TCR Series

TCR Benelux: Jeffrey Van Hooydonk en Loris Hezemans triomferen met Nederlandse teams

DTM-CPZ-0697

De Sprint Races 1 en 2 op het Circuit Park Zandvoort hadden op zaterdag al voor vuurwerk gezorgd. Maar dat was niets vergeleken met het weergaloze spektakel waarop de toeschouwers van de DTM op zondag werden getrakteerd! Erg gespierde gevechten, een onvoorspelbaar scenario, enkele incidenten en twee winnaars met een erg verschillend profiel: de ervaren Jeffrey Van Hooydonk (SEAT Leon TCR #22 Bas Koeten Racing) zegevierde in de Sprint Race 3 na een fantastische driestrijd en de jonge Nederlander Loris Hezemans (SEAT Leon TCR #10 Ferry Monster Autosport), ontketend voor eigen publiek, triomfeerde in een bijzonder bewogen Sprint Race 4 die beëindigd werd achter de safety car. Maar wat was het spannend!

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: Co van der Gragt en PR

DTM-CPZ-0679

Sprint Race 3: Van Hooydonk van begin tot einde, maar...
Jeffrey Van Hooydonk kwam vanaf de eerste rij beter uit de startblokken dan poleman Loris Hezemans. De twee SEAT Leon TCR kwamen als leiders door in de Tarzan-bocht, voor de Opel Astra TCR van Pierre-Yves Corthals. Loris Hezemans, in topvorm op een circuit waar hij zich thuis voelt, poogde meermaals om voorbij te gaan aan Jeffrey Van Hooydonk. Pierre-Yves Corthals profiteerde van het duel tussen de twee leiders om naar de tweede plek te snellen en op zijn beurt een aanval te plaatsen op de leider.

TCR Benelux - Van Hooydonk-Cordeel

Maar Van Hooydonk heeft natuurlijk ervaring zat... Zelfs bij zijn terugkeer naar de voorwielaandrijvers weet Jeffrey hoe hij de deur moet dichtdoen. 'Pilou' werd dus geblokkeerd in het kielzog van de SEAT van het Nederlandse Bas Koeten Racing en zag hoe de temperatuur van de motor de hoogte inging. Loris Hezemans rook zijn kans en nam de tweede stek opnieuw over. Van Hooydonk-Hezemans-Corthals, dat was het resultaat van de eerste sprintrace van de dag.

DTM-CPZ-0692

Ook daarachter was de strijd intens tussen Denis Dupont (SEAT Leon TCR #7), Alexis van de Poele (VW Golf GTI TCR #4), Bas Schouten (SEAT Leon TCR #34) en Didier Van Dalen (VW Golf GTI TCR #3). Het was die laatste die het initiatief naar zich toetrok en als vierde werd afgevlagd, op amper een halve seconde van het podium. En aangezien Alexis van de Poele en Denis Dupont in de laatste ronde in elkaar haakten, ging de Nederlander Bas Schouten uiteindelijk met de vijfde plaats er van door, voor Alexis van de Poele, Stéphane Lémeret (Honda Civic TCR #18), Mathieu Detry (SEAT Leon TCR #6), Kevin Balthazar (VW Golf GTI TCR #20) en Maxime Potty (VW Golf GTI TCR), teruggekomen naar de tiende plek na een gemiste start. Geen geluk verder voor Renaud Kuppens: de dubbele winnaar in Francorchamps was als laatste gestart na een motorbreuk van de Honda #5 op vrijdag, kreeg een Drive Through wegens een incorrecte positie op de startgrid en maakte nadien – tweemaal – een uitstap in de zandbak van het Scheivlak.

DTM-CPZ-5887

Sprint Race 4: Hezemans als lokale held
Na de hergroepering achter de Leading Car was de tweede start en vooral de doorkomst in de Tarzanbocht bijzonder sensationeel. Didier Van Dalen was als vierde aan de race begonnen, verraste iedereen aan de buitenkant van de bocht, maar hij kwam daarbij in aanraking met Jeffrey Van Hooydonk. Het gevolg was een schuiver die eindigde in de grindbak. De winnaar van de eerste manche bevond zich nogmaals in de spits van het peloton, opnieuw met net daarachter Loris Hezemans en Pierre-Yves Corthals. Achter het stuur van de SEAT Ferry Monster Autosport vond Hezemans Junior wel meteen de opening, waarvan ook 'Pilou' kon profiteren om de tweede plek over te nemen. Al in de tweede ronde verloor de rijder van de Opel Astra van DG Sport echter de controle in Scheivlak en maakte hij een tocht door de grindbak.

Denis Dupont waagde een aanval op Kevin Balthazar in de eerste ronde, maar die poging mislukte en zijn tegenstander werd in de rondte getikt. Het lid van het RACB National Team werd bestraft met een Drive Through. Achter Loris Hezemans en Jeffrey Van Hooydonk kreeg Alexis van de Poele de derde plaats in de schoot geworpen, al werd hij daarna aangevallen door Bas Schouten in de tweede SEAT van Bas Koeten Racing. De twee rijders raakten elkaar in de S-bocht en de Nederlander was zelfs even onderweg op twee wielen. Alexis van de Poele hield een lekke band over aan dat contact en kon zijn podiumdromen meteen opbergen.

Hij was al achtste in de eerste manche bij zijn debuut op een TCR-wagen, maar Mathieu Detry kon door die incidenten zowaar doorstoten naar de derde plek. Achter de jonge Brusselaar opende Renaud Kuppens de aanval op Bas Schouten.

DTM-CPZ-5897

DTM-CPZ-5901

DTM-CPZ-5904

DTM-CPZ-0777

DTM-CPZ-0780

De twee rijders maakten contact in de S-bocht en de SEAT van Bas Koeten Racing werd in de bandenmuur gekatapulteerd. De rijder kwam ongehavend uit het voorval... in tegenstelling tot de wagen! De safety car kwam op de baan en hield het peloton achter zich tot wanneer de zwart-witgeblokte vlag werd gezwaaid.

DTM-CPZ-0819

Als lokale held en waardige zoon van levende legende Toine, slaagde Loris Hezemans er dus in om het Wilhelmus te laten weerklinken in Zandvoort. Hij werd op het podium vergezeld door Jeffrey Van Hooydonk – die zijn debuut in de TCR Benelux niet gemist heeft – en Mathieu Detry, zowel ontroerd als verrast dat hij het podium mocht beklimmen, en dat terwijl zijn deelname achter het stuur van de SEAT van Ferry Monster Autosport pas... op donderdagavond zeker was!

Renaud Kuppens strandde aan de voet van het podium, voor Maxime Potty, auteur van een knappe tweede race, Stéphane Lémeret, Edouard Mondron, David Dermont (VW Golf GTI TCR #21), Kevin Balthazar en Jean-Louis Dauger, goed voor een top 10-notering met de prachtige Honda Civic Art Car in de kleuren van de Fondation Jean Graton.

Na afloop van de vijf races van het weekend (een Qualifying Long Race en vier Sprint Races), kwam Romain de Leval als beste Junior-rijder uit de bus, waardoor hij zijn leidersplaats in het kampioenschap verstevigt. Bij de merken werd de SEAT Leon TCR benoemd tot 'Car of the weekend'.

De volgende wedstrijd van de TCR Benelux vindt plaats in het Belgische Limburg, in het kader van de 24 Hours of Zolder, van 18 tot 20 augustus. We tellen nu al af!

Uitslagen:

TCR Benelux Podium SR3


Race 3: 1. Van Hooydonk, SEAT Leon TCR, 11 laps ; 2. L. Hezemans, SEAT Leon TCR ; 3. Corthals, Opel Astra TCR ; 4. Van Dalen, VW Golf GTI ; 5. Schouten, SEAT Leon TCR ; 6. Van de Poele, VW Golf GTI ; 7. Lémeret, Honda Civic TCR ; 8. Detry, SEAT Leon TCR ; 9. Balthazar, VW Golf GTI ; 10. Potty, VW Golf GTI ; 11. Dupont, SEAT Leon TCR ; 12. Mondron E., SEAT Leon TCR ; 13. Dermont, VW Golf GTI ; 14. Dauger, Honda Civic TCR ; 15. Kuppens, Honda Civic TCR, 3 laps.

DTM-CPZ-0863

Race 4: 1. L. Hezemans, SEAT Leon TCR, 9 laps ; 2. Van Hooydonk, SEAT Leon TCR ; 3. Detry, SEAT Leon TCR ; 4. Kuppens, Honda Civic TCR ; 5. Potty, VW Golf GTI ; 6. Lemeret, Honda Civic TCR ; 7. Mondron, SEAT Leon TCR ; 8. Dermont, VW Golf GTI ; 9. Balthazar, VW Golf GTI ; 10. Dauger, Honda Civic TCR ; 11. Dupont, SEAT Leon TCR ; 12. Van Dalen, VW Golf GTI ; 13. Van de Poele, VW Golf GTI

Kampioenschap:

Driver Overall: 1. Stéphane Lémeret 204 ; 2. Alexis Van de Poele-Romain De Leval 130 ; 3. Tiago Monteiro 122 ; 4. Sam Dejonghe-Denis Dupont 107 ; 5. Guillaume & Edouard Mondron 106 ; 6. Kevin Balthazar 96 ; 7. Renaud Kuppens-Benjamin Lessennes 95,5 ; 8. Norbert Michelisz, 84 ; 9. Vincent Radermecker, 76 ; 10. Pierre Yves Corthals-Fred Caprasse 75,5 ; 11. Ronnie Latinne-Maxime Potty 69 ; 12. Amaury Richard-Didier Van Dalen 57 ; 13. Jeffrey Van Hooydonk-Ghislain Cordeel 53 ; 14. Loris Hezemans 51, etc.

Team: 1. Boutsen Ginion Racing 80 ; 2. WRT 77 ; 3. Delahaye Racing Team 66 ; 4. Milo Racing 44 ; 5. Bas Koeten Racing 36 ; 6. Ferry Monster Autosport 28

Junior: 1. Romain De Leval 110 ; 2. Benjamin Lessennes 46 ; 3. Loris Hezemans 43 ; 4. Maxime Potty 42 ; 5. Amaury Laurent 37

Car of the Year: 1. Honda 148 ; 2. SEAT 130 ; 3. VW 107 ; 4. Opel 42,5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet