TCR Series

TCR: Honda’s sterk op de Red Bull Ring in TCR Germany.

Afgelopen weekend vond op de Red Bull Ring het vierde Duitse TCR weekend plaats waarin de Honda Civic TCR ontzettend sterk presteerde. In de eerste wedstrijd ging de overwinning naar de Brit Josh Files en in de tweede versloeg Steve Kirsch de lokale held Harald Prozcyk.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

2016 Honda TCR
Honda's sterk op de Red Bull Ring.

Honda's sterk op de Red Bull Ring in TCR Germany
Twee zeges voor Honda Civic TCR-coureurs op de Red Bull Ring. In de eerste wedstrijd pakte de Brit Josh Files na een spectaculaire openingsronde de leiding en vervolgens de overwinning. In de twee wedstrijd was het de beurt aan Steve Kirsch. In de eerste wedstrijd stormde Files direct bij de start genadeloos door het veld heen. Josh Files: " Hoewel ik als zevende startte was ik na drie bochten al eerste. Dit was echt een perfecte start. Een droomstart. Ik hou van deze baan maar ik houd er ook van om te winnen. Voor mijn team Target Competition was het resultaat perfect ook verheug ik mij op het resultaat van mijn nieuwe teamcollega Andrea Bellicchi"

Al voor de eerste bocht bevond Files zich in derde stelling. Daarna moesten zowel Bellicchi als Kirsch eraan geloven. Laatstgenoemde moest in de negende ronde met een technisch defect aan de kant.

Twaalf minuten voor het wedstrijdeinde verdween de Zwitser Pascal Eberle in de grindbak en moest er met een safetycar geneutraliseerd worden. Na de herstart waren er nog drie minuten te gaan en bedroeg het verschil tussen Files en zijn Italiaanse teamgenoot Bellicchi nog maar 0.393 secs. Daarachter vochten Fugel, Schmarl en Prozyck een schitterend duel om de derde plek uit.

2016  Honda TCR 1
In de eerste wedstrijd keek de concurrentie alleen maar tegen de achterkant van de Civic TCR's aan.

Josh Files: " Steve Kirsch was erg snel. Indien hij geen probleem gehad had, had het er misschien anders uitgezien."Andrea Bellicchi: "Mijn debuut had misschien iets beter kunnen zijn. Mijn start was niet optimaal maar ik kon goed meekomen en mij naar voren opwerken. Ik heb ervan genoten."Dominik Fugel: "Het was een moeilijke inspannende wedstrijd. De Honda's doen het goed en van Steve(teamgenoot) was het natuurlijk erg jammer. Het had mij ook kunnen gebeuren. Maar we hebben wel kunnen zien hoe dominant de Honda's zijn. Vier Honda's in de Top 5.

2016 Bas Schouten
Twee Top 10 klasseringen voor Bas Schouten.

Kirsch neemt revanche
In de tweede wedstrijd nam Steve Kirsch revanche door de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Steve Kirsch: " Eindelijk waren wij aan de beurt. Met de startchaos was het niet echt gemakkelijk. De start met de daaropvolgende safetycarfase was een beetje chaotisch. Dit was de pleister op de wonde voor mijn uitvallen gisteren. Een goedmakertje. Ook voor het team." Josh Files werd bij de startcrash uitgeschakeld en daardoor kon de Oostenrijk Harald Prozyck zijn achterstand in de tussenstand van het kampioenschap verkleinen.

Door de start carambolage moest de wedstrijd ruim twaalf minuten lang met een safetycar-interventie onderbroken worden. Bij de herstart nam Benjamin Leuchter(VW Golf GTI TCR) kortstondig de leiding maar moest die kort voor het einde afstaan.

Harald Prozyck(2e HP Racing): "Hier hadden we natuurlijk graag gewonnen maar de Honda's waren gewoon te sterk. Maar de tweede plek geldt voor mij hier als een overwinning. In de tussenstand van het kampioenschap zitten wij er gewoon bij. Steve Kirsch ken ik al erg lang. Die heeft het gewoon verdiend om hier te winnen."

Antti Burri(3E LMS Racing) "Na mijn slechte start moest ik mij een beetje uit het verkeer houden en toch mijn positie in het veld behouden. Dit is mij gelukt en aan het einde kon ik van de duels profiteren en reed alsnog naar het podium. Het weekend hadden wij ons iets anders voorgesteld.Bas Schouten eindigde in beide races als tiende en achtste.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet