Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout direct snel bij debuut in IAME X30 Super Shifter klasse

rvk zuera 001

Rinus van Kalmthout heeft bij zijn debuut in de X30 Super Shifter klasse van de IAME X30 Euro Series een vierde plaats behaald. Voor de 15-jarige Hoofddorper was het zijn eerste optreden op een schakelkart. Het KNAF Talent First-karttalent toonde opnieuw zijn aanpassingsvermogen door in de kwalificatieheats met een overwinning, een tweede, een derde plaats en drie keer de snelste raceronde, direct uitstekend te scoren. In de pre-finale speelden de banden Van Kalmthout parten, waardoor hij in de finale vanaf plaats vijf moest beginnen. Door een inhaalactie van een concurrent ging al snel de aansluiting met de top drie verloren en finishte Van Kalmthout op totaal versleten banden net buiten het podium op plaats vier. "Op basis van de snelheid had er meer ingezeten, maar ik heb van de eerste race op een schakelkart wel ontzettend veel geleerd", blikte Van Kalmthout op zijn Spaanse wedstrijd terug.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

rvk zuera 003

Rinus van Kalmthout maakte eerder dit jaar uiterst succesvol zijn debuut in de Super X30 klasse van de nieuwe IAME X30 Euro Series. Afgelopen weekend wachtte de pas 15-jarige Van Kalmthout echter een geheel nieuwe uitdaging. Omdat de Super X30 klasse in het Spaanse Zuera niet meer op het programma stond, maakte het KNAF Talent First-karttalent zijn opwachting in de X30 Super Shifter klasse, en daarmee zat Van Kalmthout voor het eerst in zijn carrière in een schakelkart. Karts met versnellingen vereisen een andere rijtechniek, maar Van Kalmthout liet opnieuw zien zich razendsnel aan nieuwe situaties te kunnen aanpassen. Op de zeer snelle 175cc OTK-kart, waarmee snelheden worden bereikt van bijna 160 km/u, domineerde Van Kalmthout de vrije trainingen en klokte de beste tijd.

rvk zuera 007

De kwalificatie verliep voor Van Kalmthout iets minder en de jonge Hoofddorper moest daarin genoegen nemen met een derde plaats, tevens zijn startpositie voor de drie kwalificatieheats. De eerste kwalificatieheat leverde voor Van Kalmthout op slechts achtduizendste van een seconde van de winnaar een tweede plaats op. Daarbij zette de Hoofddorper de snelste raceronde op de klokken en was zelfs sneller dan in de kwalificatie. De teleurstelling kwam echter na afloop toen de rijder van RR Racing werd bestraft voor een foutieve start en als derde werd geklasseerd. In de tweede kwalificatieheat kende Van Kalmthout een slechte start en viel terug naar plaats zes. Een prachtige inhaalrace, waarbij hij opnieuw de snelste raceronde op de klokken zette, leverde Van Kalmthout uiteindelijk toch een keurige tweede plaats op. De Hoofddorper had echter het beste voor het laatst bewaard, want in de derde kwalificatieheat pakte de KTF-rijder zijn eerste overwinning in een schakelkart, zette de concurrentie op ruim vier seconden, en pakte voor de derde keer op rij de snelste raceronde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet