NASCAR

NASCAR Whelen: Veel punten pakken zonder risico's te nemen voor PK Carsport

Dit weekend beginnen op de Italiaanse Adria Raceway de play-offs van het seizoen 2016 van de Nascar Whelen Euro Series. Anthony Kumpen en Stienes Longin zijn meer dan in de running voor de titel in respectievelijk Elite 1 en Elite 2, en beide wagens maken ook nog steeds een grote kans op de teamstitel. Vooral omdat in Adria – en in de finale in Zolder – dubbele punten te verdienen zijn.

Adria
Aangeleverd bericht
Foto PR

Adria Raceway, 2,7 kilometer lang, is geen onbekend terrein voor Anthony Kumpen en Bert Longin. In hun FIA GT-dagen raceten ze hier met een Corvette (2006, 2007 en 2009) en een Saleen (2008). Er zat zelfs twee keer een podiumplaats in. Dat belooft voor dit weekend.

"Dit is een uitstekend baantje voor de Nascar", grijnst Longin. "Als er hier dertig auto's op een circuit van niet eens drie kilometer rijden, dan krijg je altijd spektakel. Bovendien zijn we hier recent komen testen en alles liep opperbest. Ja, ik denk dat er een goed weekend zit aan te komen. In het rijderskampioenschap heb ik wat wedstrijden gemist, maar met een goed resultaat moeten we met de #11 een stap dichter komen bij de teamstitel. We staan slechts zeven punten achter de leider, dus alles is daar nog mogelijk."

Dat is ook het geval in het Elite 1-rijderskampioenschap. Daar heeft Anthony Kumpen slechts één punt achterstand op leider Gabillon. "Het is de bedoeling dat ik die achterstand hier opnieuw ombuig naar een voorsprong, ja," glimlacht Kumpen fijntjes. "Ik wil in Zolder als leider in de tussenstand aankomen. Mocht dat niet lukken, dan zal ik niet in opperbeste stemming zijn, maar het is ook niet het einde van de wereld. Hier komt het er vooral op aan om veel punten te pakken, zonder overdreven risico's te nemen. Vanaf nu worden er immers dubbele punten gescoord, een uitvaller weegt dus ook dubbel door."

Geen risico's nemen, dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. "Ja, dit is een omloop waar een rijder van slechte wil wel wat schade kan aanrichten", legt Kumpen uit. "Gelukkig vallen de incidenten dit seizoen nogal mee. Als er al iets gebeurt, is dat meestal tussen de plaatsen acht en vijftien. In de top-6 wordt er correct gereden."

De PK Carsport die met de meest comfortabele uitgangspositie naar Adria trekt, is Stienes Longin. De Leuvenaar heeft 37 voorsprong op Tineo Arroyo. "Maar hij heeft dan wel het voordeel dat Adria het thuiscircuit is voor zijn team", tempert Longin jr. de verwachtingen. "Ik vermoed dat ze hier wel wat kilometers hebben gedraaid. Maar goed, in Zolder is het dan onze beurt. Als ik hier mijn voorsprong intact kan houden of, wie weet, kan uitbreiden, dan is mijn weekend geslaagd."

Tot slot geven we nog graag mee dat de wedstrijden in Adria kunnen worden gevolgd via een livestream op de website van het kampioenschap.

Timing
Zaterdag 17 september
10.00 Qualifying Elite 1
10.23 Qualifying Elite 2
13.30 Elite 1 Race 1 (24 ronden)
17.30 Elite 2 Race 1 (24 ronden)

Zondag 26 juni
09.00 Warm-up
10.30 Elite 2 Race 2 (24 ronden)
14.30 Elite 1 Race 2 (24 ronden)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet