Goodwood

Retro: Regen en zonneschijn op Goodwood Revival 2016


4 202

In de Chichester Cup voor Formule Juniors gingen Andrew Hibberd (Lola Mk2) en Joe Colasacco (Stanguellini) een verhitte strijd aan. Tussen de achterblijvers door vochten de Brit en de Amerikaan om elke meter, een duel dat Hibberd uiteindelijk met een seconde verschil in zijn voordeel beslechtte. In de openingsfase maakte Jonathon Hughes (Lola Mk2) er een driestrijd van, maar die moest opgeven. Het was oorspronkelijk een strijd om de tweede plaats, want Stuart Roach (Alexis Mk2) lag tot twee ronden voor het einde soeverein aan de leiding...

4 1221

In de Glover Trophy streden Nick Fennell (Lotus-Climax 25) en Martin Stretton (Lotus-BRM 24) om de overwinning. Stretton kwam héél dicht in de buurt, totdat hij in St. Mary's wijd ging en zijn Lotus over het gras een luchtsprong maakte. Dat maakte de weg voor Fennell, die de afgelopen jaren vaak Andy Middlehurst moest volgen in diens Lotus 25, maar nu zelf de hoofdprijs greep. Miles Griffiths (Lotus-BRM 24) bemoeide zich in de openingsfase ook met de kop van de wedstrijd, maar moest Fennell en Stretton laten gaan.

4 293

Julian Bronson won in zijn bulderende Scarab-Offy de Richmond Trophy voor F1-auto tot 1960 met de motor voorin, maar niet nadat zijn neus was beschadigd en hij zijn voorruit verloor door een touché eerder in de wedstrijd. Natuurlijk was de gezette Brit blij met de zege, maar enige pijn voelde hij ook bij het verlies van de laatste originele Scarab-voorruit...

4 363

De St. Mary's Trophy was deze keer exclusief voor Austinnetjes van het type A30 en A35. Met een startlijst uitpuilend van (ex-)toerwagensterren werd de race voor professionals een waar spektakel. Andrew Jordan versloeg Gordon Shedden uiteindelijk op de meet met een verschil van 0,144 seconden, met Steve Soper daar vlak achter. De amateurs deden het op zondag echter net zo goed: de top-drie eindigde binnen een seconde, met James Dorlin als winnaar. In de gecombineerde resultaten gingen vader en zoon Jordan met de hoofdprijs naar huis.

4 540

De Lavant Cup voor sportauto's van begin jaren vijftig ging naar Malcolm Harrison in een Cooper-Bristol T25, na een gewéldig duel met Martin Hunt in zijn Frazer Nash. De net zo glibberige Madgwick Trophy voor kleinere sportwagens uit de jaren zestig werd gewonnen door Andy Newall (Lotus 23B) – maar pas na een tijdstraf van 20 seconden voor winnaar-op-de-weg Joe Twyman (Elva Mk7). Twyman kreeg de schuld van het contact met achterblijver Stuart Tizzard in de chicane, die daarbij beide deuren verloor. De beuk van Twyman was inderdaad vrij bruusk, maar de achterblijver reed ook wel erg in de weg.

4 1471

In de traditionele slotwedstrijd van het weekend, de Sussex Trophy, voegde Chris Ward weer een Revival-zege aan zijn lijstje toe. Het was zijn tweede van het weekend, na de zege met Gordon Shedden in de RAC TT. In de Lister 'Costin' waarmee hij (en voor hem Alex Buncombe) al zo vaak won, versloeg hij nipt de Lister 'Knobbly' van Gary Pearson, nog zo'n veelwinnaar op de Revival (maar deze keer met lege handen). Karsten Le Blanc werd 14e in zijn Cooper T49 'Monaco'.

4 1488

David Hart (Lister 'Costin') werd opnieuw slachtoffer van een staaltje robuust rijden: terwijl de leiders voorbijkwamen, reed Darren McWhirter in Fordwater op volle snelheid achterop bij Tarek Mahmoud, die eerder bijna Gary Pearson uit de wedstrijd had geduwd. David Hart kon de auto van Mahmoud niet meer ontwijken, wat hem een mooie eindklassering kostte. Door het ongeval eindigde de race onder de safety car – een beetje een anticlimax van het weekend.

4 1465

De viering van 'The Return To Power' was een hoogtepunt onder de parades: prachtige auto's uit de beginjaren van het 3-litertijdperk van de Formule 1 reden aan het publiek voorbij. Van de parade met het thema 'Spirit of '66 – Road to Wembley' zullen vooral de Engelsen warm zijn geworden, en Duitsers ietsje minder...

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet