Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3 Euroseries: Le Mans-weekend levert Giedo van der Garde slechts één punt op

Eén kampioenschapspunt als beloning voor de poleposition was het enige zichtbare resultaat voor Giedo van de Garde tijdens het negende en voorlaatste raceweekend van de Formule 3 Euro Serie in Le Mans. Voor de tweede maal dit seizoen mocht hij vanaf de poleposition vertrekken, maar al voor de start van de eerste race viel hij uit als gevolg van een gebroken aandrijfas. In de tweede race startte hij vanaf de laatste positie op de grid. Hij kwam uiteindelijk nog als twaalfde over de eindstreep.

Tekst: René de Boer

Daarbij was het weekend in de West-Franse stad voor de Nederlandse coureur in het Franse ASM Formule 3-team goed begonnen. Tijdens de testdag op donderdag, één van de zes officiële testdagen die de coureurs in de Formule 3 Euro Serie gedurende het seizoen ter beschikking hebben, reed hij de derde tijd op het 4,180 kilometer lange Bugatti-circuit in Le Mans. In de vrije training op vrijdagmorgen was hij tweede, en in de kwalificatie, beslissend voor de startopstelling voor de eerste race, zette hij zijn opwaartse trend voort: voor de tweede maal dit seizoen, na de race op de Norisring in Neurenberg, veroverde hij de poleposition.
“In de vrije training hadden we al een stuk meer grip dan gisteren tijdens de testdag, wat het gevolg was van het rubber dat door de DTM-auto’s op de baan kwam”, verklaarde Van der Garde. “Bovendien heeft het team gisteren na de tests nog het nodige aan de afstelling van de auto’s veranderd, wat duidelijk ook een positieve ontwikkeling was.” Met zijn snelste tijd in de kwalificatie was hij uiteraard zeer tevreden. “Het team heeft goed werk verricht, maar ik als rijder ook. Ik heb mijn snelste tijd met mijn eerste set banden gereden en de overige rijders kwamen er niet meer aan. Ik ben blij met mijn klassering, en vooral met het extra punt dat ik hiermee voor het kampioenschap krijg.”

Op vrijdagavond was Giedo van der Garde nog uitermate tevreden met zijn tweede poleposition van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie. Een halve dag later was zijn vreugde echter omgeslagen in bittere teleurstelling: nog tijdens de opwarmronde, op weg naar de startopstelling voor de zeventiende race van het seizoen op het circuit van Le Mans, begaf de aandrijfas van het rechter achterwiel van zijn Dallara-Mercedes Formule 3-auto het. Daarmee was de race voor de Nederlandse coureur in het Franse team ASM Formule 3 over nog voordat deze goed en wel begonnen was. “Waardeloos”, luidde het commentaar van Van der Garde. “Opeens had ik geen aandrijving meer, het was in één keer over”.

In de race op zondag reed Van der Garde, gestart vanaf de 21e plaats, keurig naar voren. Hij maakte negen plaatsen goed, zodat hij als twaalfde eindigde. “Aanvankelijk ging het wel goed, maar later kreeg ik een probleem met de versnellingspook, die ik daardoor telkens bij het op- en terugschakelen vast moest houden. Dat kostte me per ronde minstens drie of vier tienden. Al met al is er niet uitgekomen wat ik ervan verwacht had. Ik had gisteren in de race een goed resultaat kunnen scoren, dan was ik vandaag ergens als achtste gestart en had nog volop kunnen meestrijden om de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap. Dat kan ik nu helaas wel vergeten”, aldus Van de Garde.

De twee laatste races van de Formule 3 Euro Serie worden op 28 en 29 oktober verreden op het circuit van Hockenheim.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet