Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule Renault 3.5

Formule V8 3.5: Orudzhev en Delétraz winnen op Paul Ricard, Visser 9e en 10e

27879575306 f85219bcf6 b

Egor Orudzhev en Louis Delétraz hebben op Paul Ricard allebei hun tweede zege van het seizoen in de Formule V8 3.5 behaald. De Rus won net als op Spa een maand geleden de eerste race van het weekend, opnieuw door felle tegenstand – deze keer van Roy Nissany – tot op het laatst van zich af te houden. De zege van Delétraz in de race met verplichte pitstop kwam vooral door strategie tot stand: zijn vroege bandenwissel gaf hem de kans om Nissany en Orudzhev via de pits in te halen. Beitske Visser scoorde twee keer, met een negende plaats in de eerste wedstrijd en een tiende in de tweede.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: RPM

Orudzhev won de eerste race door Roy Nissany na een zwaar duel te verslaan. In de warme omstandigheden op Paul Ricard maakte de Rus een superstart vanaf de tweede rij om meteen de leiding te pakken. Al snel verloor hij de leiding echter weer aan Matthieu Vaxivière, omdat hij in de openingsfase te zuinig was op zijn banden. De Fransman bleef tot halverwege de race aan kop van de wedstrijd, maar begon toen bandenproblemen te krijgen, waardoor hij afzakte naar uiteindelijk de vijfde plaats.

Nadat Orudzhev de leiding had teruggepakt, kreeg hij Lotus-coureur Roy Nissany in zijn nek. De Israëlier was teruggekomen na een start waarin hij slecht wegkwam. De twee maakten een paar wilde slotronden mee, waarbij ze wiel-aan-wiel de baan rond gingen en elkaar raakten bij het uitremmen. Orudzhev bleef Nissany op de streep een halve seconde voor – het lijkt wel alsof de SMP-junior een abonnement heeft op dit soort zeges. Al zijn overwinningen in de Formule V8 3.5 waren tot nu toe met nipte marges.

Nissany's teamgenoot René Binder volgde op vijf seconden. De leider in het klassement, Tom Dillmann, zat vlak achter Binder, maar speelde dit keer geen rol in de strijd om de overwinning.

27879599306 5115933bef b

De man die zaterdag als zesde finishte, pakte de overwinning in de tweede race – en opnieuw werd Roy Nissany verslagen. De Lotus-coureur is een van de verrassingen van de laatste paar weekenden en zette zijn auto vanochtend op pole. Met Orudzhev achter zich aan behield Nissany in eerste instantie de leiding, maar het beslissende moment kwam in de achtste ronde toen Louis Delétraz vanaf de derde plaats naar binnen kwam voor verse banden. Terug op de baan zette de Zwitser meteen een reeks snelle ronden neer.

Toen Orudzhev in de 12e ronde wisselde en Nissany een ronde erna, keken ze beiden tegen de achtervleugel van de Fortec-auto van Delétraz aan. Die hield vervolgens een gat van bijna drie seconden op Nissany in stand, die op zijn beurt kon uitlopen op Orudzhev. Dillmann kwam opnieuw niet in het spel voor, maar wist wel nuttige punten te scoren met een zesde plaats. Matthieu Vaxivière zag zijn titelkansen verder verkleinen door een uitvalbeurt in de 18e ronde.

Beitske Visser ging met een paar punten naar huis. Was het resultaat van de eerste race nog hoopgevend (P9), in de tweede kwam de verdere verbetering er helaas niet helemaal uit, na een kwalificatie die niet naar wens verliep.