Algemeen

Dragracing: Indrukwekkend persoonlijk record en kwartfinale voor Michel Tooren bij European Finals op Santa Pod

tooren.102

Michel Tooren en Pro Dutch Racing hebben opnieuw hun grenzen verlegd. Tijdens de voor het FIA Europees Kampioenschap meetellende European Finals liet Tooren met zijn Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda de klokken op Santa Pod stilstaan bij 6,005 seconden en 240,17 mph (386,5 km/u). Daarmee was de Pro Dutch-piloot niet alleen de snelste rijder van de eerste eliminatieronde en twee persoonlijke records rijker, ook doorbrak Tooren in zijn debuutseizoen bijna de voor Pro Mods magische 6-secondengrens. In de kwartfinale moest Tooren zijn meerdere erkennen in regerend Europees kampioen Michael Gullqvist, nadat de Pro Dutch Cuda bij de start te maken kreeg met tyre shake. "Die tijd, daar droom je in dit stadium alleen maar van, maar toch is er ook wel een beetje teleurstelling over het verlies in de kwartfinale", keek Tooren op zijn raceweekend terug.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De European Finals op Santa Pod Raceway is traditioneel de afsluiter van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing en omdat de wedstrijd ook meetelt voor het MSA British Pro Modified Championship, lagen er voor Pro Dutch Racing dubbele belangen. Voor Michel Tooren was het de zesde wedstrijd in zijn debuutseizoen en de derde keer dat de Pro Dutch Racing-piloot oog in oog stond met de top van het FIA EK-veld. Op vrijdag leverde de eerste kwalificatiepoging direct een keurige 6,19 seconden op en daarmee stond de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda op een mooie vijfde plaats. De tweede poging verliep met een tijd van 6,28 seconden iets minder en omdat diverse andere rijders hun tijd verbeterden, sloot Tooren de eerste kwalificatiedag af op plaats acht.

tooren.161

Helaas verregende de zaterdagkwalificatie. Door zijn achtste positie moest Tooren het in de eerste eliminatieronde opnemen tegen Philip Englefield, een van zijn directe concurrenten in het MSA British Pro Modified Championship. Na een moeilijke start schoot de Pro Dutch Racing Cuda er als een raket vandoor en na een prachtige run verscheen er een in het eerste jaar niet voor mogelijk gehouden 6,005 seconden op het scorebord. Daarmee verpulverde Tooren zijn persoonlijk record van 6,074 seconden, terwijl de 240,17 mph (386,5 km/u) ook een nieuw persoonlijk snelheidsrecord betekende. De Pro Dutch Racing-piloot boorbrak zo, nota bene in zijn debuutseizoen, bijna de door alle Pro Modified-rijders nagejaagde 6-secondengrens en was nog maar een fractie verwijderd van zijn eerste '5'. Met zijn 6,00 score was de Nederlander in de eerste eliminatieronde de snelste rijder van het hele veld. Niet onbelangrijk was natuurlijk ook dat Tooren in zijn run Englefield achter zich liet en zich plaatste voor de kwartfinales.

tooren.453

In de kwartfinales moest Tooren het opnemen tegen regerend FIA Europees Pro Modified kampioen Michael Gullqvist. De Zweed was het hele weekend al een klasse apart, maar na de snelle tijd uit de eerste ronde was de Pro Dutch Racing-rijder beslist niet kansloos en werd zijn snelheid door de concurrentie gevreesd. Meteen na de start wist Tooren echter dat het dit keer niet zou lukken om de Europees kampioen van 2015 en 2016 te kloppen. In de eerste meters kreeg de Cuda tyre shake, en wel zo heftig, dat de hoofdstroomschakelaar uitsloeg en de motor van de Cuda stilviel. Daarmee eindigden de European Finals voor Pro Dutch Racing in de kwartfinales.

tooren.362

"Van een 6,0 in je eerste seizoen, daar droom je alleen maar van. Op vrijdag hadden we wat probleempjes met de koppeling. Tussen de runs hebben we nog wat aangepast, maar vrijdagavond hebben we uiteindelijk besloten om andere koppelingsplaten te monteren. Helaas konden we die op zaterdag niet testen, zodat het afwachten was hoe het in de eerste ronde zou gaan. Omdat de slag van de koppeling anders was en ik er nog niet aan had kunnen wennen, schoot ik bij het in pre-stage gaan iets te ver door. Mijn reactietijd was mede daardoor niet goed, maar de run des te beter. Ik zag dat ik snel op hem inliep en hem uiteindelijk passeerde. In de kwartfinale had ik meteen zoveel tyre shake, daar was niets meer aan te doen. Ik had het Gullqvist graag wat moeilijker gemaakt", aldus Tooren.

tooren.252

In zijn eerste seizoen legde Tooren in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap beslag op plaats tien, dit ondanks het feit dat Pro Dutch Racing slechts aan drie van de zes wedstrijden deelnam. In het MSA British Pro Modified Championship staat Tooren na vijf van de zes wedstrijden op plaats drie, op slechts zestien punten van de als tweede geklasseerde Englefield. Omdat een overwinning in een eliminatieronde twintig punten oplevert, is hier nog van alles mogelijk. De achterstand van Tooren op de in het kampioenschap leidende Andy Robinson bedraagt 51 punten. De laatste ronde van het MSA British Pro Modified Championship wordt verreden op 24 en 25 september, opnieuw op Santa Pod. Inmiddels hebben zich al twaalf teams voor deze wedstrijd aangemeld, waardoor er meerdere eliminatieronden verreden moeten worden en er dus veel punten te verdienen zijn. Met een goede uitslag is zelfs de eerste plaats voor Tooren nog niet buiten bereik. "Met in het eerste seizoen een top tien klassering in het FIA EK doen we het goed. In het MSA kampioenschap willen we een beker scoren en dus is daar minimaal de top drie ons doel", aldus de Pro Dutch-rijder tot besluit.

tooren.452
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet