IndyCar

Indycar: Legendarische Indycar teambaas Carl Haas overleden(26 februari 1930-29 juni 2016)

Pas nu is bekend geworden dat de legendarische Amerikaanse teambaas Carl Haas al op 29 juni j.l op 86-jarige leeftijd is overleden. Vooral aan het begin van de tachtiger jaren was het team van Newman/Haas een begrip in de Indycar-racerij en behaalde zowel in Indycar als in Champcar met coureurs als Bruno Junqueira, Christian Fittipaldi, Cristiano Da Matta etc. talloze successen.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

img942
Zoals we Carl Haas kenden. Legendarisch met de altijd aanwezige Havannah sigaar.


Legendarische Indycar teambaas Carl Haas overleden
Carl Haas leed al geruime tijd aan Alzheimer en is op 29 juni j.l aan de gevolgen van deze ziekte in Illinois is overleden. In de vijftiger jaren was Haas als amateur racer in diverse SCCA-kampioenschappen actief. Daarna was hij jarenlang importeur voor het Britse Lola. Maar de echte glorietijd brak voor Haas aan toen hij begin tachtiger jaren een deal sloot met de legendarische filmstar Paul Newman. Het Newman/Haas Team werd in de Amerikaanse racerij een begrip waar je niet omheen kon. Vader en zoon Andretti, Sebastien Bourdais grossierden voor het team van Newman/Haas in successen. Mario Andretti reed maar liefst elf jaar voor hetzelfde team. Heden ten dage ondenkbaar. Waarschijnlijk was er nog niet eens een contract.

Nadat Nigel Mansell begin negentiger jaren door het Williams F1 Team aan de kant werd gezet haalden Haas en Newman een major coupe uit door de Britse F1 rijder te contracteren die hen direct in zijn eerste seizoen de Indycar-titel bezorgde.

Bourdais Zolder 1
Het Newman Haas logo op de helm van Sebastien Bourdais in Zolder 2007.

Maar ook grootheden als Jackie Stewart, Peter Revson, Jacky Ickx en Brian Redman kwamen voor Haas in de CanAm-series of de F5000 uit.
Na de scheiding tussen Indycar en Champcar koos Haas duidelijk voor het laatst genoemde kampioenschap waarin de Fransman Sebastien Bourdais tot enorme hoogte steeg. Bourdais won tussen 2003 en 2007 viermaal het Champcar-kampioenschap voor het Newman/Haas Team. Toen Champcar begin 2008 in Indycar opging was het eigenlijk ook gedaan met Newman/Haas Racing. Na de dood van Paul Newman was het team eigenlijk nog maar een fractie van wat het ooit geweest was en verdween in 2011 eigenlijk geruisloos van het toneel.

In 1967 richtte Haas voor het eerst zijn eigen team op. Het zou leiden tot meer dan 140 overwinningen en zestien kampioenschap. Met de Beatrice Lola was het team van Haas medio tachtiger jaren o.a. met Patrick Tambay, Alan Jones in de F1 actief. Maar omdat sponsor Beatrice haar verplichtingen niet nakwam werd er eind 1986 de stekker uit het project getrokken.

Wat Haas legendarisch maakte was zijn onafscheidelijke verbondenheid met de sigaar, die altijd als handelsmerk uit zijn mond stak. Toen Michael Andretti en Juan Montoya ooit tijdens een trainingssessie van de baan reden gooide Haas van woede zijn sigaar richting Chip Ganassi. Een legendarische scene waar jaren later nog steeds over gesproken werd.

Carl Haas werd voor zijn verdienste in de Amerikaanse autosport in 2007 in de SCCA Hall of Fame opgenomen. Carl Haas werd 86 jaar en het Amerikaanse dagblad "USA Today" omschreef hem als "one of the most powerful men" in de geschiedenis van de Amerikaanse autosport.

Bourdais Zolder 2
Met het team van Newman Haas steeg Bourdais tot grote hoogte.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet