IndyCar

Indycar: Team Penske onder de indruk van Indycar test Keselowski

Vele journalisten en fotografen waren gisteren tijdens een routine testdag op Elkhart Lake allang verdwenen toen voormalig NASCAR Sprint Cup-kampioen Brad Keselowski de allereerste kilometers met een Indycar maakte. Voor insiders kwam die test eigenlijk niet onverwacht. Keselowski had al eens eerder te kennen gegeven dat hij graag met een Indycar wilde testen. Aangezien er met vaderdag a.s. weekend nauwelijks in de VS geracet wordt, was de test op Elkhart Lake een uitstekende aangelegenheid.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

BK6
Voor de eerste maal in een Indycar op Road America ofwel Elkhart Lake. Brad Keselowski liet een goede indruk achter.


Team Penske onder de indruk van Indycar test Keselowski
Een NASCAR-rijder die met een Indycar rijdt is tegenwoordig natuurlijk een zeldzaamheid. In de zestiger en zeventiger jaren waren eigenlijk alleen Mario Andretti en A.J. Foyt de meest geroutineerde allrounders die zowel in Indycar als in NASCAR competitief waren. Tegenwoordig is de autosport zo gespecialiseerd dat allrounders een zeldzaamheid geworden zijn. Multifunctionele coureurs die in verschillende klasses competitief kunnen racen zijn werkelijk dun gezaaid. Het is allemaal wat meer gespecialiseerder geworden. Twee jaar geleden was Kurt Busch met een zesde plek wel de beste rookie tijdens de Indy 500. De NASCAR-rijder had niet of nauwelijks eenzitter-ervaring. Een prestatie van formaat.

BK8
Snel op de langzame gedeeltes en een conservatieve benadering op de snelle gedeeltes. Brad reed niets stuk.

Juan Pablo Montoya slaagde er een beetje in zijn draai in de NASCAR-wereld te vinden. Hij won verschillende malen maar ging op de ovals bij het team van Chip Ganassi jammer genoeg te vaak met lege handen naar huis. De overstap van Dario Franchitti en Sam Hornish Jr. van Indycar naar NASCAR was niet echt een succes. Jarno Trulli testte ooit eens voor het team van MWR en daar bleef het bij. Kimi Raikkonen deed het bij KBR overigens wel goed in de Trucks evenals Nelson Piquet Jr. in de Xfinity-series.

BK7
Advies van Penske-concurrent Marco Andretti!

Indycarfan Keselowski zag gisteren een droom in vervulling gaan toen hij voor het eerst met Simon Pagenaud's Dallara Chevrolet kennis maakte. Keselowski reed ongeveer 40 rondjes, kwam éen keer buiten zijn schuld van de baan af omdat het HANS systeem niet goed zat. Bij de eerste kennismaking was Keselowski vier tot vijf seconden langzamer dan de overige auto's die in actie kwamen. Absoluut geen schande als je uit een andere tak van de sport komt.

BK3
Ready to go!

Volgens Tim Cindric, de rechterhand van Roger Penske, zijn er momenteel geen concrete plannen voor deelname aan een Indycar-wedstrijd. Ook kon Cindric nog niet bevestigen of er een vijfde auto door het team in de 101e editie van de Indy 500 ingezet gaat worden. Overigens deed men dit bij Team Penske in het verleden wel voor A.J. Allmendinger. Concrete plannen zijn er op dit moment niet. Maar volgens Cindric mag je in deze business "Nooit Nooit" zeggen. Anderzijds heeft Keselowski bij zowel vriend als vijand met deze test wel veel respect verworven. Als je uit een totaal andere tak van de sport komt moet je wel "de balls" hebben om dit te doen. Voor zowel Indycar als NASCAR is dit een goede ontwikkeling. Want een dergelijke test dwingt bij de fans van beide kampioenschappen enorm veel respect af!

BK 2
Keselowski in 2017 naar de Indy 500? Zeg Nooit Nooit.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet