Supercar Challenge

Supercar Challenge: Stan van Oord net buiten podium tijdens Zolder Superprix

svo zs 813

Na succes op het circuit van Zolder eerder dit seizoen is het Stan van Oord afgelopen weekend niet gelukt om weer naar het podium te racen in de Supercar Challenge. In de race op zaterdag werd de coureur uit Woudrichem vijfde. De race op zondag was er één volop strijd. Op een natte baan waarop nog net op slicks gereden kon worden kwam Van Oord nu als vierde over de finish.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De Supercar Challenge streek voor de tweede keer dit seizoen neer op het Belgische circuit van Terlaemen. De Zolder Superprix is alweer de vierde ronde en na de zege die Stan van Oord hier eerder dit jaar behaalde had hij veel zin om hier opnieuw de strijd aan te gaan.

In de kwalificatie reed de 19-jarige coureur de zesde tijd en daarmee was hij gematigd tevreden. "Er zitten een paar auto's bij die seconden per ronde sneller zijn, dus die strijd verlies ik altijd. Maar ik heb goede hoop dat ik in de race wel weer verder naar voren kan komen", keek Van Oord naar de race vooruit.

svo zs 754

De race op zaterdag begon op een droge baan, maar donkere wolken boven de piste nabij Hasselt gaven aan dat de regen in aantocht was. In het eerste gedeelte van de race reed Van Oord een vrij eenzame race, waarbij hij na het opengaan van de pitwindow wachtte op het moment dat het zou gaan regenen. Zo zou hij bij zijn pitstop direct regenrubber kunnen monteren en niet een tweede keer binnen hoeven komen. Die opzet slaagde en op een vijfde positie kon hij zijn race vervolgen.

svo zs 807

Op de natte baan reed hij een prima race, tot hij zo'n vier ronden voor het einde merkte dat zijn Clio iets begon in te houden. "Bij de pitstop bleek ik niet voldoende brandstof te hebben meegekregen. Gelukkig verbruikt de Clio onder deze natte condities minder dan op droog en kon ik het net aan redden. Ik kwam over de finish met nog maar een litertje benzine, dus op een droge baan had ik het echt niet gered", lachte Van Oord die zo toch nog vijfde werd.

svo zs 767

Op zondag ging Van Oord als vijfde van start. Al snel werd hij gepasseerd door een BMW van een Belgisch team uit de Belcar. Op de rechte stukken was deze BMW beduidend sneller, maar in de bochtige gedeelten van het circuit wist Van Oord hem telkens weer bij te halen. Zo ontstond een geweldig gevecht dat zo'n 25 minuten tot aan de pitstop duurde. Van Oord had geen strafseconden en kwam als vijfde de baan weer op. Net als de dag ervoor begon het opnieuw te regenen, echter dit keer niet zo hard dat regenbanden noodzakelijk waren. Op slicks wist Van Oord het gat van vijf seconden naar de rijder voor hem te dichten. Vier ronden lang wachtte hij op zijn kans en die kwam toen de rijder voor hem in de Ziekenhuisbocht een klein foutje maakte. Van Oord passeerde hem, wist hem in de laatste ronde achter zich te houden en kwam één seconde eerder dan zijn opponent als vierde over de finish. "Jammer dat een podium er niet inzat dit keer, maar ik heb van deze race erg genoten", is Van Oord tevreden.

De volgende races van Stan van Oord zijn op Nederlandse bodem. Op 6 en 7 augustus rijdt de Supercar Challenge tijdens de Gamma Racing Days op TT Circuit Assen, waar traditioneel veel publiek aanwezig is.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet