Rinus van Kalmthout

Rinus VK sluit internationale kartcarrière af met dubbel podium in BNL Karting Series in Genk

rvk bnl podium 2016

Rinus VK (Amerikaanse racenaam van Rinus van Kalmthout) heeft in het Belgische Genk zijn laatste officiële internationale kartraces gereden. In de BNL Karting Series werd de toekomstige USF2000-coureur op zaterdag tweede en op zondag vijfde, wat hem in het kampioenschap de derde positie opleverde. Deze uitslag is nog onder voorbehoud, aangezien de uitslag van het vorige event in Ostricourt vanwege een CAR-zaak nog niet officieel is.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Rinus VK kwam naar Genk met als doelstelling een podiumplaats in het eindklassement van de BNL Karting Series 2016. In dit Rotax Max kampioenschap was de titelstrijd nog open, met wat geluk zou de KNAF Talent First-coureur zelfs de titel nog kunnen behalen. Daarbij was hij echter wel afhankelijk van de prestaties van anderen.

In de BNL International Karting Series bestaat een raceweekend uit twee gelijke wedstrijddagen, met elk een kwalificatie, twee heats en een finale.

rvk bnl genk r1

De kwalificatie op zaterdag leverde Rinus VK een vijfde positie op. De 15-jarige karter reed twee zeer sterke races. In de eerste heat reed hij naar de koppositie om vervolgens met een marge van ruim drie seconden te winnen. Ook in de tweede heat reed hij naar de leiding in de race, maar na een serie spannende gevechten werd hij uiteindelijk tweede. Dat bracht hem de poleposition voor de finale.

rvk bnl genk r2

In de eerste ronde verloor Rinus VK enkele posities, hij viel terug naar de vierde positie. Er ontstond een spannende strijd met de sterkste rijders in deze competitie zoals de huidige Europees Kampioen Nicolas Schöll, Berkay Besler, Glenn van parijs en Jordan Brown-Nutley. Brown-Nutley lag op kop, profiteerde van de strijd achter zich en bouwde een mooie voorsprong op. Rinus VK won de strijd om de tweede positie, maar kon de Britse leider niet meer achterhalen. Het leverde hem echter goede punten in de titelstrijd op.

De zondag begon op een drijfnatte baan. De Hoofddorpse coureur kwalificeerde zich onder deze moeilijke omstandigheden als tweede. In de eerste heat reed Rinus VK weer naar de leiding, maar die kon hij niet vasthouden en hij kwam als tweede over de finish. De tweede heat werd Van Kalmthout derde en daarmee mocht hij in de finale vanaf de tweede startplek beginnen.

In de eerste bocht aan de buitenzijde verloor Rinus VK een plek, maar de KTF-coureur herstelde zich snel en reed weer naar de leiding in de race. Toen de motor warmer werd viel de snelheid iets terug en dat kostte hem een aantal posities, Rinus VK kwam in zijn laatste officiële finale in de Rotax Max als vijfde over de finish.

rvk bnl genk f3

Met deze resultaten klasseerde Rinus VK zich als derde van dit event en tevens als derde in het BNL Karting Series kampioenschap 2016. Deze uitslag is echter onder voorbehoud, aangezien er nog een CAR-zaak loopt vanwege de uitsluiting van Van Kalmthout voor het gehele vorige evenement op Ostricourt.

rvk bnl genk pr3

Rinus VK maakt volgende week, in het weekend dat hij 16 jaar wordt, zijn debuut in een Formule Renault 2.0 op de Autodromo Internazionale del Mugello in Italië. Daar kijkt de jonge rijder erg naar uit: "De testsessies in de Formule Renault 2.0 gingen erg goed, dus ik ben heel erg benieuwd naar de races in deze krachtige formulewagen. Ik heb overigens ook nog een ticket gewonnen voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals in Sarno. Maar ik heb besloten om me nu vol op de autosport te richten en heb mijn ticket aan de Amerikaan Luke Seliken doorgegeven. Ik wens Luke veel succes in Sarno!"

Rinus VK is erg tevreden dat hij zijn succesvolle internationale kartcarrière met een dubbel podium in de BNL Karting Series een waardig afscheid heeft kunnen geven. "Het is niet eenvoudig om tegelijkertijd bezig te zijn met je toekomst in de formulewagens in Amerika en ook nog de focus te blijven houden voor de laatste kartraces. Deze derde plek geeft me een tevreden gevoel en ik wil Ramon Rietveld en Jeffrey van Bergeijk van RR Racing, mijn sponsors en mijn ouders bedanken voor hun vertrouwen in mij. Het is heerlijk om mij nu helemaal te kunnen richten op mijn debuut in de autosport."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet