Formula 4

ADAC Formula 4 maakt racedebuut op Circuit Park Zandvoort

start f4

Komend weekend brengt de 'ADAC high-speed academy' haar allereerste bezoek aan Nederland. In de duinen van de Nederlandse Noordzeekust is Circuit Park Zandvoort de gastheer van de ADAC Formula 4, het sterke Duitse Formule 4 kampioenschap. Voor de drie Nederlandse deelnemers, Leonard Hoogenboom (16, Van Amersfoort Racing), Janneau Esmeijer (19, Team Timo Scheider GmbH) en Job van Uitert (17, Jenzer Motorsport) heeft dit zevende raceweekend van het seizoen uiteraard een speciale betekenis. Hetzelfde geldt voor Van Amersfoort Racing.

Tekst: PR/Marco Antheunisse
Foto's: ADAC F4

esmeijer-f4


"Ik hou van het circuit van Zandvoort," zegt Janneau Esmeijer. "Het wordt geweldig om te racen voor mijn eigen fans en alle Nederlandse toeschouwers. Ik heb twee jaar geleden voor het laatst op dit circuit gereden en heb daar ook getest. Een goed resultaat voor mijn thuispubliek zou uiteraard geweldig zijn."

480 hoogenboom

Rookie Leonard Hoogenboom, die zijn racedebuut gaat maken op Zandvoort, is het met zijn landgenoot eens: "Tijdens mijn tijd in de karting reed ik al overal in Europa, dus om nu te racen op Zandvoort zal zeker een enorme stimulans zijn. Mijn vrienden en familie zullen er zijn om mij te steunen. Hier een nieuwe podiumplaats scoren zou een droom zijn die uitkomt."

van uitert

Job van Uitert nam deel aan Nederlandse Mazda MaX5 Cup en is dus niet onbekend met Circuit Park Zandvoort, maar reed er nog niet eerder in een formulewagen. "Wanneer de baan echt nat is ben ik zeker in het voordeel en maak ik een goede kans om in de voorhoede mee te kunnen strijden. Maar het wordt sowieso een bijzonder evenement voor ons, want we krijgen erg veel gasten. Ik heb er echt heel veel zin in en zal er alles aan doen om onze gasten een mooie race te laten zien."

Frits van Amersfoort is van plan om de fans bij zijn thuisrace te laten zien dat de ADAC Formula 4 het sterkste is van alle Formule 4 kampioenschappen in Europa: "Mijn team en ik zijn erg trots om te kunnen racen op Zandvoort. In de jaren 70 heb ik hier zelf gereden en hoewel het team nu overal in Europa thuis is, is het echt heel bijzonder om terug te keren naar je roots."

F4 1 Mawson GTM516 TU25191 TH

Klassementsleider Joey Mawson (20, Australië) rijdt voor Van Amersfoort Racing, dat ook in het klassement voor teams bovenaan staat. De Australiër, die een voorsprong van 46 punten heeft op nummer twee Mick Schumacher (17, Duitsland, Prema Powerteam), kan in theorie de titel al veilig stellen op het circuit in de duinen. "Ons doel is om de volgende ADAC Formula 4 kampioen te presenteren", zegt Frits van Amersfoort. "Het is de eerste keer dat de serie op Zandvoort rijdt. Joey staat uiteraard onder grote druk. Ik hoop dat hij net zo sterk presteert als hij het hele seizoen heeft gedaan."

Mawson heeft de titel in zicht, maar is op zijn hoede om zichzelf onder te grote druk te plaatsen: "Ik benader elke race zoals het komt. Natuurlijk zal ik proberen om zo veel mogelijk podiumplekken te scoren, indien mogelijk zelfs te winnen. Zandvoort is een van de meest uitdagende tracks die er zijn. Het is een echt traditioneel circuit met veel smalle stukken en korte uitloopstroken. Je moet jezelf volledig focussen, want elke fout op dit circuit komt je duur te staan. De kwalificatie zal erg belangrijk zijn, want het is hier erg moeilijk om in te halen."

f4-schumacher-mawson

Mawson en Schumacher hebben na hun recente overwinningen op de Nürburgring een enorm gat geslagen met de rest van het veld. De Australiër heeft 297 punten, zijn voormalige teamgenoot Schumacher staat op 251. 'The best of the rest' wordt geleid door ADAC Sports Foundation protégé Mike David Ortmann (16, Duitsland, ADAC Berlin-Brandenburg e.V.) op de derde plaats met 180 punten. Hij wordt gevolgd door Kim-Luis Schramm (19, Duitsland, de VS Racing) op 158, Thomas Preining (18, Oostenrijk, Lechner Racing) op 136 en een andere ADAC Sports Foundation protégé, Jannes Fittje (17, Duitsland, de VS Racing), op 125 punten.

DeFrancesco in ADAC Formula 4 debuut
Devlin DeFrancesco (16, Canada, ADAC Berlin-Brandenburg e.V.) maakt zijn ADAC Formula 4 debuut op Zandvoort. De jonge Canadees is dit seizoen erg succesvol in de Britse Formule 4-serie, waar hij op dit moment derde staat.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet