Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout wint finaleraces in Nederlands Kampioenschap Rotax Max op circuit Genk

rvk nk genk p

Net voor hij naar Amerika vertrekt voor zijn eerste test met de nieuwe USF2000 op het Grand Prix circuit van Indianapolis deed Rinus van Kalmthout op invitatie van RR Racing mee aan de finaleraces in het NK Rotax Max bij de senioren. Op het circuit van Genk reed de net 16-jaar geworden KNAF Talent First-coureur nog eenmaal in zijn vertrouwde Rotax Max-kart, alvorens hij zich volledig op de autosport gaat concentreren. Met drie sterk gereden heats werd Van Kalmthout de winnaar van dit laatste NK-evenement. In de finale had de Hoofddorper een voorsprong van maar liefst acht seconden opgebouwd, maar omdat hij de overwinning gunde aan zijn voormalig teamgenoot Kay van Berlo, die dankzij deze overwinning de titel NK Rotax Max 2016 binnen haalde, werd de toekomstige USF2000-coureur deze race tweede.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Rinus van Kalmthout, die in Amerika gaat racen onder de naam Rinus VeeKay, was door zijn coach Ramon Rietveld van RR Racing uitgenodigd om nog eenmaal aan de start verschijnen in het NK Rotax Max bij de senioren. Dit paste nog precies in zijn drukke agenda, want woensdagmorgen 5 oktober vertrekt de jonge racer naar Amerika voor de allereerste test in de USF2000 op het Grand Prix circuit van Indianapolis komend weekend.

rvk nk genk 1

De KNAF Talent First-rijder liet tijdens de kwalificatie zien dat hij, ondanks dat zijn focus nu uiteraard op het racen in formulewagens is gericht, nog altijd zeer competitief is in zijn kart. VeeKay reed de tweede tijd, drie honderdste van een seconde achter BNL-kampioen 2016 Glenn van Parijs.

rvk nk genk 2

In de eerste heat kwam Rinus VeeKay op een zeer natte baan na een zeer spannende race net als tweede over de finish, de tweede heat op een inmiddels droge baan won hij overtuigend. In de derde en afsluitende heat van seizoen 2016 reed VeeKay vanaf de start bij zijn achtervolgers weg. Na driekwart van de race had hij een comfortabele voorsprong van maar liefst acht seconden opgebouwd, toen zijn motor begon te protesteren. Door hem weer uit en aan te zetten loste hij het probleem op, maar was zijn voorsprong wel afgenomen en zat Kay van Berlo kort achter hem. De KTF-rijder gunde zijn voormalig teamgenoot de overwinning en daarmee werd Van Berlo kampioen NK Rotax Max 2016 bij de senioren. Met twee tweede plaatsen en een zege werd VeeKay uitgeroepen tot winnaar van het evenement.

rvk nk genk 3

Rinus is erg tevreden dat hij in zijn laatste seizoen karting goed heeft kunnen presteren: "Ik wil Ramon Rietveld van RR Racing, mijn sponsors, mijn ouders, Ogden Racing Engines en Supertune bedanken voor hun support in het afgelopen jaar."

rvk nk genk b

VeeKay vertrekt woensdag naar Amerika voor de eerste test in de USF2000 tijdens de Chris Griffis Memorial op 8 en 9 oktober in Indianapolis.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet