Diversen

Div. Nog meer succes voor Volvo. Richard Göransson wint STCC titel op Knutstorp

Polestar Cyan Racing kende behalve succes in het WTCC ook op het thuisfront afgelopen weekend de nodige zegevreugde. Voor de vierde achtereenvolgende maal won het merk de STCC titel. Meer dan welk ander merk ook.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Cyan Polestar Racing

STCC Team
Volvo had ook op het thuisfront succes.

Nog meer succes voor Volvo. Richard Göransson wint STCC titel op Knutstorp
Voor de laatste STCC wedstrijd op Knutstorp bedroeg het verschil in punten met teamgenoot Robert Dahlgren slechts 16 punten. In de eerste kwalificatie op Knutstorp pakte Dahlgren de pole en pakte daarmee zes extra punten. In de tweede kwalificatie moest Dahlgren vanwege een accuprobleem verstek laten gaan terwijl Göransson zich als tweede op de grid kwalificeerde. In de eerste wedstrijd eindigde Dahlgren na een sterke opmars als derde achter zijn teamgenoot Göransson en winnaar Johann Kristoffersson in een Seat.

In de tweede wedstrijd wist Dahlgren zich van een negende naar een tweede plek op te werken en ging zelfs aan zijn Cyan Polestar Teamgenoot voorbij. Het bleek onvoldoende, want om de titel op zijn naam te schrijven, moest Dahlgren gewoon winnen en de zege ging in de 20 ronden tellende wedstrijd naar Dacia-coureur Mattias Andersson.

Richard Göransson: " Te gek. Vijf titels. Het was een fantastisch jaar. Ik kreeg het vertrouwen van Polestar Cyan Racing en de Volvo familie. En ik heb dit niet beschaamd. Ik heb er geen woorden voor. Het was een harde strijd. Jammer voor Robert maar hij was een fantastische concurrent en teamgenoot."

Robert Dahlgren: "Ik ben zwaar teleurgesteld. Als het accuprobleem zich in de tweede kwalificatie niet had voorgedaan was het een totaal ander verhaal geweest. Ik had nog één rondje nodig. In het begin van de wedstrijd verloor ik teveel tijd. Ik had het kampioenschap en de gouden medaille graag willen winnen. Maar het gebeurde helaas niet. Gelukwensen aan Richard Göransson en het gehele team dat fantastisch werk verricht heeft."

Podium
De laatste STCC titel voor Volvo met Richard Göransson.

Prins Carl Phillip had één van zijn beste races dit seizoen en eindigde als zesde in de eerste wedstrijd.Prins Carl Philip: "Met de snelheid van de auto was ik in de eerste wedstrijd meer dan tevreden en kon dan ook op de concurrentie voor mij druk uitoefenen. Felicitaties aan Richard voor het kampioenschap. Robert zorgde zeker voor een opwindende finale."

Overigens stapt Volvo mogelijk volgend jaar over naar het Zweedse GT kampioenschap, aangezien het huidige STCC door een TCR-serie vervangen gaat worden. Voor een opvolger van de V40 beschikt Volvo nog niet over een geschikt model om aan de TCR deel te nemen.


2016 Knutstorp Goransson Race
Op weg naar de titel.

Sinds het begin van het STCC in 1996 heeft Volvo zes rijderstitels en acht teamtitels gewonnen.Alexander Murdzevski Schedvin van Polestar Motorsport: "Wij zijn er ontzettend trots op om dit jaar beide kampioenschappen wederom gewonnen te hebben. Beiden waren het gehele jaar erg sterk. Maar het geeft enorm veel voldoening om het kampioenschap als titelverdedigers te beginnen en te beëindigen. In het STCC zijn wij de meest succesvolle fabrikant."


Resultaten STCC Finale Knutstorp Race 1
1 Johan Kristoffersson SEAT León 20 ronden
2 Richard Göransson Volvo S60 +0.486
3 Robert Dahlgren Volvo S60 +7.466
4 Björn Wirdheim Saab 9-3 +21.617
5 Daniel Haglöf SEAT León +23.288
6 Carl Philip Bernadotte Volvo S60 +24.206

Race 2
1 Mattias Andersson Dacia SE 20 ronden
2 Robert Dahlgren Volvo S60 +0.927
3 Björn Wirdheim Saab 9-3 +5.936
4 Richard Göransson Volvo S60 +6.498
5 Reuben Kressner Saab 9-3 +9.828

Kampioenschappen
1996 STCC – Jan "Flash" Nilsson – Volvo 850
1997 STCC – Jan "Flash" Nilsson – Volvo 850
2009 STCC – Tommy Rustad – Volvo C30
2010 STC Cup – Robert Dahlgren – Volvo C30
2012 TTA – Fredrik Ekblom – Volvo S60
2013 STCC – Thed Björk – Volvo S60
2014 STCC – Thed Björk – Volvo S60
2015 STCC – Thed Björk – Volvo S60
2016 STCC – Richard Göransson – Volvo S60

Teams
2002 STCC – Jan "Flash" Nilsson/Edward Sandström
2003 STCC – Jan "Flash" Nilsson/Magnus Krokström
2009 STCC – Tommy Rustad/Robert Dahlgren
2010 STCC – Tommy Rustad/Robert Dahlgren
2012 TTA – Fredrik Ekblom/Thed Björk
2013 STCC – Thed Björk/Fredrik Ekblom
2014 STCC – Thed Björk/Fredrik Ekblom/Carl Philip Bernadotte
2015 STCC – Thed Björk/Fredrik Ekblom/Carl Philip Bernadotte
2016 STCC – Richard Göransson/Robert Dahlgren/Carl Philip Bernadotte

Knutstorp Goransson Finish
STCC een afgesloten periode voor Volvo.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet