Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout direct snel bij debuut in IAME X30 Super Shifter klasse

rvk zuera 008

Door zijn fraaie uitslagen in de kwalificatieheats mocht Van Kalmthout in de pre-finale vanaf poleposition beginnen. Omdat een aantal concurrenten hun banden had gespaard, wist de RR Racing-rijder dat het moeilijk zou worden. Een matige start maakte de uitgangspositie voor Van Kalmthout niet beter en toen vervolgens ook nog de banden begonnen op te spelen, zat er niet meer in dan een vijfde plaats, tevens zijn startplaats voor de finale.

rvk zuera 005

Met een uitstekende start en twee geslaagde inhaalacties lag Van Kalmthout in de finale al snel op plaats drie. Door een aanval van een concurrent werd de KTF-rijder echter op het vuile deel van de baan gedrongen en was niet alleen de gewonnen posities weer kwijt, maar verloor daarmee ook de aansluiting met de top drie. Van Kalmthout wist nog een plaatsje te winnen en legde daarmee in zijn allereerste race op een schakelkart beslag op de vierde positie. "Op basis van de snelheid had er meer ingezeten. Ik heb zelfs de allersnelste ronde van het hele weekend op mijn naam staan. In de pre-finale speelden de banden me parten, terwijl in de finale door die actie de aansluiting met de top drie verloren ging. Zonder slipstream scheelt het op dit circuit bijna 0,3 seconden per ronde en dan lukt het niet meer om een gat dicht te rijden. Daarbij waren de banden, die voor de finale nieuw waren, nota bene een paar ronden voor het eind ook al tot op de draad versleten, dat hielp natuurlijk ook niet. Maar ik heb in mijn eerste raceweekend met schakelkarts heel veel ervaring opgedaan en daar zal ik in de toekomst zeker veel aan hebben", aldus een strijdvaardige Van Kalmthout.

rvk zuera 004

Komend weekend komt Van Kalmthout opnieuw in actie op het Spaanse circuit van Zuera. Dan staat voor de 15-jarige Hoofddorper de derde ronde van de Rotax Max Euro Challenge op het programma. In de tussenstand van dit kampioenschap bezet Van Kalmthout de derde plaats.

rvk zuera 002

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet