Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout sluit Rotax Max Euro Challenge in Salbris af met vierde plaats in kampioenschap

rvk salbris 1

Rinus van Kalmthout is in het Franse Salbris tijdens zijn laatste races in de Rotax Max Euro Challenge uiteindelijk vierde geworden in dit sterke internationale kampioenschap. In de prefinale kwam de 15-jarige coureur als derde over de finish en leek hij zijn deelname in de Rotax Max Euro Challenge met een spannende finale te kunnen afsluiten. Een tijdstraf van vijf seconden wierp hem echter terug naar de twaalfde positie, waarna Van Kalmthout en zijn team besloten de finale niet te rijden en dit als schrapresultaat te nemen.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Door zijn deelname aan Formule Renault 2.0 testdagen op de Autodromo Internazionale del Mugello in Italië miste Rinus van Kalmthout een deel van de vrije trainingen op het kartcircuit van Salbris in midden Frankrijk. De KNAF Talent First-coureur wist dat dit een kwalificatie in de top 10 moeilijk zou maken, maar dat bleek gelukkig mee te vallen. Van de in totaal 33 deelnemers aan de slotronde van de Rotax Max Euro Challenge 2016 kwalificeerde Van Kalmthout zich als zevende en daarmee was hij tevreden. "Ik moest de focus van het rijden in een Formule Renault omzetten naar het karten. Dat duurde even, maar precies op tijd voor de kwalificatie had ik de juiste snelheid weer te pakken."

rvk salbris 2

In de drie heats wilde Van Kalmthout zich een goede uitgangspositie verschaffen voor de prefinale op zondag, die belangrijke punten voor het kampioenschap zouden opleveren. Dat leek na twee sterke heats te gaan lukken, maar in de derde heat werd Van Kalmthout hard van achteren geraakt, waardoor hij uiteindelijk als 25e over de finish kwam.

Na afloop van de derde heat werden maar liefst zeven rijders bestraft, waardoor de KTF-coureur als 18e geklasseerd werd. Dit leverde hem de toch nog kansrijke zevende startpositie op voor de prefinale.

rvk salbris 3

Rinus van Kalmthout startte de prefinale geweldig, passeerde al snel de ene na de andere rijder en nam zelfs de leiding in de race over. Die kon hij niet vasthouden, maar samen met zijn landgenoot Lars Lamborelle reed hij ronden lang aan de kop van het veld. Met nog twee ronden te gaan ontstond er in de strijd om de overwinning een scrimmage, waardoor Van Kalmthout terugviel naar de derde plek. Lamborelle won de prefinale en Denis Mavlanov werd tweede.

Na afloop kreeg Van Kalmthout een tijdstraf van vijf seconden omdat hij een andere rijder eerder in de race licht geraakt had bij een inhaalpoging. Hierdoor viel hij terug naar de twaalfde positie.

Teleurgesteld besloot de 15-jarige karter in overleg met zijn team om de finale niet meer in actie te komen en dit als schrapresultaat te nemen. In de Rotax Max Euro Challenge hoeft elke rijder zijn slechtste resultaat niet mee te laten tellen, zodat een minder goed resultaat niet direct van grote invloed is op de titelstrijd.

rvk salbris 4

Daarmee heeft Rinus van Kalmthout zijn carrière in de Rotax Max Euro Challenge afgesloten met een vierde plaats in het kampioenschap.

Volgende weekend rijdt Van Kalmthout op het circuit van Genk de beslissende ronde in de BNL International Karting Series. In dit kampioenschap heeft de jonge coureur tijdens zijn laatste evenement in karting uitzicht op een top drie klassering.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet