Diversen

SEAT Leon Eurocup: Niels Langeveld herpakt met overwinning op de Red Bull Ring de leiding

 BG 0100

Een sterke kwalificatie, een zege in de eerste en een zevende positie in de tweede race hebben Niels Langeveld weer aan de leiding gebracht in het tussenklassement van de SEAT Leon Eurocup. Hoewel de Sassenheimer nog niet eerder op de Red Bull Ring reed, wist hij in de kwalificatie met een derde startplek de basis te leggen voor twee goede races. Met nog twee evenementen te gaan, volgend weekend op de Nürburgring en in november in Barcelona, heeft Niels Langeveld nu acht punten voorsprong op zijn grootste concurrent voor de titel, de ervaren Noor Stian Paulsen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Omdat Langeveld in juli op Mugello in Italië vanwege een lekke band een vrijwel zekere overwinning in rook zag opgaan, was hij zijn leidende positie in het klassement kwijtgeraakt aan Stian Paulsen. Zijn achterstand bedroeg 14 punten, dus wist Langeveld dat hij in de kwalificatie de basis moest leggen voor een goed resultaat. Omdat hij nog niet eerder op de Red Bull Ring reed, gebruikte Langeveld de vrije trainingen om de baan te leren kennen en zijn SEAT goed af te stellen. "De Red Bull Ring is één van de mooiste circuits waar ik heb gereden. Veel hoogteverschil, hele uitdagende bochten en in een prachtige omgeving", keek de regerend Benelux Clio Cup-kampioen uit naar de zaterdag.

 BG 0031

In de kwalificatie merkte Langeveld dat de afstelling van zijn auto nog niet optimaal was. Zijn vierde Poleposition op rij was daardoor helaas niet haalbaar, maar met de derde tijd scoorde hij vast drie kostbare punten. Zijn grootste concurrent Paulsen kwam niet verder dan een elfde tijd. Dat was niet alleen gunstig voor de eerste race, maar ook voor de tweede race, waarin de Noor opnieuw als elfde zou moeten starten.

niels-actie

Bij de start van de eerste race op zaterdag kwam Langeveld niet goed weg, hij verloor een positie aan Mikel Azcona. Hij kon gelukkig al snel Faustí Salom passeren en had daarmee de derde positie weer in handen. Het is op de Red Bull Ring niet eenvoudig om te passeren, dus zette Langeveld de voor hem rijdende Alexander Morgan onder druk. Toen die een klein foutje maakte greep Langeveld meteen zijn kans en nam de tweede positie over. Hij dichtte het gat naar raceleider Azcona, maar de race over 15 ronden was net te kort om nog in de aanval te gaan en dus kwam de ERU Prestige coureur als tweede over de finish.

 BG 0209

Na afloop bleek Azcona onreglementair aan Morgan voorbij te zijn gegaan, waardoor Langeveld alsnog als racewinnaar werd uitgeroepen. Dat leverde hem tevens zeven extra punten op, 25 in plaats van de 18 punten voor de tweede positie.

Door de reversed grid ging Langeveld in de tweede race als achtste van start. Hij gebruikte bij de start het launch control, maar dat ging helaas niet goed en Langeveld verloor drie posities. Het veld zat dicht op elkaar en de SEAT met startnummer 10 kwam in de mangel te zitten, gelukkig zonder dat de auto's elkaar raakten. Toen Langeveld in een bocht slim instuurde en drie rijders in één klap passeerde kreeg hij even lucht en maakte hij zich op om het gat naar de voorgangers dicht te rijden. Jammer genoeg ging hij even later iets te wijd door de bocht, raakte zelfs even het grind en daardoor verloor hij de drie gewonnen posities weer.

Langeveld reed de rest van de race sterk naar voren, passeerde enkele SEAT's en kwam toch nog als zevende over de finish. Zijn titelconcurrent Paulsen werd vierde en liep dus iets in, maar met nog twee evenementen te gaan gaat Langeveld nu met acht punten voorsprong aan de leiding.
Donderdag vertrekt Langeveld alweer naar de Nürburgring. "Dat circuit ken ik goed en als het me daar lukt om weer de Pole postion in de SEAT Leon Eurocup te kwalificeren moet ik daar mijn voorsprong kunnen verdedigen", is de Sassenheimer positief gestemd.

 5VD1697

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet