Racing Shows

Retro: Alpine Story in Autoworld Brussel

Afgelopen weekend opende in het Brusselse Autoworld de expositie "Alpine Story" volledig gewijd aan het Franse merk Alpine dat altijd met Renault nauw verweven was. Direct na het DTM weekend op Zandvoort ging www.autosport.nl direct een kijkje nemen.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Overzichtsopname
Brussel staat de komende maanden in het teken van Alpine Renault.


Alpine Story in Autoworld Brussel
Van 16 juli t/m 4 september a.s. heet het thema "Alpine Story" in het Brusselse Autoworld museum. Begin deze week ging www.autosport.nl een kijkje nemen bij deze boeiende tentoonstelling waarin meer dan veertig auto's uit de Alpine geschiedenis geëxposeerd worden. Voor diegenen die het Franse merk een warm hart toedragen absoluut de moeite waard. In 1955 bouwde de Franse Renault dealer Jean Redélé uit Dieppe zijn eerste A106. Het zou leiden tot een ongelofelijke autosportgeschiedenis die twintig jaar geleden beëindigd werd maar met de introductie van de nieuwe Alpine Renault Vision dit jaar in Monaco weer volledig door Michel van der Sande volledig opnieuw werd opgestart. De race-activiteiten van het merk begonnen twee jaar geleden al in het ELMS kampioenschap met de Signature Signatech Alpines. Om het plateau zo volledig mogelijk te maken had Autoworld ook deze bolide er graag nog bij gehad. Maar om logistieke redenen bleek dit onmogelijk.

2016 Alpine A106
De geschiedenis van Alpine begon met de A106 uit 1955 van Jean Redélé.

Toch was er met de Alpine Renault Vision natuurlijk een ander mooi hoogtepunt. Het merk is recentelijk weer nieuw leven ingeblazen. Maar de autosportgeschiedenis van het merk voert natuurlijk de boventoon. Prachtig zijn natuurlijk de Le Mans bolides uit de zestiger jaren die de grondslag legden voor de overall overwinning van Didier Pironi en Jean Pierre Jaussaud in 1978 met de A442. Daarmee kwam bij Renault een einde aan de sportscarcyclus en volgde de F1

2016 Alpine A110
Wie herinnert zich niet die fraaie Alpine A110's? Een uniek stuk Franse auto(sport) geschiedenis.

En op de weg naar de F1 kwamen we ook enkele bijzonder fraaie Formule 3's tegen waaronder de F3 Alpine van Mauro Bianchi uit 1964, gespoten in de Belgische racekleuren en nog steeds voorzien van de originele Dunlop banden uit die periode viel ons op. Met de Alpine Renault A364 van Alain Serpaggi wordt nog steeds historisch geracet, en die auto beschikt over AVONS die traditioneel voor Historic Racing geleverd worden. In tegenstelling tot de productiemodellen van heden kun je deze bolide alleen maar als rijdend kunstobject omschrijven. Frappant zijn de aan de binnenzijde gemonteerde spiegels waarvan je je afvraagt of Serpaggi en zijn Renault teamgenoten werkelijk iets konden zien.

2016 Alpine 1971
De A110 uit 1971. Talloze successen op rallyepaden en circuits.

Met de diverse A110 race- en rally versies werden talloze successen behaald door grote namen zoals Gerard Larrousse, Bernard Darniche, Ove Andersson en Jean Claude Andruet. Tot vier september a.s. een mooie kans om een stuk van de franse racegeschiedenis met eigen ogen te aanschouwen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet