TCR Series

TCR: Bas Schouten maakt indruk in TCR Germany Oschersleben. Zeges voor Files en Fugel

Regenachtige weersomstandigheden zorgden tijdens de tweede wedstrijd op Oschersleben voor een gigantisch spektakel. Winnaar Josh Files vertrok vanaf een tiende startplek en Bas Schouten zorgde vanaf de laatste startrij voor een enorm spektakel door als tweede te eindigen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

TCR Start
Start van de Tweede TCR-wedstrijd op Oschersleben.

Bas Schouten maakt indruk in TCR Germany Oschersleben. Zeges voor Files en Fugel
Met een spectaculaire inhaalwedstrijd vanaf de laatste startrij zorgde Bas Schouten in Oschersleben voor een enorm spektakel. Eén voor één rolde de Nederlandse Bas Koeten Racing-coureur zijn tegenstanders op en eindigde achter winnaar Josh Files als tweede. Voor Files, die vanaf een tiende startplek vertrok, betekende het zijn derde TCR Germany-overwinning dit seizoen. Ex-Formule 4 coureur Tim Zimmermann(Liqui Moly Team Engstler Golf) eindigde als derde nadat hij zowel Schouten als Files moest laten gaan.

De Fin Antti Burri wist direct bij de start de Honda Civic van Dominik Fugel, die de wedstrijd op zaterdag won, te verschalken. Fugel moest uiteindelijk in R2 met een technisch probleem opgeven. Soortgelijke moeilijkheden vielen ook Burri ten deel. De Seat-rijder slaagde erin om nog als zesde te eindigen. Achter Zimmermann eindigden Mike Halder(Liqui Team Engstler) en Harald Prozcyk(HP Racing) die in de tussenstand van het kampioenschap als tweede achter Josh Files genoteerd staat.

Josh Files(Target Competiton): Op zaterdag waren de omstandigheden al moeilijk maar vandaag was het zeker nog moeilijker. Het was erg moeilijk om in te halen maar iedereen heeft toch wel erg goed gereden. Wij zijn alleen maar zo sterk omdat men bij Target de auto heel goed voorbereid heeft. Voor mij was het duidelijk dat ik vandaag kon winnen maar eigenlijk kan ik het nog niet geloven dat ik in de tussenstand van het kampioenschap als eerste genoteerd sta. Eigenlijk denken wij nog niet eens over hierover na.

2016 Fugel Tcr
Eerste overwinning voor Fugel met Honda in TCR Germany.

Bas Schouten: " Ik weet niet wat er bij de volgende wedstrijd op de Red Bull Ring allemaal mogelijk is. Er zijn daar lange rechte stukken waar andere coureurs zeker meer voordeel zullen hebben." In de eerste wedstrijd eindigde Bas Schouten als vierde.

Eerste zege voor Fugel
Ook op de zaterdag speelden de weercapriolen in het wedstrijdverloop een grote rol. Op een aanvankelijk opdrogende baan zette Pluvius in de eindfase toch weer de hemelsluizen open en wist Fugel ondanks slicks toch op de baan te blijven. Oorspronkelijk eindigde de Honda-rijder als tweede en ging de Brit Files als eerste over de streep. De Target Competition-coureur werd vanwege een overtreding op de startgrid 30 seconden teruggezet en werd als negende geklasseerd. Bij het drie minutenbord stonden noch de auto van Files en noch die van Schmarl met alle vier de wielen op de grond. Voor de wedstrijdleiding voldoende aanleiding om beide coureurs te bestraffen.

Dominik Fugel: "Ik had een megastart. Voor mij bleef de auto van Tom Lautenschlager staan. Ik moest daardoor wel over het gras, maar ik kwam super weg. Na de eerste bocht was ik ook al aan Steve Kirsch voorbij maar die speelde goed mee en heeft mij direct voorbij gelaten. Aanvankelijk dacht ik dat Harald Prozyck van achteren kwam opzetten maar die heeft mij wel geholpen door de anderen goed op te houden. Van de buitenkant zag het er misschien gemakkelijk uit maar je moet toch blijven opletten van wat de anderen allemaal doen." Voor de TCR Germany stonden er dit weekend in Oschersleben 18 auto's op de startgrid.

TCR Podium
Podium voor Bas Schouten in Oschersleben. Vlnr. Schouten, Files en Zimmermann.

Uitslag R1
1. Dominik Fugel Honda Civic 18 ronden
2. Mike Halder Seat Leon Cup Racer + 4.839 secs.
3. Steve Kirsch Honda Civic + 6.645 secs.
4. Bas Schouten Seat Leon Cup Racer + 7.332 secs.
5. Harald Prozyck Seat Leon Cup Racer + 8.669 secs.
6. Ronny Jost Seat Leon TCR

Uitslag R1
1. Josh Files Honda Civic TCR 16 ronden
2. Bas Schouten Seat Leon Cup Racer + 0.662 secs
3. Tim Zimmermann VW Golf TCR +1.144 secs
4. Mike Halder Seat Leon Cup Racer + 1.375 secs.
5. Harald Prozcyk Seat Leon Cup Racer + 2.364 secs.
6. Antti Burri Seat Leon Cup Racer 3.-030 secs.

STAND RIJDERS

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet