Algemeen

Dragracing: Michel Tooren runner-up op Santa Pod

pic39

Michel Tooren heeft op Santa Pod Raceway bij de voor het MSA British Pro Modified Championship meetellende Mopar Euro Nationals de tweede plaats behaald. De Pro Dutch Racing-rijder trok in de finale een rood licht en zag daarmee Bert Englefield er met de overwinning vandoor gaan. Tooren scherpte dit weekend met 6,074 seconden en 237 mph zijn persoonlijke records opnieuw aan. Datzelfde deed Marck Harteveld. De tweede Nederlander in het veld verbeterde zich tot 6,23 seconden en 221 mph.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: eurodragster.com, Kirstie Tramm

De Mopar Euro Nationals was pas de derde wedstrijd van Michel Tooren in de Pro Dutch Racing '71 Plymouth Barracuda en eigenlijk ook zijn derde dragrace ooit.

pic41

In de kwalificatie wist Tooren zich iedere run iets te verbeteren. De Nederlander begon met 6,221 seconden en kwam in de tweede run tot 6,17 seconden, waarbij Tooren met 237 mph voor de tweede keer die dag zijn persoonlijk snelheidsrecord aanscherpte. Zijn derde run was goed voor een nieuw persoonlijk record van 6,119 seconden en daarmee sloot Tooren de kwalificatie als snelste af.

pic36

Marck Harteveld kende in de eerste run wat problemen maar leek zich vervolgens met 6,44 en 7,71 seconden voor de eliminaties te plaatsen. Helaas werd de tweede Nederlander in het veld uit de uitslag geschrapt omdat zijn auto niet aan de reglementair vastgelegde maximale gewichtseisen voldeed.

pic40

De eliminaties verliepen voor Tooren ook uiterst succesvol. In de eerste eliminatieronde scherpte de Pro Dutch Racing-rijder met 6,074 seconden (236 mph) zijn persoonlijk record opnieuw aan en plaatste zich ten koste van regerend kampioen Kev Slyfield probleemloos voor de halve finale. Daarin moest Tooren het opnemen tegen Andy Robinson. Ondanks een met 6,42 seconden wat mindere run wist de Nederlander tot de finale door te dringen. In de andere baan had Robinson namelijk grote problemen en wist ternauwernood een crash te voorkomen. In de finale wachtte vervolgens Bert Englefield. De Nederlander was echter net iets te vroeg weg en trok een rood licht, waardoor Englefield de winst greep en Tooren genoegen moest nemen met de tweede plaats.

pic82

Buiten mededinging reed Harteveld nog twee runs en toonde daarin flinke stappen te hebben gemaakt. De eerste run leverde met 6,29 seconden en 220 mph twee persoonlijke records op. Een lang leven hadden deze records niet want een paar uur later snelde Harteveld met de Voodoo Hemi Racing '70 Roadrunner Superbird naar 6,23 seconden en 221 mph.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet