Algemeen

Dragracing: Regen redder voor kampioenen in nood op Alastaro

makela 02

Als een geschenk uit de hemel, zo zullen de regerend Top Fuel en Pro Modified kampioenen Micke Kågered en Michael Gullqvist de regen- en onweersbuien die zondag boven Alastaro losbarstten verwelkomd hebben. Beide rijders werden al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld en zouden veel punten op de wel goed scorende concurrentie verspeeld hebben. Het slechte weer maakte echter direct na de eerste eliminatieronde een voortijdig einde aan de FHRA Nitro Nationals en daarmee bleef het puntenverlies voor de kampioenen beperkt. Een van de concurrenten die had kunnen profiteren was David Vegter. De Nederlandse Pro Modified-rijder was met een tweede kwalificatietijd en winst in de eerste eliminatieronde op weg naar een mooi eindresultaat en veel punten voor het kampioenschap.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

De FHRA Nitro Nationals, de derde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, was juist zo goed onderweg. Twee zonovergoten kwalificatiedagen en tijden die zich met de meeste andere wedstrijden van het FIA EK konden meten. Het Finse Alastaro stond altijd te boek als een moeilijke baan met weinig grip, maar nadat het circuit een paar jaar geleden van nieuw asfalt werd voorzien, ging het vorig jaar al een stuk beter, al houdt men er het nadeel van de lange winter en het beperkte aantal wedstrijden dat er in een seizoen gereden wordt. Eigenlijk bleef alleen de Top Fuel klasse dit jaar met tijden van 4,1 seconden nog achter bij wat inmiddels gangbaar is geworden, maar in Pro Modified, Top Methanol Funny Car en Pro Stock kon Alastaro met tijden van respectievelijk 6,0; 5,6 en 6,61 seconden de concurrentie met de andere circuits uitstekend aan. Helaas maakte op zondag een pittige onweersbui, gevolgd door de nodige regenbuien, na de eerste eliminatieronde een eind aan een veelbelovend begonnen wedstrijddag op Alastaro.

neergaard 03
Stig Neergaard

Kwalificatiepunten voor Stig Neergaard
Zoals gezegd hadden de Top Fuelers met hun meer dan 8.000 pk nog wel wat moeite om op Alastaro voldoende grip te vinden. Op vrijdag zette Stig Neergaard met 4,19 seconden de snelste tijd op de klokken. De Deen verbeterde zich op zaterdag fractioneel tot 4,17 seconden en eiste daarmee de eerste kwalificatiepositie voor zich op.

ahonen 01
Janne Ahonen

In zijn eerste wedstrijd van het seizoen verraste skispringlegende Janne Ahonen met een tweede tijd (4,18 seconden), terwijl Micke Kågered na een problematische vrijdag op zaterdag met 4,28 seconden de derde plaats voor zich opeiste. Daarmee verdrong de regerend kampioen Anita Mäkelä, die haar 4,38 seconden van vrijdag niet kon verbeteren, naar de vierde plaats.

lehtimaki 01
Timo Lehtimäki

Timo Lehtimäki en Stefan Gunnarsson bleven ook nog onder de 4,5 seconden en sloten de kwalificatie als vijfde en zesde af.

jones 02
Gripproblemen voor Liam Jones

Liam Jones kende grote tractieproblemen en bleef tot drie keer toe met doorspinnende wielen op de startlijn staan. Pas bij de laatste poging leek er een oplossing gevonden te zijn en klokte de Engelsman met 5,0 seconden de zevende tijd, terwijl de rij gesloten werd door Antti Horto, vorig jaar nog verrassend finalist op Alastaro.

horto 02
Antti Horto
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet