V8 Supercars

V8 Supercars: Retrokleurenschema DJR Team Penske eerbetoon aan Mark Donohue

Voor de eerste wedstrijd van de Pirtek Endurance Cup, de Sandown 500 op 18 sept a.s., hebben vele V8 Supercarteams inmiddels hun retrokleurenschema's aangekondigd. Bij DJR Team Penske komt men met een eerbetoon aan de eerste Indy 500-overwinning van Mark Donohue in 1972.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske

2016  Indycar
Op Sandown rijdt DJR Team Penske in het retro Indycar kleurenschema uit 1972 als eerbetoon aan Mark Donohue, de grondlegger van de vele teamsuccessen begin zeventiger jaren.

Voor de Sandown 500 op 18 september a.s. presenteerde DJR Team Penske twee opvallende kleurenschema's voor de Ford Falcons. Het traditionele No 12 startnummer van Fabian Coulthard en Luke Youlden wordt vervangen door No 66.

In 1972 schreef Roger Penske Mark Donohue voor de Indy 500 in met een No 66 Sunoco Special McLaren. Donohue reed de laatste dertien ronden aan de leiding en bezorgde teambaas Roger Penske, al bij de vierde deelname aan het evenement, de eerste overwinning. Donohue won met een gemiddelde van 162.962 mph. Een record dat maar liefst twaalf jaar op de Speedway stand hield.

Door het blauwe kleurenschema werd Team Penske beroemd op de Speedway en in Australië gebruikt het team voor het eerst een kleurenschema dat gebaseerd is op de kleurrijke geschiedenis van het team. Ryan Story van DJR Team Penske: " In de geschiedenis van het team betekent dit een mijlpaal omdat het voor Roger en zijn legendarische coureur, Mark Donohue, de allereerste Indy 500 overwinning betekende. Mark Donohue was een "renaissance man", een allrounder die tot vandaag nog steeds de meeste overwinningen voor het team op zijn naam heeft staan. Het is een bijzondere eer om dit eerbetoon aan hem en het 50-jarige jubileum aan Team Penske te brengen."

De tweede auto van DJR Team Penske(No 17) van Scott Pye en Tony D'Alberto is in de Shell Helix kleuren gespoten waarmee Steven Johnson en Max Wilson in 2003 reden. In die kleuren eindigde de DJR BF Falcon in 2004 als tiende in het kampioenschap.

Dick Johnson: "In het verleden hebben we in nogal wat retrokleuren op Bathurst gereden. Maar de Shell-kleuren roepen bij de fans toch de meeste associaties op. En deze was wel heel bijzonder. Steve heeft nauw met de designers samengewerkt om met iets bijzonders op de proppen te komen. We hebben met rode Shell Sierra's en Falcons gereden maar met het 2003 Shell design wilden wij er echt bovenuit steken. Fantastisch om dit weer op de baan terug te zien."

2016 Shell helix
De tweede auto van Pye/D'Alberto rijdt in de Shell retrokleuren uit 2003/4.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet