Kevin Harvick, Joey Logano, Chase Elliott en Austin Dillon werd hun tweede Charlotte optreden een ramp.Logano zorgde in de 117e ronde met een enorme klapband voor de vierde neutralisatie en in de 155e liep hij na een harde kennismaking met de muur flink wat averij op. In totaal verloor hij 78 ronden en werd als 36e geklasseerd.

2016 Chase Elliott
Chase Elliott was bij een crash betrokken en verloor waardevolle punten.

Logano: "Van wat ik gehoord heb was het de linker voorband en de rechter voorband. Als je de muur raakt gooit het de gehele geometrie voor door elkaar. En dit was waarschijnlijk de oorzaak voor het tweede incident. Het doet nogal pijn als je hard de muur raakt maar ik ben OK. We beschikten over een snelle auto en waren zeker in staat om de wedstrijd te winnen. Vanaf een tiende plek gingen we naar P3 en waren op jacht naar de leiders. Hetgeen ik tot mijn beschikking had voelde goed aan. Dit soort dingen gebeuren. Het hoort gewoon bij het racen."Net voordat Logano's Ford de muur had geraakt verloor de SHR Chevrolet van Kevin Harvick ineens behoorlijk wat power. Harvick moest opgeven en werd als 38e geklasseerd. Kevin Harvick: "Hij hield er plotseling mee op. Dit suggereert dat er geen oliedruk meer was. Het had niets met de accu te maken. Wij proberen nu een diagnose te stellen."

Chase Elliott en Austin Dillon werden in de 259e ronde het slachtoffer van een crash waarbij 12 auto's betrokken waren. Martin Truex Jr. probeerde Austin Dillon een duwtje te geven maar die ging in de rondte. Martin Truex Jr.:" Ik probeerde hem naar voren te schuiven maar deze idioot spinde hem in de rondte" Dillon verloor onmiddellijk de controle.Austin Dillon: "Ik ben OK. Het doet pijn. De komende twee weken moeten we gewoon hard werken. Ik ging op keurige wijze naar de derde versnelling maar toen voelde ik het contact en spinde door het gras. Het hoort erbij. Ik nam twee banden en je hoopt juist dat dit niet gebeurt. Ik ging zonder wielspin naar de derde plek en toen voelde ik ineens het contact. Volgende week zullen we maar weer verder zien."

2016 Harvick
Kevin Harvick zag zijn kansen door een blew-up in rook opgaan.

Terwijl Dillon in de rondte ging bevond Elliott zich achter hem pal voor Kyle Busch die het contact met Elliott niet kon vermijden en Elliott's Chevrolet tegen de buitenmuur in de rondte liet gaan. Hoewel de Toyota van Busch schade opliep wist hij toch nog als zesde te eindigen. Elliott had beduidend minder geluk. Voor de Sunoco Rookie van het jaar zat er niet meer dan een 33e plek in.Elliott: "We hadden zo'n goede auto en ik ben laaiend dat we niet het resultaat behaalden dat we eigenlijk verdienden. Het gaf me zo'n snelle 3M Chevy. Meer kun je niet verlangen. Op Kansas moeten wij er volgende week gewoon meer uit weten te halen.Met nog amper 26 ronden te gaan bevond Denny Hamlin zich in tweede positie toen plotseling zijn motor explodeerde. Voor Hamlin betekende het een 30e plek in de eindklassering.

In de tussenstand van "The Chase" bevindt Hamlin zich op de achtste plek. Het verschil tussen Truex Jr. en Hamlin bedraagt 16 punten. Realistisch gezien zijn er eigenlijk nog maar vijf rijders die voor de laatste plek in de 8e ronde vechten. Overigens reed Danica Patrick een goede wedstrijd en eindigde als elfde. Vanwege de orkaan Matthew werd Sprint Cup-wedstrijd van de zaterdagavond naar de zondagochtend verschoven. Daarna stond de uitgestelde Xfintiy-wedstrijd op het programma.


JJ en dochtertje
Jimmie Johnson's dochtertje vindt het beroep van haar vader kennelijk maar zo zo.......

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
2. Matt Kenseth Toyota 334 ronden
3. Kasey Kahne Chevrolet 334 ronden
4. Ryan Newman Chevrolet 334 ronden
5. Kyle Larson Chevrolet 334 ronden
6. Kyle Busch Toyota 334 ronden
7. Brad Keselowski Ford 334 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 334 ronden
9. Tony Stewart Chevrolet 334 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 334 ronden.

Top 16 Punten: J. Johnson - 3,045; M. Kenseth - 3,040; Kyle Busch - 3,036; B. Keselowski - 3,034; Kurt Busch - 3,033; C. Edwards - 3,029; M. Truex Jr - 3,028; D. Hamlin - 3,012; A. Dillon - 3,009; C. Elliott # - 3,009; J. Logano - 3,006; K. Harvick - 3,004; K. Larson - 2,109; T. Stewart - 2,106; J. Mcmurray - 2,084; C. Buescher # - 2,070.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet