Diversen Nationaal

Mika Morien weer op topsnelheid op TT Circuit Assen in Mazda MaX5 Cup

morien assen 1

Mika Morien heeft tijdens de DNRT-races op TT Circuit Assen drie sterke races gereden in de Autowasbon Mazda MaX5 Cup. Al geruime tijd had de Mazda van de jonge Fries een technisch probleem, waardoor hij in de races niet echt kon aanvallen. Gelukkig bleek op Assen dat het probleem was opgelost en zo kon de NK Citybug Cup-kampioen van 2016 eindelijk weer echt vrijuit racen, met een vijfde positie in de derde race als beste resultaat.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Voor de 44 deelnemende equipes aan de Mazda MaX5 Cup stonden er op woensdag 7 september een kwalificatie en drie races van tien ronden over de 4.555 meter lange baan van Assen op het programma. Mika Morien reed nog niet eerder met de Mazda op TT Circuit Assen en moest dus zonder vrije training aan de kwalificatie beginnen. De 15-jarige coureur kwalificeerde zich desondanks als negende.

Zijn team Dekker Racing had in de aanloop naar deze races de Mazda met startnummer 5 onderzocht en dacht het probleem met het gebrek aan topsnelheid opgelost te hebben. Dat bleek inderdaad het geval, ook wanneer de motor warmer werd kon Morien nu zijn topsnelheid vasthouden.

morien assen 2

In de eerste race had Morien een goede start, hij pakte twee posities en kwam na de eerste ronde als zevende door. In de tweede ronde kreeg hij echter een flinke tik, waardoor hij spinde en terugviel naar de twaalfde plaats. Hij herstelde zich snel en reed weer naar voren, waar hij in een mooi gevecht om de zevende positie terecht kwam met drie andere rijders. Ronden lang wisselden Morien en zijn rivalen van positie. Na tien ronden kwam Mika Morien als negende over de finish.

In de tweede race wilde de coureur uit Workum weer snel naar voren rijden, maar eenmaal aangekomen op de zevende positie bleek dat zijn gevecht veel tijd had gekost. De kopgroep van zes Mazda's had inmiddels afstand genomen en Morien moest zijn uiterste best doen om naar de kopgroep te rijden. Dat lukte uiteindelijk wel en hij wist zelfs de zesde positie in te nemen, maar de race was te kort om zich verder te verbeteren.

De derde en afsluitende race was Mika Morien erg lang in gevecht om de zesde positie, maar hij hield stand en kon de race op deze plek blijven rijden. In de slotfase van de race ging er in de kopgroep nog iemand van de baan, waardoor Mika Morien deze laatste race van de dag als vijfde over de finish kwam.

morien assen 3

"Ik ben erg tevreden", vertelde de jonge Morien na afloop. "Het is heerlijk om eindelijk weer voluit te kunnen racen. Het was in de kwalificatie wel even wennen om in de Mazda op Assen te rijden, maar gelukkig had ik de smaak al snel te pakken. Er zijn in deze klasse erg veel goede rijders, ik ben blij dat ik met onze herwonnen snelheid in de Mazda nu weer met de top kan meedoen in de laatste races van dit seizoen."

Komend weekend zal de NK Citybug Cup-kampioen van 2016 deelnemen aan het NK 2-takt karting op Circuit De Landsard in Veldhoven. In dit klassement staat Morien nu vierde. De finale in de Autowasbon Mazda MaX5 Cup vindt op zaterdag 15 oktober plaats op Circuit Park Zandvoort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet