DTM

DTM: Wedstrijdleiding gaat de fout in met straffen Mortara en Müller

160716 DTM Mortara R1
Mortara eindigde door een straf, die ten onrechte bleek, ver buiten de punten

Tijdens de DTM-race van gisteravond kreeg Audi-rijder Edoardo Mortara een drive-through-penalty opgelegd. Er was geconstateerd dat hij tijdens de 'slow zone' in de beginfase van de wedstrijd als gevolg van de crash van Augusto Farfus, niet had verlangzaamd tot de in dat geval voorgeschreven maximumsnelheid van 80 km/u. De door de Duitse autosportfederatie DMSB verstrekte GPS-apparatuur stelde bij Mortara en bij diens Audi-merkgenoot Nico Müller een gereden snelheid van 88 km/u vast. De wedstrijdleiding reageerde vrijwel direct en gaf beide rijders een 'drive through'. Later bleek echter dat dit ten onrechte was, want met behulp van beelden van de on-board-camera's en de opgeslagen gegevens van de telemetrie kon Audi aantonen dat Mortara en Müller zich keurig aan de snelheid hadden gehouden. De doorgegeven gegevens van het GPS-systeem waren dus foutief, wat een kwalijke situatie is. Met name voor Mortara, die op het moment van zijn straf op de zesde plaats reed, zou die situatie nog wel eens een flink gevolg kunnen hebben.

Tekst: René de Boer (vanuit Zandvoort, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

In de autosport kun je tegen een 'drive-through penalty' geen protest aantekenen. Het is net als bij een onterecht gegeven penalty in het voetbal: als de straf eenmaal is opgelegd en uitgevoerd, dan is er sprake van een voldongen feit. Zo ook in het geval van Mortara en Müller. Ook tekende het team van de beide rijders geen protest aan tegen de uitslag van de race. "Er is een fout gemaakt, die zeer moeilijk te accepteren is", zei Dieter Gass, hoofd DTM bij Audi Sport. "In het geval van Mortara zou die fout hem zelfs uiteindelijk wel eens het kampioenschap kunnen kosten." Inderdaad liep de in Zwitserland wonende Italiaan in de race van gisteren de acht punten mis, die hij voor de zesde plaats, waarop hij op het moment van de straf reed, zou hebben gekregen. Nu kwam Mortara, ex-aequo met Jamie Green de best geklasseerde Audi-rijder in de kampioenschapsstand, als 17e over de eindstreep en greep daarmee riant naast de punten. Wat de wedstrijdleiding gaat doen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen is nog niet bekend: een reactie van de DMSB was nog niet beschikbaar.

Tambay naar het ziekenhuis
Overigens bleek dat Audi-rijder Adrien Tambay aan de botsing met Maxi Götz net na de start nog wat problemen heeft overgehouden: de Fransman kreeg door het stuurwiel een harde tik op zijn linker pols en klaagde over veel pijn. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis, waar röntgenfoto's aantoonden dat er geen sprake van een breuk was. Of Tambay vandaag tijdens de tweede DTM-race kan rijden, staat nog niet vast.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet