Diversen Nationaal

Mooie stijgende lijn voor Mika Morien tijdens DNRT-races op Circuit Park Zandvoort

morien dnrt a

Het is Mika Morien tijdens de vierde ronde van de Autowasbon Mazda MaX5 Cup op Circuit Park Zandvoort niet gelukt om naar het podium te racen. Tijdens de kwalificatie van de DNRT-races had de jonge Fries te maken met een gebrek aan topsnelheid, waardoor hij zich tevreden moest stellen met een dertiende positie. In de drie races wist hij zich wel steeds te verbeteren, de eerste race werd hij 9e, de tweede race 8e en de afsluitende derde werd Morien als 7e geklasseerd. 'Ik heb veel mooie gevechten gehad, maar het is wel frustrerend als je iemand in een bocht inhaalt en hij je vervolgens op het rechte eind gewoon weer voorbij rijdt. We gaan de auto goed nakijken, zodat we er de volgende races weer goed bijzitten', blikt de 15-jarige coureur direct vooruit.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Na het extreem drukke weekend van de familie racedagen driven by Max Verstappen was Circuit Park Zandvoort een week later opnieuw het strijdtoneel in de Autowasbon Mazda MaX5 Cup. Op zondag kwamen 47 Mazda's tijdens de DNRT-races vier keer in actie, voor een kwalificatiesessie en drie races over tien ronden.

Al direct tijdens de kwalificatie bemerkte Morien dat zijn Mazda op het rechte eind snelheid tekort kwam en wist hij dat het moeilijk zou worden om zich aan de kop van het veld te kwalificeren. Dat bleek inderdaad het geval, een 13e startpositie is niet waar de jonge coureur uit Workum qua snelheid thuishoort. Zijn auto werd direct na de kwalificatie onderzocht, maar de tijd tot de eerste race was te kort om een verklaring voor het gebrek aan snelheid te vinden.

Zo begon Mika Morien de eerste race vanaf de 13e startplek. Na een goede start plaatste hij in de Tarzanbocht direct een aanval buitenom, maar won net geen positie. Zijn Mazda leek weer de goede snelheid te hebben en al snel kon hij enkele concurrenten passeren. Na twee ronden was dat echter voorbij. De rijders die hij gepasseerd was kwamen hem op het rechte eind gewoon weer voorbij en dus werd het een zware race voor Morien. Na tien ronden kwam de 15-jarige rijder als 9e over de finish.

De tweede race werd een kopie van de race daarvoor, Morien passeerde in het bochtige gedeelte van het circuit diverse rijders, maar op het rechte eind verloor hij de gewonnen posities weer. Waar hij aanvankelijk de rijders nog in de slipstream kon volgen, werd dat elke ronde moeilijker. Een mooi gevecht dat ronden lang duurde had Morien met Timo Wagenaar Hummelinck. In de voorlaatste ronde kwam het tweetal zij-aan-zij uit de Hans Ernst-bocht. Met uiterste inspanning wist Morien deze strijd in zijn voordeel te beslissen en werd hij deze tweede race 8e.

morien dnrt b

De derde en laatste race had Morien een superstart. Hij won twee posities en wist even later zelfs nog twee rijders te passeren. Ook nu viel na twee ronden de snelheid terug en dus moest Morien op het rechte eind opnieuw zwaar in de verdediging. Dat ging redelijk goed, maar toen hij in de Tarzanbocht een rijder wilde passeren die in een drift raakte kreeg de groene Mazda van Morien een behoorlijke tik. Hierdoor viel hij terug naar de negende positie en die plek kon hij in de drie resterende ronden niet meer verbeteren. Omdat twee rijders voor hem een tijdstraf kregen werd Mika Morien deze derde race toch nog 7e.

De jonge Fries was niet helemaal tevreden. "De resultaten van de races zijn niet waarop ik vooraf hoopte. Ik weet dat dit voornamelijk komt door het gebrek aan topsnelheid en daar gaan we de komende tijd aan werken. Maar ik heb wel genoten van de strijd in deze klasse, inhalen is altijd leuk en dat heb ik vandaag heel vaak kunnen doen", besluit Morien lachend.

Volgend weekend stap Mika Morien weer over in de kart. Op het circuit de Erftlandring in Kerpen (Duitsland) staat de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max op zijn programma. De eerstvolgende autoraces zijn over een maand. In het weekend van 16 en 17 juli rijden de Citybugs op Circuit Park Assen en daar wil Morien zeker weer naar het podium rijden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet