V8 Supercars

V8 Supercars: HSV Holden trekt de stekker uit HRT. Fusie met Triple Eight

Voor het seizoen 2017 werd door Holden officieel de stekker uit het HRT fabrieksteam van Walkinshaw getrokken. HRT fuseert met het Triple Eight Team van Roland Dane dat verantwoordelijk is voor de inschrijvingen van Shane van Gisbergen, Jamie Whincup en Craig Lowndes. De ontwikkeling van de nieuwe Gen 2. Holden komt in handen van Triple Eight Engineering.

Tekst Willem J. Staat
Foto's HRT/Red Bull/HRT

2016 T8 HRT
Volgend seizoen maakt HRT deel uit van Triple Eight. Voorlopig fuseert HRT met T8


HSV Holden trekt de stekker uit HRT. Fusie met Triple Eight
Na 27 seizoenen trok HSV Holden vannacht voor 2017 de stekker uit het door Ryan Walkinshaw gerunde HRT Holden team. De HRT Holdens worden nu ondergebracht bij het team van Triple Eight. Daarmee komt de ontwikkeling van de nieuwe Gen 2. Commodore, die op de Opel Insignia gebaseerd is, eveneens in handen van Triple Eight. De verwachting is dat de nieuwe Gen 2. Commodore door een V6 Turbo-motor zal worden aangedreven. Het nieuwe Gen2 reglement wordt overigens pas in 2018 van kracht.

2016 HRT
Voor volgend jaar definitief een beeld uit het verleden.

Gebrek aan resultaat moet gezien worden als de breuk tussen HRT en HSV Holden. Ook Holden icoon Garth Tander kreeg te horen dat hij evenals James Courtney naar een ander team mag uitkijken voor 2017. Teameigenaar Ryan Walkinshaw was zwaar teleurgesteld over het besluit. "Wij zijn zwaar teleurgesteld maar respecteren hun besluit" aldus Walkinshaw die recentelijk al overwoog om zijn minderheidsbelang in het team van de hand te doen. Overigens is Walkinshaw ook met Porsche in het Australische GT kampioenschap actief.

2016 T8
Het team van Roland Dane is nu zonder twijfel het machtigste team binnen de V8 Supercars.

Holden Chairman en Marketing directeur Mark Bernhard: " Elk team in de pitlane wordt door ons gesteund op het gebied van technical support, marketing en bijv. kleurenschema's. Triple Eight gaat voor ons die nieuwe generatie V8 Supercar ontwikkelen waarmee vanaf 2018 geracet gaat worden." Roland Dane bevestigde dat zijn team zich op de lange termijn volledig op de Supercars richt. Om alle geruchten de kop in te drukken bevestigde Dane recentelijk al dat hij weinig in de GT3's ziet.

True Colours Track Walk-EV08-16-5061
De fanbase van het HRT Walkinshaw Team was enorm. T8 en HRT lagen elkaar niet zo bij de fans....

In het 26 auto's tellende startveld staan er overigens veertien Holdens op de grid. Hoe de toekomst van de Supercars zich gaat ontwikkelen is moeilijk in te schatten. Roger Penske confirmeerde zich met DJR Racing al twee jaar geleden aan de serie. Bij Penske gaat men voor de toekomst ook door met de Supercars. Maar dit behoeft niet per sé met Ford te zijn.

- Simona de Silvestro rijdt overigens dit jaar ook weer tijdens de Bathurst 1000 met Renee Gracie in een FPR Ford Falcon. Haar naam is de afgelopen dagen meerdere dagen gevallen voor een definitieve overstap naar de V8 Supercars. Daarbij hangt veel de Formule E kalender af.

2016 T8 Lowndes
Laatste seizoen voor Craig Lowndes? De verwachting is dat men bij T8 niet de capaciteit voor vijf auto's heeft.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet