DTM

DTM: Schneider kampioen na zware race

Bernd Schneider heeft zich op het Franse Le Mans Bugatti Circuit voor de vijfde maal gekroond tot DTM-kampioen. De Duitser kende een bijzonder zware race, nadat hij bij de start terugviel tot bijna de laatste plaats. De opmars wilde vooral in het begin nog niet zo geweldig van de grond komen, maar toen hij eenmaal los was reed Schneider zich naar de vijfde plaats. Bruno Spengler won de race vanaf poleposition, gevolgd door Mika Häkkinen en Tom Kristensen.

Tekst: Daan Jeuken Fotografie: Boudewijn Pieters

 start DTM


Tom Kristensen weet vooraf wat hem te doen staat: zo veel mogelijk punten halen en maar hopen dat Schneider een slechte dag heeft. Kristensens start is echter niet zoals hij had gewild; hij verliest twee plaatsen een Jamie Green en Mika Häkkinen. Kristensen kan echter met een goed gevoel aan zijn opmars beginnen, want Schneider heeft een dramatische start en valt in de eerste ronde helemaal terug naar de zeventiende plaats.
In die openingsronde is er ook een flinke botsing tussen Stippler en Lauda, die samen in de grindbak belanden. De wedstrijdleiding stuurt de safetycar de baan op. De herstart verloopt probleemloos, terwijl Schneider aan zijn opmars begint. Met een vroege pitstop hoopt de Duitser zich een vrije baan te verschaffen, maar hij komt ronden lang vast te zitten achter Kaffer, die hij vervolgens met een beetje geweld voorbij gaat. Ook concurrent Tom Kristensen verkiest een vroege stop.
De openingsfase is er eentje van aftasten, maar Mücke en nieuwkomer Björk nemen dat tasten wel erg letterlijk. De twee komen in contact, waarbij Björk in de rondte gaat en Mücke zijn neus moet laten vervangen.

 dtm podium


Aan kop van het veld zijn het halverwege de race Bruno Spengler en Mika Häkkinen die niet veel voor elkaar onder doen. Daarachter volgen Margaritis en Frentzen, voor de reeds gestopte Green en Kristensen. Het is echter verrassenderwijs Kristensen die als eerste stopt, zijn tweede stop dus al, terwijl de koplopers nog niet eens gestopt zijn. Wanneer een ronde later ook Jamie Green stopt – en Kristensens strategie kopieert – slaat de Deen zijn eerste slag. Op koude banden kan Green Kristensens aanval niet pareren, waardoor deze de virtuele derde plaats pakt. Green krijgt vervolgens Frentzen op zijn dak en in dat duel gaat Green over de schreef door Frentzen aan te tikken. Dit levert Green een drivethroughpenalty op.

 schneider feest


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet