Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout derde in BNL International Karting Series na tweede ronde in Ostricourt

rinusvk ostr 1

Na een maand zonder karting heeft Rinus van Kalmthout in het Franse Ostricourt deelgenomen aan de tweede ronde van de BNL International Karting Series. In een geweldige natte kwalificatiesessie op zaterdag wist de 15-jarige coureur de concurrentie op ruim tweetiende van een seconde achter zich te laten. In de heats werd de Hoofddorper tweede en eerste en in de finale kwam hij als vierde over de finish. Op de tweede dag ging de kwalificatie de mist in toen Van Kalmthout op een volledige droogweer afstelling stond en het begon te regenen. Met een negende plek in de eerste en een derde plaats in de tweede heat was er toch nog een goed vooruitzicht voor de finale. De wedstrijdleiding bestrafte Van Kalmthout echter met een laatste startpositie in de finale vanwege een race-incident in de eerste race. Meer dan een 17e plek zat er daardoor niet in. Desondanks staat de jonge karter nu derde in het BNL kampioenschap.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

In de BNL International Karting Series bestaat een raceweekend uit twee gelijke wedstrijddagen, met elk een kwalificatie, twee heats en een finale. In zijn nieuwe team RR Racing van Ramon Rietveld begon Van Kalmthout samen met teamgenoot Kay van Berlo vol enthousiasme aan de tweede ronde op het circuit van Ostricourt.

rinusvk ostr 2

In de vrije trainingen op vrijdag ging het nog niet helemaal naar wens, maar tijdens de natte kwalificatie reed Van Kalmthout een ronde van 1:13.494 en daar beet de concurrentie zich op stuk. De KNAF Talent First-rijder was met deze tijd ruim 0,2 seconde sneller dan de nummer twee en dat gaf vertrouwen voor de heats.

In de eerste heat vanaf poleposition had Van Kalmthout een goede start, maar hij kon Glen van Parijs niet achter zich houden en werd tweede, voor zijn teamgenoot Kay van Berlo. De tweede heat reed Van Kalmthout ijzersterk, met een zege als beloning. Met een tweede plek voor Van Berlo was RR Racing opnieuw sterk vertegenwoordigd. In de finale reed Van Kalmthout de eerste helft van de race op kop, maar die positie kon hij niet vasthouden en hij viel terug naar de uiteindelijk vierde plek. 

rinusvk ostr 3

Voor de kwalificatie op zondagochtend koos Van Kalmthout op basis van de weersverwachtingen voor een volledige droogweer afstelling. Toen de kwalificatie begon ging het echter regenen en was het met deze gekozen afstelling onmogelijk om een goede rondetijd te rijden, met een 21e tijd als teleurstellend resultaat.

Vastbesloten om toch naar voren te knokken begon Van Kalmthout aan de eerste heat en inderdaad klom de 15-jarige karter al snel op naar de zevende positie. Daar stopte zijn opmars: "Ik reed vlak achter een rijder en wilde hem voor een bocht passeren, maar hij gooide op dat moment de deur dicht en ging gelijk op zijn rem staan, veel vroeger dan bij deze bocht gebruikelijk is. Ik zat al zo dicht achter hem dat ik hem niet meer kon ontwijken en duwde hem onbedoeld in de rondte, gelukkig zonder schade te veroorzaken aan onze beide karts", legt Van Kalmthout het incident uit. Uiteindelijk kwam Van Kalmthout als negende over de finish.

rinusvk ostr 4

In de tweede heat had Van Kalmthout een wereldstart. Hij reed een zeer sterke race, waarin hij naar een mooie derde plek reed, die hem toch nog een kansrijke zevende startplek in de finale opleverde.
Net voor aanvang van de finale kreeg Van Kalmthout echter te horen dat hij vanwege het race-incident in de eerste heat in de finale vanaf de laatste startplek moest beginnen. Verbaasd over deze straf ging Van Kalmthout van start. Toen enkele rijders voor hem in de tweede ronde vlak voor hem crashten kon het KNAF Talent de melee niet ontwijken. Hij raakte van de baan en moest opnieuw vanaf achteraan beginnen. Uiteindelijk kwam hij als 17e over de finish. Ondanks deze tegenvallende finale staat Van Kalmthout toch nog derde in het kampioenschap.

"Ik vind het erg jammer dat de wedstrijdleiding mij zo'n zware straf heeft opgelegd. Als laatste moeten starten in een finale voor een incident in een heat is buiten alle proporties. Maar het is niet anders. Ik wil mijn team RR Racing bedanken voor de goede ondersteuning en ook Kay van Berlo, we hebben samen sterk opgetreden.

rinusvk ostr rr 5

De finale van de BNL International Karting Series vindt plaats op 3 en 4 september op het circuit van Genk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet