DTM

DTM: Martin Tomczyk sluit na dit seizoen DTM-hoofdstuk af

160909 DTM Tomczyk
Na 16 seizoenen in de DTM is het eind dit jaar genoeg voor Martin Tomczyk

Soms kun je beter zelf een beslissing nemen, voordat anderen dat voor je doen. Dat geldt zeker ook in het geval van Martin Tomczyk, die besloten heeft om eind dit seizoen een punt te zetten achter zijn carrière in de DTM. De Beierse rijder is al sinds 2001 actief in de serie en is daarmee samen met Mattias Ekström (die twee races meer reed) de meest ervaren coureur in het veld. De laatste jaren echter kon hij weinig potten meer breken.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

In 2011 werd Tomczyk, nota bene met een 'Jahreswagen' van het Audi Sport Team Phoenix, min of meer per ongeluk kampioen: nadat de gedoodverfde favorieten bij Audi in het begin van het seizoen nogal wat problemen kenden, scoorde Tomczyk verrassend goed en stond hoog in de tussenstand, waarop hij de status van beschermde rijder kreeg en anderen voor hem reden. Zo werd Tomczyk kampioen en kon eindelijk het predikaat van 'eeuwig talent' afschudden.

Na zijn kampioensjaar stapte hij echter over naar - toen - nieuwkomer BMW en nam het felbegeerde startnummer 1 mee naar het merk uit München. Bij BMW kon Tomczyk de verwachtingen echter nooit volledig waarmaken. De zesde plaats in 2014 was zijn beste klassering voor het wit-blauwe merk. Tomczyk blijft wel BMW-rijder, hij maakt volgend jaar de overstap naar de GT3-racerij.

Overigens zal dat niet de enige verandering in het DTM-veld zijn, want hoewel het nog niet officieel is gecommuniceerd, wordt bij alledrie de merken het aantal auto's gereduceerd van acht naar zes. Wel wordt serieus gekeken naar mogelijkheden om de motoren zo'n 100 pk meer vermogen te laten leveren en het aantal aerodynamische hulpmiddelen te verminderen, zodat de races spectaculairder worden.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet