TCR Series

TCR Benelux: Zeges voor Michelisz en Radermecker. Ervaring troef in Zandvoort

TCR Benelux - SR1-SR2 - Michelisz-Richard-Lessennes

De twee Sprintraces van de TCR Benelux op zaterdagochtend op Circuit Park Zandvoort hebben de liefhebbers van toerismewagens opnieuw verheugd. Mooie inhaalacties, onverwachte wendingen, jonge beloftes die zich laten zien en uiteindelijk overwinningen voor twee rijders met naam en faam... Het scenario was fantastisch!

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR en Co van der Gragt

DTM-CPZ-3860


De Hongaar Norbert Michelisz deed zijn reputatie alle eer aan door de eerste Sprint voor zijn rekening te nemen op zijn Honda Civic TCR, voor de jonge Fransman Amaury Richard (VW Golf GTI TCR). Een twintigtal minuten later profiteerde Vincent Radermecker van een knotsgekke tweede manche om te zegevieren met zijn VW Golf GTI TCR, door in de laatste ronde voorbij te gaan aan debutant Benjamin Lessennes (Honda Civic TCR). Twee keer waren de jonge wolven dus op de afspraak, maar telkens haalde ervaring de bovenhand.

Sprint Race 1: Michelisz solo, Richard knap
Tiago Monteiro kon geen gebruikmaken van de pole positie op zijn Honda Civic Art Car Michel Vaillant. Een probleem met de turbo stond de Portugees al in de eerste meters in de weg. Op de andere Honda Civic van Boutsen Ginion Racing kon Norbert Michelisz op zijn beurt doorschuiven van de vierde plek naar de leiding bij de eerste doortocht in de Tarzan-bocht.

DTM-CPZ-9639
Turbo problemen voor Olivier Hart

Het wedstrijdbegin werd getekend door de technische problemen van de SEAT Leon TCR van Sam Dejonghe (beschadigde diffuser op de #7 van het RACB National Team) en Olivier Hart (turboproblemen op de #10 Ferry Monster Autosport), die beiden verplicht werden om in de pitlane langs te komen.

Vooraan bouwde Norbert Michelisz in eerste instantie een kloof op van vier seconden, maar Amaury Richard – die Vincent Radermecker achter zich liet in de derde ronde – kwam stap voor stap dichter bij de Hongaar in het tweede wedstrijddeel, zonder echter in staat te zijn om een aanval te plaatsen. Achter de 18-jarige Franse Belg en de VW Golf GTI TCR van Delahaye Racing Team, kon Vincent Radermecker vasthouden aan de derde plek.

DTM-CPZ-9614
Nog wennen met de auto voor Michael Verhagen. Een 11 de en 12de plaats voor de Bas Koeten coureur.

Aan de voet van het podium nam Ronnie Latinne (VW Golf GTI TCR #52 WRT) de punten van de vierde plaats, voor Romain de Leval (op de Golf van Delahaye Racing Team) en Benjamin Lessennes. De ex-kartman was achteraan gestart na een motorbreuk op de Honda Civic TCR #5 tijdens de trainingen, maar kon in de allerlaatste ronde doorstoten naar de zesde plek, ten nadele van Guillaume Mondron (SEAT Leon TCR #2). De top 10 werd vervolledigd door Lorenzo Donniacuo in de SEAT Ferry Monster Autosport, Ghislain Cordeel, die aldus zijn allereerste race wist vol te maken achter het stuur van de SEAT Bas Koeten Racing, en Steve Vanbellingen (VW Golf GTI).

DTM-CPZ-3914

Sprint Race 2: Radermecker als oude vos, Lessennes schitterend
Na de hergroepering achter de Leading Car werd de tweede – rollende – start gegeven. Norbert Michelisz behield het voordeel in de Tarzan-bocht, voor Amaury Richard, maar het was Benjamin Lessennes die voor vuurwerk zorgde door verschillende concurrenten te verschalken aan de buitenkant en door te stoten naar de derde plek. Ditmaal slaagde Norbert Michelisz er niet in om te ontsnappen en hij stond constant onder druk van Amaury Richard, Benjamin Lessennes en Vincent Radermecker.

De Hongaar had moeite om het rubber in leven te houden en moest verschillende aanvallen van de jonge Richard afslaan... tot beide rivalen elkaar iets na halfweg raakten. De zegekansen van Amaury bleven steken in de zandbak, de WTCC-rijder viel terug naar de derde positie. De debatten werden geneutraliseerd met de verrassende Benjamin Lessennes (17) als leider achter de Safety Car, voor Vincent Radermecker, Norbert Michelisz, Ronnie Latinne en Tiago Monteiro, die zich opnieuw een weg naar voren had gebaand. Er was nog tijd voor één laatste ronde, waarin Benjamin Lessennes zijn leidersplaats verdedigde door de binnenkant te houden, maar hij misrekende zich en liet te veel ruimte in de Tarzan-bocht.

TCR Benelux - SR2 - Radermecker

Vincent Radermecker nam het geschenk in dank aan: een ronde later kwam hij als winnaar over de meet! Zijn jonge tegenstander reed naar zijn eerste podiumplaats, ondanks een vijftiende startplaats voor de Sprint Race 1. De kleinste podiumtrede werd bezet door Norbert Michelisz, met verder de twee Golf van Ronnie Latinne en Romain de Leval.

Ondanks technische problemen op de Honda Civic Art Car tijdens de eerste race, liet Tiago Monteiro het hoofd niet hangen en klom op tot een 6de plaats, maar omwille van het niet respecteren van de startprocedure kreeg hij 30 seconden straftijd en verdween naar een 11de eindplaats. Verder in de top 10 noteerden we nog de drie SEAT van Guillaume Mondron, Sam Dejonghe en Ghislain Cordeel, en de Opel van Frédéric Caprasse.

Zondag staan twee nieuwe wedstrijden op het menu, met de start van de Sprint Race 3 om 16.25u, uiteraard onmiddellijk gevolgd door de vierde wedstrijd van twintig minuten van het weekend. We herhalen dat er tijdens de meeting op Circuit Park Zandvoort een 'live stream' wordt aangeboden op de officiële website van de TCR Benelux (www.tcrbenelux.eu).

Uitslagen:

Race 1: 1. Michelisz, Honda Civic TCR, 11 laps ; 2. Richard, VW Golf GTI ; 3. Radermecker, VW Golf GTI ; 4. Latinne, VW Golf GTI ; 5. De Leval, VW Golf GTI; 6. Lessennes, Honda Civic TCR; 7. Mondron, SEAT Leon TCR; 8. Donniacuo, SEAT Leon TCR; 9. Cordeel, SEAT Leon TCR; 10. Vanbellingen, VW Golf GTI; 11. Verhagen, SEAT Leon TCR; 12. Caprasse, Opel Astra TCR; 13. Dejonghe, SEAT Leon TCR, 3 laps

TCR Benelux - Podium SR2

Race 2: 1. Radermecker, VW Golf GTI, 10 laps ; 2. Lessennes, Honda Civic TCR ; 3. Michelisz, Honda Civic TCR ; 4. Latinne, VW Golf GTI ; 5. De Leval, VW Golf GTI ; 6. Mondron G., SEAT Leon TCR ; 7. Dejonghe, SEAT Leon TCR ; 8. Cordeel, SEAT Leon TCR ; 9. Caprasse, Opel Astra TCR ; 10. Donniacuo, SEAT Leon TCR ; 11. Monteiro, Honda Civic TCR ; 12. Verhagen, SEAT Leon TCR ; 13. Hart, SEAT Leon TCR

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet