Formula 4

F4NEZ: Richard Verschoor wint ook op Anderstorp

verschoor r1

KNAF Talent First-autorensporttalent Richard Verschoor heeft in het Zweedse Anderstorp de eerste wedstrijd van het SMP F4 NEZ kampioenschap op zijn naam geschreven. Vanaf de derde startplaats nam de Red Bull Junior in de eerste ronde de leiding om die ook geen moment meer af te staan. Voor Verschoor was het al de achtste achtereenvolgende overwinning in het SMP F4 NEZ kampioenschap. Het podium werd gecompleteerd door de Finnen Tuomas Haapalainen en Juho Valtanen. De van poleposition vertrokken Jarno Opmeer viel in de eerste ronde terug naar plaats negen en wist na een inhaalrace uiteindelijk op te klimmen naar plaats vijf.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: SMP F4 NEZ

Dit weekend wordt op het Zweedse circuit van Anderstorp de zesde en voorlaatste ronde van het SMP F4 NEZ kampioenschap verreden. Na maar liefst zeven overwinningen op rij, was het KNAF Talent First-autorensporttalent en Red Bull Junior Richard Verschoor die bij de vorige ronde op Moscow Raceway de leiding in de tussenstand van het kampioenschap had overgenomen van Jarno Opmeer. De achterstand van de 16-jarige KNAF Academy-pupil op zijn 15-jarige MP Motorsport-teamgenoot bedroeg voor de Zweedse ronde echter maar 14 punten en dus is er nog niets verloren. Wel is duidelijk dat de titelstrijd tussen de twee Nederlandse talenten zal worden uitgevochten, aangezien de achterstand van de als derde geklasseerde Alexander Vartanyan op de leider al 84 punten bedraagt.

De kwalificatie werd op een opdrogende baan verreden en daarbij zette Opmeer de snelste tijd op de klokken. Op de tweede plaats echter niet Verschoor, maar de verrassend snelle Fin Roope Markkanen. Op de derde plaats Verschoor, die in de twee vrije trainingen nog naar plaats één en twee was gereden. De vierde plaats in de kwalificatie was voor Tuomas Haapalainen, gevolgd door Juho Valtanen en Rasmus Markkanen. Deze laatste had echter nog een gridstraf van vijf plaatsen tegoed van de wedstrijd in Moskou en stond op de startopstelling dus wat verder naar achteren. Nikita Volegov crashte al voor de eerste doorkomst en moest dus zonder tijd achter aan het veld aansluiten.

Volledige uitslag kwalificatie:
1. Jarno Opmeer in 1:42.527
2. Roope Markkanen + 0.227
3. Richard Verschoor + 0.486
4. Tuomas Haapalainen + 0.715
5. Juho Valtanen + 1.395
6. Rasmus Markkanen + 1.650
7. Nikita Sitnikov + 1.723
8. Alexander Vartanyan + 2.067
9. Vladimir Tziortzis + 2.219
10. Tuomas Tujula+ 2.694
11. Xavier Lloveras + 2.809
12. Roman Lebedev + 3.238
13. Alexander Maslennikov + 3.850
Geen tijd:
Nikita Volegov

Bij de start was het veld goed weg en toen in de tweede bocht zowel Opmeer als Roope Markkanen te laat remden en van de baan schoten, kon Verschoor profiteren en de kop overnemen. Markkanen sloot als zesde weer aan, terwijl Opmeer zelfs terugviel naar plaats negen. In de eerste ronde ging het vervolgens ook nog mis tussen Vladimir Tziortzis en Xavier Lloveras waardoor de wedstrijdleiding zich genoodzaakt zag de safetycar de baan op te sturen. De volgorde was daarbij: Verschoor, Haapalainen, Valtanen, Sitnikov, Vartanyan, Roope Markkanen, Tujula, Volegov, Opmeer, Lebedev, Rasmus Markkanen en Maslennikov.

Pas bij de zesde doorkomst werd het veld weer losgelaten. Verschoor nam meteen afstand van Haapalainen en zette op weg naar zijn achtste zege op rij met 1:31.449 met afstand de snelste raceronde op de klokken. De KTF-rijder was daarbij zelfs de enige rijder die onder de 1:32 wist te komen. Vanuit het achterveld begon Opmeer aan een mooie inhaalrace die hem in de tiende ronde op plaats vijf deed belanden. Daar hield de opmars van de KNAF Academy-pupil echter op, aangezien de als vierde rondgaande Sitnikov nagenoeg dezelfde rondetijden als de Nederlander noteerde.

In de slotfase consolideerde Verschoor zijn voorsprong en passeerde uiteindelijk met een marge van drie seconden al winnaar de finish. Achter Haapalainen maakte Valtanen het podium compleet, terwijl Opmeer achter Sitnikov genoegen moest nemen met plaats vijf. Met zijn zege bouwde Verschoor zijn voorsprong op Opmeer weer iets verder uit. Minstens zo belangrijk is echter dat Verschoor nu de tweede race van het weekend vanaf poleposition mag beginnen, terwijl zijn grootste rivaal vanaf plaats vijf moet vertrekken. De tweede race staat gepland voor morgenochtend 11.00 uur. Voor die tijd is er echter om 9.00 uur nog een kwalificatie die de startopstelling van race 3 (14.30 uur) moet bepalen.

Uitslag race 1 SMP F4 NEZ
Anderstorp, zaterdag 3 september 2016
1. Richard Verschoor (NL), 15 ronden
2. Tuomas Haapalainen (FI), + 3.090
3. Juho Valtanen (FI), + 4.310
4. Nikita Sitnikov (RU), + 4.707
5. Jarno Opmeer (NL), + 5.200
6. Alexander Vartanyan (RU), + 5.637
7. Roope Markkanen (FI), + 7.991
8. Tuomas Tujula (FI), + 8.541
9. Nikita Volegov (RU), + 10.536
10. Rasmus Markkanen (FI), + 11.001
11. Aleksander Maslennikov (RU), + 11.792
12. Roman Lebedev (RU), + 22.773

Niet geklasseerd:
Vladimir Tziortzis (RU)
Xavier Lloveras (ES)

Snelste ronde: Richard Verschoor in 1:31.449
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet