Formula 4

Eerste zeges Job van Uitert in Formula 4 op Imola

jvu imola p

Job van Uitert heeft op het Italiaanse Imola zijn eerste Formule 4 overwinningen uit zijn carrière gepakt. De pas 17-jarige Dongenaar bleek op zaterdag tijdens de eerste race van het weekend de allerbeste en herhaalde het kunststukje op zondagochtend op weg naar een tweede zege waarmee een bijzonder weekend werd bekroond.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Het evenement begon al ijzersterk met twee derde plaatsen in de kwalificatie op een circuit waar Job eerder in het jaar al goed presteerde. Gewapend met een goede uitgangspositie vertrok de Jenzer Motorsport coureur sterk in de eerste race en ging de strijd aan met zijn teamgenoot Marcos Siebert. In de vierde ronde wist Job aan de klassementsleider in het Italiaans kampioenschap voorbij te gaan en zette koers richting Mick Schumacher. Job was net bezig de voorsprong van de Duitser te verkleinen toen Schumacher een drive-through straf kreeg voor een valse start. Hierdoor kreeg Job voor het eerst in zijn nog korte Formule 4 carrière de leiding van de wedstrijd in handen.

Makkelijk had hij het echter niet want nadat halverwege de race Juri Vips op de tweede plek terecht kwam begon de race als het ware overnieuw. Vips zette de druk er vol op bij Job die een moment uit balans leek. De jongeling herstelde zich echter heel snel en zette een aantal sterke rondetijden neer om weer een kleine voorsprong te creëren . Toen in de allerlaatste fase van de race ook nog eens de safetycar de baan op kwam was de strijd gestreden en de eerste overwinning voor Job van Uitert in de Formule 4 klasse een feit. "Ik kan het nog niet geloven. Dit was de langste race uit mijn leven, elke ronde leek zo ontzettend lang te duren maar nu maakt het allemaal niet meer uit, ik heb gewonnen!", aldus Job na de race.

jvu imola a

De tweede race zou eveneens een zware strijd opleveren waarbij Job opnieuw als derde mocht starten. Ditmaal was zijn start minder goed en viel de licht-blauwe Tatuus Formule 4 terug naar de zesde plek. Job bleek dit weekend echter onvermurwbaar en begon zich een weg naar voren te vechten. Na zeven ronden lag de jonge Nederlander al derde, een ronde later pakte hij de tweede plaats over en ging hij op jacht naar teamgenoot Marcos Siebert.

Die wist hij te passeren in de tiende ronde en even leek het erop alsof Job weg zou kunnen komen bij het veld maar die hoop werd door een opstomende Lorenzo Colombo uitgewist. Een zwaar gevecht ontstond waarbij een aantal keer wiel aan wiel werd gereden. Toch hield Job knap stand en wist zo na zeventien ronden racen beslag te leggen op zijn tweede overwinning van het seizoen. "Het is gewoon bizar, alles past dit weekend, met name de kwalificatie en dan veranderd zo'n race compleet. Waanzinnig."

De derde race zou op een kleine teleurstelling uitlopen. Dankzij zijn overwinning moest Job als tiende vertrekken in het derde bedrijf en moest hij dus flink aan de bak in de openingsfase van de wedstrijd. In dat middenveld maakte hij deel uit van een groep die vocht om de achtste plek toen hij werd geraakt en een lekke band opliep. De kansen op een goed resultaat waren daarmee verkeken maar toen hij terugkwam op de baan reed Job nog wel even de snelste ronde van de wedstrijd neer.

Het onderstreepte het geweldige weekend waarin Job zijn echte doorbraak in de Formule 4 klasse maakte. Het zorgt er niet alleen voor dat hij nu vierde staat in het Italiaans kampioenschap, maar dat hij ook met een gezonde dosis zelfvertrouwen op weg kan naar de laatste wedstrijden dit seizoen, te beginnen aankomend weekend op het circuit van de Hockenheimring.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet