Formula 4

F4NEZ: Tiende winst op rij en titel voor Richard Verschoor

race 3

KNAF Talent First-rijder Richard Verschoor heeft op het Zweedse circuit van Anderstorp met zijn tiende zege op rij de titel in het SMP F4 NEZ kampioenschap voortijdig binnengehaald. Omdat Jarno Opmeer opnieuw niet scoorde, kan Verschoor met nog één raceweekend te gaan niet meer worden ingehaald. Alexander Vartanyan en Rasmus Markkanen legden achter de ongenaakbare KTF Red Bull Junior in de derde race van het weekend beslag op de plaatsen twee en drie.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: SMP F4 NEZ

Door zijn snelste tijd in de kwalificatie van vanochtend lagen er in de derde race eindelijk wel kansen voor Jarno Opmeer om het zijn MP Motorsport-teamgenoot Richard Verschoor moeilijk te gaan maken. En dat was nodig ook wilde de KNAF Academy-pupil nog kans houden op de titel na weer twee zeges van KTF Red Bull Junior Verschoor. Achter Verschoor werd de tweede rij bezet door Roope Markkanen en Alexander Vartanyan, terwijl Rasmus Markkanen en Vladimir Tziortzis de top zes completeerden. Pas op de zevende plaats de nummer drie van de eerste twee races, Juho Valtanen, terwijl de runner-up van race één en twee, Tuomas Haapalainen, zelfs niet verder was gekomen dan plaats tien

Kort voor aanvang van de derde race van het Anderstorp-weekend kreeg Opmeer alweer een domper te verwerken. Net als na race één kreeg hij ook in de uitslag van race twee tien seconden bij zijn tijd opgeteld. De Nederlander werd namelijk als schuldige aangewezen voor de aanrijding in de laatste ronde met Rasmus Markkanen. Daarmee zakte Opmeer van de vijfde naar de negende plaats, net buiten de punten.

Dat het bepaald niet het weekend van Opmeer was, werd in race drie meer dan duidelijk. Bij de start bleef de KNAF Academy-pupil staan en daarmee was eigenlijk ook meteen de spanning uit de wedstrijd verdwenen. Vanaf de tweede plaats nam Verschoor de leiding om vervolgens het veld te declasseren. Als enige rijder lukte het Verschoor om bijna voortdurend rondetijden onder de 1:32 op de klokken te zetten, met daarbij een 1:31.766 als snelste raceronde. De KTF Red Bull Junior passeerde uiteindelijk met een voorsprong van maar liefst 9,8 seconden de finish. Daarmee boekte Verschoor zijn derde hattrick en tiende overwinning op rij en was de SMP F4 NEZ titel voor de 15-jarige Nederlander binnen.

Voor Opmeer was de gifbeker nog niet leeg. Vanaf de zesde plaats knokte Opmeer zich terug naar plaats drie en hoewel hij inliep op Vartanyan, leek een tweede plaats er niet meer in te zitten. Maar zelfs een derde plaats bleek niet voor Opmeer weggelegd, want in de voorlaatste ronde schoot de Nederlander van de baan en moest opgeven.

Vartanyan en Rasmus Markkanen mochten naast Verschoor op het podium plaatsnemen, terwijl Tuomas Tujula beslag legde op plaats vier.

Volgende week wordt in het Finse Ahvenisto de laatste ronde van het SPM F4 NEZ kampioenschap verreden.

Uitslag race 3 SMP F4 NEZ
Anderstorp, zondag 4 september 2016
1. Richard Verschoor (NL), 18 ronden
2. Alexander Vartanyan (RU), + 9.818
3. Rasmus Markkanen (FI), + 13.435
4. Tuomas Tujula (FI), + 18.226
5. Nikita Volegov (RU), + 18.800
6. Aleksander Maslennikov (RU), + 21.517
7. Vladimir Tziortzis (RU), + 22.418
8. Tuomas Haapalainen (FI), + 28.270
9. Xavier Lloveras (ES), + 29.221
10. Nikita Sitnikov (RU), + 30.118
11. Roman Lebedev (RU), + 30.669
12. Jarno Opmeer (NL), + 2 ronden

Niet geklasseerd
Roope Markkanen (FI
Juho Valtanen (FI

Snelste ronde: Richard Verschoor in 1:31.766
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet