IndyCar

Indycar: Team Penske contracteert Josef Newgarden

Het komt niet echt als een verrassing maar de Amerikaan Josef Newgarden vervangt Juan Pablo Montoya bij Team Penske. Newgarden liet Ed Carpenter al enkele weken geleden weten dat hij voor 2017 naar een andere rijder moest gaan uitkijken. Met de komst van Newgarden lijken de dagen van Juan Pablo Montoya wel definitief geteld.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/Willem J. Staat

2016 Josef Newgarden
Josef Newgarden gisteren met een jonge fan tijdens de Indycar Awards in Indianapolis.


Team Penske contracteert Josef Newgarden
Het was inmiddels al een publiek geheim dat Josef Newgarden bij het Team van Roger Penske de plek van Juan Pablo Montoya zou gaan innemen. Vandaag werd de overstap van Newgarden naar Team Penske officieel bevestigd.

Roger Penske: " Als je vanuit commercieel en wedstrijdoogpunt naar de toptalenten in de serie kijkt stond Josef bovenaan onze lijst. Wij kijken altijd naar de toekomst en waren in de gelegenheid om met Josef te praten en wij waren ervan overtuigd dat hij perfect binnen ons programma past. Voor onze partners een fantastische coureur op en naast de baan. Hij is hongerig genoeg om races en kampioenschappen te winnen en wij hopen dat ons team hem deze kans kan geven."

De uit Tennessee afkomstige Newgarden beëindigde het seizoen 2016 met één overwinning en 11 top 10 resultaten voor Ed Carpenter Racing. Op Sonoma sloot hij het kampioenschap als vierde af. Op Iowa behaalde hij zijn enige overwinning dit seizoen. In de 300 ronden tellende wedstrijd reed hij 282 ronden aan de leiding. In zijn carrière behaalde Newgarden drie Indycar-overwinningen.(Iowa, Barber en Toronto). In totaal reed hij al 679 ronden aan de leiding van een Indycar-wedstrijd.

Newgarden begon bij de Skip Barber Racing School. Reed enkele jaren in Europa en keerde in 2011 naar de VS terug. In de IndyLights won hij dat jaar vijf wedstrijden. In 2012 kwam hij voor het team van Fisher/Hartman in Indycar uit.


IMG 1980
Harde Europese leerschool in de Formule Ford 2009. Toen viel Newgarden al bij uw redacteur op.

Josef Newgarden: "Voor elke eenzittercoureur moet het een droom zijn om voor Roger Penske te mogen uitkomen. In de autosportgemeenschap is hij een legende en zijn team heeft vrijwel alles bereikt. Ik kijk er nu al naar uit om met Simon Pagenaud, Helio Castroneves en Will Power en met de rest van het team samen te werken om van mij een nog betere coureur te maken."

Team Penske won dit jaar met Simon Pagenaud haar 14e Indycarkampioenschap en ook de eerste drie plekken in de eindstand werden door Penske-coureurs bezet. 22 jaar geleden behaalde het team met Al Unser Jr. Emerson Fittipaldi en Paul Tracey hetzelfde eindresultaat. Gedurende het 2016 seizoen behaalde Team Penske in de Indycarseries maar liefst 10 overwinningen.

Vijf races werden door Simon Pagenaud gewonnen, vier door Will Power en éen door Juan Pablo Montoya. Het team behaalde 22 podiumresultaten en elf poles. In totaal reden de Penske-auto's gedurende het seizoen 811 ronden aan de leiding.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet