Supercar Challenge

Supercar Challenge: Eerste overwinning voor het BS Racing team

hoofdfoto

De eerste race van het weekend begint met een stralende zon op het Circuit Zolder. In de ochtend waren Jan van der Kooi en Priscilla Speelman het snelst geweest en zij zouden mogen starten vanaf de eerste positie. Die plek bleef alleen leeg en we zagen dat de equipe vanuit de pitstraat moest gaan starten. De start gebeurde dan ook met alleen de oranje BMW van BS Racing vanaf de eerste startrij en daarachter zagen we Van den Munckhof en Bob Herber.

Tekst en foto's: Supercar Challenge

Na de opwarmronde was de start voor Marcel van der Maat en hij kwam prima weg en wist de leiding te behouden. Daarachter sloot Van den Munckhof aan en Herber, Van Loon en de Saker van VGL Racing. Voor de eerste chicane plaatste Herber een goede inhaalactie op Van den Munckhof en wist de tweede positie te pakken. Daarachter ging het fout en zagen we de groene Saker met Danny Wagtmans aan het stuur zich in de BMW van Ronald van Loon boren. Beide bolides kwamen met veel schade stil te staan in de grindbak en de race was voor beide rijders vroegtijdig voorbij.

sc-4

In de Sport divisie was het Niels Kool die van pole position mocht starten en naast hem stond Toon Rutgers. Op de derde positie zou de BMW 235i van team Vannerum moeten staan, maar ook zij moesten vanuit de pitstraat starten. De start hier verliep ook zonder veranderingen en de rijders wisten de melée in de eerste chicane te vermijden.

In de eerste ronden zien we verder geen positiewisselingen, maar in de Supersport divisie zien we de eerste vier bolides als aan een touwtje over de baan gaan en blijven binnen twee seconden van elkaar. In de vijfde ronde weet dan Herber voorbij te gaan aan Van der Maat en zo de leiding over te nemen. Martin de Kleijn weet Van den Munckhof voorbij te gaan voor de derde positie, maar Van den Munckhof blijft op de bumper kleven daarna.

20160702 rl2 2649

Vanuit het achterveld rukt Priscilla Speelman op nadat zij vanuit de pitstraat heeft moeten starten. Na vijf ronden zijn alle Sport deelnemers ingehaald en kan zij de aanval inzetten op de eerste Supersport concurrent. Maar nog meer pech treft de zwart/gele Lotus en we zien dat Speelman haar opmars moet staken en de Lotus moet parkeren in het gras met een kapotte motor.

In de Sport divisie is het Schrey die de juiste snelheid te pakken heeft en hij weet Toon Rutgers voorbij te gaan en tweede positie over te nemen. Hij komt daarna steeds dichterbij aan de BMW van Kool en weet de aansluiting te vinden. Daarachter is equipe Vannerum goed bezig en zij gaan voorbij aan de Peugeot van Bart van den Broeck en pakken daarmee de vierde positie. Niet veel later verliest Van den Broeck ook nog een plek aan Carlijn Bergsma.

sc-3

Vooraan het veld heeft Herber een klein gaatje weten te slaan naar Van der Maat. Voor de derde positie zijn De Kleijn en Van den Munckhof in gevecht en zij wisselen een paar keer van positie. Van den Munckhof weet zijn BMW Z4 uiteindelijk weer voor de Seat van De Kleijn te krijgen, maar dan zien we net voor de pitstops dat hij zijn bolide aan het einde van het rechte stuk heeft moeten stilzetten en is het einde wedstrijd.

Wanneer het pitwindow opent, begint het ook te regenen. Hierdoor kunnen de meeste teams wel direct de keuze maken om te wisselen naar regenbanden, wat dan ook massaal gebeurd en zeker de goede beslissing blijkt te zijn.

De stand na het pit window is weinig veranderd. Martin Lanting, welke het stuur heeft overgenomen van Herber ligt nog steeds aan de leiding, maar we zien hem direct weer de pitstraat induiken. Opnieuw is dan weer de leiding in handen van de BS Racing equipe met Peter Schreurs aan het stuur, voor Dennis de Borst en Aart-Jan Ringelberg.

sc-1

Schrey heeft zijn koppositie weten te houden voor Kool, Wisselink en Vannerum. Kool heeft nog wel de aansluiting en voert de druk op en na een tweetal ronden zien we Kool op de koppositie van de Sportklasse voorbij rijden.

De Borst heeft de aanval ingezet op Schreurs voor de eerste positie en hij lijkt langzaam dichterbij te komen aan de oranje BMW. Lanting valt nog verder terug uit de kopgroep omdat hij een drive through moet maken en rijdt dan op de vijfde positie. Een paar ronden later haakt hij weer aan bij Van den Berg maar merkt dan dat de baan nog steeds zeer nat is en hij verliest even de controle en spint, waardoor hij de aansluiting weer verliest.

De strijd in de Sport divisie om de eerste positie blijft spannend. Niels Kool en Michael Schrey blijven bij elkaar en Kool moet in zijn spiegels blijven kijken om te zien wanneer de aanval komt. Daarachter is het Wisselink die met een ruime voorsprong op de derde positie rijdt.

img 3653

Schrey is voorbij weten te gaan aan Kool en doordat hij een vrije baan heeft, weet hij ook een gaatje te slaan. Duidelijk is dat hij het Circuit Zolder goed kent en zich prima voelt op een natte baan. Wisselink zien we daarna kort in de pitstraat waardoor hij terug valt naar de zesde positie. Vannerum ligt nu op de derde positie met daarachter de Lotus Exige van Pieter de Jong.

Aan de kop van het veld lijkt de race gestreden. Peter Schreurs heeft een klein gaatje van zeven seconden op de Seat van Dennis de Borst en ruikt de overwinning. Uiteindelijk weet hij als eerste de finishlijn te passeren en zo de eerste race te winnen samen met Marcel van der Maat. De tweede plek is voor Dennis de Borst en Martin de Kleijn en Dennis Houweling en Aart-Jan Ringelberg pakken opnieuw een podiumplek en finishen als derde.

sc-5

In de Sport divisie is het Michael Schrey die er met de overwinning vandoor gaat en daarachter is het Niels Kool die als tweede de finishvlag ziet. Geheel onverwachts zien we dan nog de BMW 235i van team Vannerum stilvallen waardoor zij hun derde plaats in rook zien opgaan. Als laatste mogen dan toch nog Carlijn Bergsma en Pieter de Jong naar het podium.

De teams van de Sport divisies kunnen nu de race gaan evalueren, de champagne gaan drinken, de schades gaan bekijken en de bolides oplappen voor de tweede race van het weekend.

sc-6

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet