BTCC

BTCC: Eerste BTCC kampioen “Gentleman” Jack Sears overleden

Afgelopen weekend overleed in Engeland de allereerste BTCC kampioen Jack Sears. De Brit werd 86 jaar oud en is de vader van de succesvolle teameigenaar David Sears. Een toerwagenlegende is van ons heengegaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's BTCC

2016 Sears 2
Jack Sears vertelt voor de Britse TV hoe hij in een shoout in 1958 de allereerste BTCC kampioen werd.

Eerste BTCC kampioen "Gentleman" Jack Sears overleden'
Jack Sears werd in 1958 met een Austin A105 de allereerste BTCC kampioen. In 1963 behaalde hij voor de tweede maal de titel. In die jaren bestond het BTCC uit meerdere klasses en omdat tegenkandidaat Tommy Sopwith met een 3.4L Jaguar evenveel punten vergaard had zou er eigenlijk getost moeten worden wie nu werkelijk het kampioenschap gewonnen had. Met sportdirecteur Marcus Chambers van BMC werd overeengekomen dat beide coureurs het in een shootout tegen elkaar zouden opnemen. Sears won uiteindelijk. In 1963 schreef hij voor de tweede maal de BTCC titel op zijn naam. Ditmaal met een Ford Cortina en een 7L Ford Galaxie.

In 1964 nam Sears met een AC Cobra aan de 24U van Le Mans deel maar de Britse autoriteiten konden weinig waardering opbrengen voor de topsnelheid van bijna 300 km/u die Sears tijdens een openbare test op de M1 Motorway liet registreren. Indirect was Sears de man die verantwoordelijk was voor de snelheidslimiet die op de Britse autowegen werd ingevoerd.

Op 35-jarige leeftijd moest Sears zijn carrière na een zwaar testongeluk met een Lotus 40 definitief beëindigen. In 1968 was Sears één van de initiatiefnemers van de Londen Sydney Marathon en de "Jack Sears Trophy" werd voor de beste rookie in het BTCC ingevoerd.

BTCC-organisator Alan Gow: "Met droefheid hebben wij kennis genomen van Sears' overlijden. Ik mocht Jack graag, niet alleen als een extreem getalenteerde en inspirerende coureur maar als een indrukwekkend mens. Jack hield van dit kampioenschap en speelde tot aan zijn dood een actieve rol binnen het BTCC. Hij zal erg gemist worden. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden."

2016 Sears 1
1958 Sears wordt met een Austin A105 de allereerste BTCC kampioen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet