NASCAR

NASCAR: 500 Miljoen Dollar Racisme aanklacht tegen NASCAR. Ordinaire publiciteitsstunt of gegrond?

Terrence Cox III heeft afgelopen vrijdag in het District New York een aanklacht van 500 miljoen dollar tegen de NASCAR-organisatie neergelegd. Cox III is eigenaar van het Diversity Motorsports Racing dat de intentie heeft om minderheden in de NASCAR Sport te laten integreren. Een bericht dat hier in Nederland zelfs de voorpagina's haalde. Vanwege het NASCAR Drive for Diversity programma dat sinds 2004 werd ingesteld lijkt Terence Cox III weinig kans te hebben.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Kyle Larson
Zonder het NASCAR Diversity Programma was Kyle Larson nooit zover gekomen. Hij won de Sprint Cup-wedstrijd in Michigan. Moeder is van Japanse afkomst.

500 Miljoen Dollar Racisme aanklacht tegen NASCAR. Ordinaire publiciteitsstunt of gegrond?
Sinds de affaire Wendell Scott(autosport.nl besteedde in maart 2010 ruim aandacht hieraan) is er in de NASCAR-wereld veel veranderd. In 2004 werd het Diversity Programma, juist voor minderheden, in de NASCAR wereld ingevoerd. Research loze dagbladjournalisten waren kennelijk hiervan niet op de hoogte voordat ze in dit land allerlei krantenkoppen in de social media ether gooiden...... Maar dit terzijde.
Terrence Cox III diende afgelopen vrijdag bij een rechtbank in New York een aanklacht tegen NASCAR van maar liefst 500 miljoen dollar in, omdat de organisatie zijn Diversity Programma via de NASCAR-organisatie geen steun zou krijgen van corporate sponsors om zijn projecten te steunen. Raceteams moeten natuurlijk altijd zelf voor corporate sponsoring zorgen, in welke raceserie dan ook. Dat er tussen Cox III en NASCAR met zijn Diversity Motorsports Racing en NASCAR iets moet zijn misgegaan is duidelijk. Maar wie diep in de sport is ingevoerd, ziet dat deze aanklacht vrijwel ongegrond is en kansloos is.

Waarom?
Ten eerste zijn bij de verschillende teams nogal wat mensen uit minderheidsgroepen werkzaam. Voormalige basketballers hebben als "tyre changer" vaak de prioriteit. Ten tweede heeft de NASCAR organisatie sinds 2004 het Drive for Diversity Programma ingevoerd waar in de vele lokale series al veel rijders geprofiteerd hebben. Net zoals in de F1 heb je een ladder systeem dat bij NASCAR uit lokale regionale series bestaat. En net zoals in de F1 zullen alleen de besten ooit de top halen. In zijn aanklacht gooit Cox III het specifiek op mensen van Amerikaans/Afrikaanse origine en stelt dat geen van de 48 rijders kleurling is.(Tegenwoordig mogen er maar 40 auto's per wedstrijd starten). Daar gaat het eigenlijk ook al een beetje fout. Want Ganassi Topper Kyle Larson is juist afkomstig uit één van die minderheidsgroepen(Japanse moeder) en beschikte aan het begin van zijn carrière over weinig steun. Zonder het NASCAR Drive for Diversity Programma was Larson nooit zover gekomen.

2016 Daniel Suarez Daniel Suarez wordt bij het team van Joe Gibbs Racing op handen gedragen. De Mexicaan doet alleen geen uitspraken over een bepaalde presidentskandiaat.

In de NASCAR Xfinity kwamen de Mexicaan Daniel Suarez en Darrell Wallace Jr. eveneens voort uit een Diversity Programma. De 24-jarige Daniel Suarez is dit jaar zelfs kanshebber voor de titel en wordt bij Joe Gibbs Racing op handen gedragen. Zowel Larson en Suarez wonnen beiden afgelopen zomer op Michigan in de Sprint Cup als in de Xfinity-series. Maar naast Larson en Suarez zijn ook Darrell Wallace Jr. en Rico Abreu in beeld voor een Sprint Cup-carrière. De 23-jarige Wallace is de zoon van voormalig NASCAR rijder Darrell Wallace Sr. die met een Amerikaanse van Afrikaanse afkomst getrouwd is. Wallace Jr komt voor het team van Roush Fenway Racing in de Xfinity-series uit en behaalde dit jaar enkele Top 10 resultaten bevindt zich zeker(nog) niet op het niveau van een Daniel Suarez. Rico Abreu, de kleinste coureur ter wereld, wordt door NASCAR en de fans gekoesterd.

2016 Darrell Wallace
Bubba Wallace is een echte Amerikaanse Afrikaan maar zit in de Xfinity-series nog niet op hetzelfde niveau als Suarez.

Kansloze argumenten
Terrence Cox III komt in de media naar buiten met de bewering dat NASCAR een racistische sport is. Met de aangehaalde bovenstaande feiten zal elke rechtbank dit gemakkelijk kunnen weerleggen. Ongeacht kleur of ras, gaan alle teams voor een rijder die hard gaat want die brengt zeker in de USA geld in het lade. Nadere research van www.autosport.nl leerde dat Cox Jr. eveneens een aanklacht heeft lopen tegen het team van JTG Daugherty dat een auto voor A.J. Allmendinger inzet. Het team is onder meer in handen van ESPN sportcommentator en voormalig basketballspeler Brad Daugherty, van Amerikaans Afrikaanse afkomst en Super NASCAR Fan.

2016 Brad Daugherty
Zelfs JTG teameigenaar Brad Daugherty kreeg een aanklacht aan zijn broek......

Tia Norfleet is de enige vrouwelijke Amerikaans/Afrikaanse deelneemster in de ARCA-series. In het NASCAR Drive for Diversity Programma zijn sinds de komst van Danica Patrick enkele jaren geleden ook vrouwen opgenomen. Nathalie Decker maakte vorig jaar deel uit van dit programma.

Wat er werkelijk tussen Terrence Cox III, met zijn Diversity Motorsports Racing programma, en NASCAR is misgegaan blijft gissen. Waarschijnlijk zijn door Diversity Motorsports Racing niet de juiste mensen voor een verdere toekomst in deze tak van autosport naar voren geschoven.

2016 Rico Abreu 1
Rico Abreu rijdt dit jaar onder meer enkele wedstrijden in de KN Proseries. 

Een kleine vergelijking met de Formule 1. De Australiër James Courtney werd door Jaguar aan het begin van het millennium na een testcrash op Monza te licht gevonden voor de F1 en rijdt sindsdien V8 Supercars. En zo zijn er globaal talrijke voorbeelden.

NASCAR is natuurlijk een Red Neck Sport zoals de Amerikanen dat zo fraai weten te omschrijven. Maar net zoals in de eredivisie voetbal in vele landen hebben fans weinig invloed op de besluitvorming van een organisatie of organisator.

De NASCAR-organisatie acht de klacht van Terrence Cox III ongegrond en zal er alles aandoen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Terrence Cox III heeft inmiddels aangekondigd dat hij de komende weken bij diverse evenementen met zijn minderheidsgroepen de orde zal verstoren.Mocht Terrence Cox III door de rechter in het gelijk worden gesteld dan zullen er meer dan alleen de aangehaalde racistische factoren naar boven komen. Wie er in deze onverkwikkelijke affaire dan ook in het gelijk gesteld moge worden, de imagoschade aan deze sport zal enorm zijn.

2016 Rico Abreu 2
Eigenlijk heeft de aanklacht van Terrence Cox III een bom onder de NASCAR-coureurs gelegd die afkomstig zijn uit een Diversity Programma. Niet te hopen dat Rico Abreu de sport de rug toekeert. Eén van de meest populaire coureurs in Amerika.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet