V8 Supercars

V8 Supercars: Retrokleuren voeren boventoon op Sandown. Nissan en Volvo geven schema’s vrij

Vrijwel alle teams rijden dit weekend tijdens de Sandown 500 in retro-style. Nissan en Volvo gaven recentelijk hun kleurenschema's vrij. Voor Nissan is het exact 50 jaar geleden dat ze voet op de Australische markt zetten. Regerend kampioen Mark Winterbottom rijdt op Sandown overigens zijn 150e V8 Supercarwedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Nissan/GRM/PRA

Nissan 1966
Nissan reed in 1966 voor de eerste maal op Bathurst. Let even op de veiligheid met die boom aan de linkerkant....En direct een klassezege.

Retrokleuren voeren boventoon op Sandown. Nissan en Volvo geven schema's vrij
Nissan viert haar vijftig jarige aanwezigheid op Sandown met het retro-kleurenschema waarmee men vijftig jaar geleden voor het eerst voet op de Australische markt zette. Voor de eerste wedstrijd van de Pirtek Endurance Cup de No 23 Nissan Altima Supercar van Michael Caruso en Dean Fiore is in dezelfde kleuren gespoten als de 500cc Datsun 1300 die met de Japanse racelegendes Moto Kitano en Kunimitsu Takahashi een klasse-overwinning behaalde.In 1966 schreef Nissan drie Datsun 1300's voor de 500 mijlswedstrijd op Mount Panorama in. In de A-Klasse eindigden de auto's resp. als eerste, tweede en vierde. De combinatie Kitano/Takahasi kwam als 26e overall over de streep. In de daaropvolgende acht Bathurst-wedstrijden pakte de Datsun's maar liefst zevenmaal een klasse-overwinning.

Nissan
Identieke kleuren als in 1966 dit weekend op Sandown.

Richard Emery van Nissan Australia: "Een passend eerbetoon aan de Datsun 500 die in 1966 zijn klasse op Bathurst won. Nissan heeft voor de Sandown 500 maar liefst 700 gasten uitgenodigd.

GRM Volvo


Volvo eveneens in retro
GRM Motorsport gaf vanmorgen eveneens haar kleurenschema vrij. Vrijwel identiek aan dat van 1986 zoals de auto's ook in Europa reden. Gary Rogers: "Aanvankelijk was behoorlijk sceptisch hierover. Zeker vanwege de kosten en de extra tijd die hieraan gespendeerd worden. Maar met het enthousiasme van onze sponsors was ik er dan uiteindelijk toch van overtuigd dat dit een bijzonder goed idee was. Het is een plek waar ik bijzonder goede herinneringen aan heb want in 1967 racete ik er voor de eerste keer met een FX Holden. Ik kan me nog wel herinneren dat Robbie Francevic voor de eerste maal met een Volvo op ons eiland kwam. 30 jaar later hebben we nog steeds een Kiwi achter het stuur. In 1986 behaalde Robbie met de Volvo behoorlijk wat successen. Ik ben geen bijgelovig persoon maar nu bid ik wel dat dit kleurenschema ons wat succes gaat brengen. De No 33 Volvo van Scott McLaughlin/David Wall en de No 34 van James Moffat/James Golding zijn in deze kleuren gespoten. Overigens overneemt Garry Rogers juridische stappen tegenover Volvo omdat dit merken haar activiteiten in de V8 Supercars beëindigt.

Winterbottom
150e start voor Mark Winterbottom.

Voor regerend kampioen Mark Winterbottom betekent het dit weekend zijn 150e start in de V8 Supercars. In 1986 reed hij er voor de eerste maal samen met Jason Bright. Nu vormt hij een combinatie met Dean Canto en hoopt het podiumresultaat van vorig jaar te herhalen. Ook het wedstrijdformaat naar een zachte compound moet bij PRA een uitdaging vormen voor de aanstormde Jack LeBrocq, die in de Dunlop-series alleen maar gewend is om met een harde compound te rijden. Hij rijdt samen met Cameron Waters. Steve Owen rijdt met Chris Pither, en Richie Stanaway maakt zijn V8 debuut voor het Super Black PRA Ford Team.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet