V8 Supercars

V8 Supercars: Voorbeschouwing Bathurst 1000. Shane van Gisbergen en Chaz Mostert grote favorieten

Na de Daytona 500, de 24U van Le Mans, Indy 500 en GP Monaco vindt dit weekend op Bathurst de vijfde grootste autosportklassieker ter wereld plaats, de 54e editie van de Bathurst 1000. De grootste toerwagenrace ter wereld die sinds 1963 ononderbroken heeft plaatsgevonden. De teams van Triple Eight en Prodrive Racing Australia zijn de grote favorieten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Red Bull/Nissan/BJR Racing/Pirtek/Holden Motorsport

2016 Sandown Race
Gaat het HRT Team van Walkinshaw voor een allerlaatste overwinning met fabriekssteun?

Voorbeschouwing Bathurst 1000. Shane van Gisbergen en Chaz Mostert grote favorieten.
Insiders beschouwen Shane van Gisbergen en Chaz Mostert als de grote favorieten voor de 54e editie van de Bathurst 1000. Ofwel het duel tussen Triple Eight en PRA. Maar ook de concurrentie mag niet onderschat worden. Triple Eight won vorig jaar met Craig Lowndes/Steven Richards de wedstrijd. De legendarische Peter Brock blijft met negen overwinningen nog steeds "The King of the Mountain" maar zijn voormalige protegee Craig Lowndes heeft in 22 starts de Bathurst 1000 inmiddels al zesmaal op zijn naam geschreven en is ook dit jaar met Steven Richards één van de grote favorieten. Shane van Gisbergen(met Nederlandse wortels) leidt momenteel in de tussenstand van het kampioenschap en wordt door insiders eveneens als één van de grote favorieten beschouwd. SVG was twee jaar geleden dichtbij de overwinning. Maar na de laatste reguliere pitstop begaf zijn Tekno Autosports Holden het. "The Giz" is inmiddels als negenmaal op "The Mountain" gestart, maar slaagde er nimmer in om een podium te scoren. In 2015 behaalde hij met Jonathon Webb met een achtste plek zijn beste resultaat. SVG rijdt dit jaar samen met de Fransman Alexandre Premat die in zijn vier vorige optredens bij Gary Rogers Motorsport eveneens schitterde. Teameigenaar Roland Dane haalde Premat al aan het begin van het seizoen voor de Enduros binnen. Tijdens de openingswedstrijd van de Pirtek Enduro Cup behaalde de combinatie Van Gisbergen/Premat een tweede plek. De Triple Eight-combinatie Whincup/Dumbrell moet eveneens tot de favorieten gerekend worden. De laatste twee jaar vielen zij wel in leidende positie uit......

2016 Cameron Waters
Coming man Cameron Waters bij PRA.

PRA
Prodrive Racing Australia slaagde er vorig jaar niet in om een hattrick te scoren maar de combinatie Winterbottom/Owen legde wel de basis voor het eerste kampioenschap van Mark Winterbottom. "The Mountain Bites" en daar kwam Chaz Mostert vorig jaar tijdens de trainingen achter. De PRA-coureur brak na een crash zijn been en werd enige tijd uitgeschakeld. PRA zet maar liefst vier auto's in. Mark Winterbottom vormt een combinatie met de ervaren Dean Canto. Zeker niet te onderschatten want Winterbottom rijdt voor de 13e maal op Bathurst en Canto voor de 17e maal. In 2015 behaalde Canto met David Reynolds zijn beste resultaat en eindigde als zesde. De youngsters Cameron Waters en Jack LeBrocq rijden onder de Monster Energy kleuren en moeten zeker niet onderschat worden. Super Black Racing dat onder leiding staat van oud toerwagenwereldkampioen Paul Radisich is eveneens bij PRA ondergebracht en Chris Pither rijdt samen met voormalig VAR-coureur Richie Stanaway die op Sandown werkelijk bloedsnel was. Bathurst rookie Stanaway zou indien de omstandigheden gunstig zijn, best wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.


2016 Nissan
Rick Kelly is altijd goed voor een verrassing. Maar hoe gaan de vrouwen het bij Nissan doen?

Nissan Motorsport
Maar liefst vijf inschrijvingen van Nissan Motorsport, dat recentelijk aankondigde haar programma in de Supercars te continueren. Alle ogen zijn natuurlijk gericht op de damescombinatie Simona de Silvestro/Renee Gracie die met een Nissan Altima als wildcard staan ingeschreven. Ex Indycar/Formule E rijdster De Silvestro maakte vorig jaar op Bathurst zo'n enorme indruk dat vrijwel alle teams voor de Zwitserse in de rij stonden. PRA had haar graag dit seizoen al willen hebben. De Silvestro keert wederom naar Bathurst terug met het vooruitzicht dat zij de komende twee jaar als eerste vrouw fulltime in de V8 Supercars gaat uitkomen. Simona heeft voor 2017 nog geen contract getekend maar de verwachting is dat er een deal met Nissan gesloten is. Waarbij aangetekend moet worden dat de Supercarorganisatie wel bemiddeld heeft in de komst van Simona Down Under. Het team van de Kelly's slaagde met een major coupe door veteraan Russell Ingall naast Rick Kelly in te zetten. Ingall won de Bathurst 1000 tweemaal en is eigenlijk al met pensioen. En Rick Kelly is ook goed voor twee Bathurst overwinningen. Van de vijf Nissan inschrijvingen waarschijnlijk de meeste kansrijke. De combinaties Todd Kelly(Bathurst 1000 winnaar 2005)/Matthew Campbell(Australische Porsche Cup) Michael Caruso/Dean Fiore en Dale Wood/David Russell dichten wij toch wat minder kansen toe.

Podium Sandown
Garth Tander en Warren Luff verrasten op Sandown.

Holden Racing Team
Het officiële Holden Racing Team van Ryan Walkinshaw moet het in 2017 zonder officiële steun van het merk stellen. Die gaat nu naar Triple Eight. Walkinshaw blijft ook in 2017 in de Supercars actief. De combinatie Garth Tander/Warren Luff won de eerste wedstrijd van de Pirtek Enduro Cup op Sandown. Garth Tander kreeg na zijn overwinning op Sandown bij thuiskomst van teameigenaar Ryan Walkinshaw te horen dat zijn diensten voor het seizoen 2017 niet meer op prijs werden gesteld. James Courtney rijdt samen met Jack Perkins en beiden hebben 10 Bathurst starts op hun CV staan. Garth Tander won samen met Warren Luff de Sandown 500, maar ondanks zijn ontslag zal Tander ervoor gaan. Tander heeft 17 starts op zijn CV en Luff 15. Veteraan Tander won de Bathurst 1000 driemaal. Ook zijn echtgenote moet op een ander terrein niet onderschat worden. Zij gaat voor de Australische Formule Ford titel en reed ook in het verleden op Bathurst.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet