VLN

Div: Mercedes-AMG domineert ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring

160529 24h Nbr Winnende Mercedes
Wedstrijdleider Walter Hornung vlagt Maro Engel in de Black Falcon-Mercedes als winnaar af

"Dit kan niet meer spannender", waren velen vorig jaar van mening, toen de Audi R8 LMS van het Belgische team WRT met een marge van slechts 40,7 seconden het ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring won. De 44e editie van de lange-afstandsklassieker in de Eifel bewees echter het tegendeel: ditmaal bedroeg het verschil tussen de winnende Mercedes-AMG GT3 van het AMG-Team Black Falcon en de als tweede geklasseerde Mercedes-AMG GT3 van het AMG-Team HTP een minimale 5,697 seconden. De uitermate spannende slotfase bracht de beslissing en vormde de bekroning op een wedstrijd die wederom alles in zich had, inclusief een onderbreking van zo'n drie uur in de late namiddag op zaterdag, toen extreem zware regenval en hagel een gedeelte van de baan in een wintersportlandschap hadden veranderd. Voor de klantenteams van Mercedes-AMG had de race nauwelijks succesvoller kunnen zijn: achter de winnende Black Falcon-Mercedes en de als tweede geklasseerde GT3 van HTP eindigde de Haribo Racing Team-Mercedes-AMG GT3 als derde. De tweede Black Falcon-auto maakte er zelfs een volledige top vier van bij de première van de dit jaar nieuwe Mercedes-AMG GT3 in de 24-uursrace op de Nürburging. De best geklasseerde rijder uit de Benelux was de Nederlander Renger van der Zande, die samen met zijn teamgenoten in de HTP-Mercedes, de Duitsers Christian Vietoris, Christian Hohenadel en Marco Seefried, lange tijd zicht had op de overwinning, maar na de uiterst spannende eindstrijd toch genoegen moest nemen met de tweede plaats. Nederlandse klassezeges waren er voor Carlo van Dam (STI-Subaru, klasse SP3 T) en 'Philip' (Black Falcon-Porsche 991, klasse V6), Belgisch succes was er dankzij Dries Vanthoor, die met de BMW M235i Racing Cup van het Duitse Bonk Motorsport de Cup-5-klasse won, en voor de Koninklijke AMC St. Vith, dat met zijn Toyota GT86 inclusief de twee Belgische rijders 'Brody' en Olivier Muytjens de klasse V3 won.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

In totaal gingen er dit jaar 158 auto's van start voor de 24-uursrace op de 25,378 kilometer lange combinatie van het Grand Prix-circuit van de Nürburgring en de roemruchte Nordschleife. Drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart noemde het circuit in de Duitse Eifel ooit de 'Groene Hel' en ook dit jaar deed de Nürburgring zijn naam weer eer aan. De start, op zaterdag om 15.30 uur, vond nog onder droge omstandigheden plaats, maar binnen een uur was er op sommige baangedeelten, met name de passage bij Aremberg, sprake van noodweer. Plotselinge regen- en hagelbuien maakten het asfalt spiegelglad en zorgden ervoor dat rijders nauwelijks meer vooruit konden komen. Meerdere auto's raakten van de baan en de wedstrijdleiding had geen andere keuze dan de race te onderbreken. Gelukkig bleven de gevolgen beperkt tot materiële schade. Na een pauze van circa drie uur werd de wedstrijd hervat, allereerst met drie ronden achter de safety car. Daarna werd de race weer vrijgegeven.

Mercedes-AMG domineert
Nadat Maro Engel met de Mercedes-AMG GT3 met het startnummer 9 van het AMG-Team Black Falcon de eerste pole-position voor Mercedes-Benz in de historie van de 24-uursrace had veroverd, domineerden de Mercedes-teams ook het grootste gedeelte van de race. De laatste twee ronden van de wedstrijd brachten de beslissing, nadat Christian Hohenadel met de nummer 29-HTP-Mercedes twee ronden voor het einde nog was binnengekomen voor een korte tankstop.In de slotronde passeerde Maro Engel in de nummer 4-Black Falcon-Mercedes zijn land- en merkgenoot en stelde zo de overwinning veilig. De in Monaco wonende Duitser deelde de winnende auto met vijfvoudig DTM-kampioen Bernd Schneider, Manuel Metzger en de Brit Adam Christodoulou. Voor Mercedes-AMG was het de tweede overwinning in de 24-uursrace op de Nürburgring na het succes in 2013. Toen maakte Bernd Schneider samen met ondermeer Jeroen Bleekemolen deel uit van de winnende Black Falcon-combinatie.

160529 24h Nbr Mercedes VdZande
Pitstop voor de HTP-Mercedes-AMG GT3 met onder anderen Renger van der Zande

Renger van der Zande eindigde met de HTP-Mercedes nipt geslagen als tweede. Hij zei na afloop: "Natuurlijk ben ik enorm teleurgesteld. We hebben allemaal gereden voor wat we waard waren, en we dachten dat we na die tankstop goed zaten. De inhaalactie van Engel vond ik enigszins over het randje, maar zo is het nu eenmaal. Van de race zelf heb ik echt genoten. Het was bizar: de regen en hagel, de onderbreking en voor mijzelf een spannende stint in de avond, op hoge snelheid door de mist en het donker. Dat is de Nürburgring, het hangt van bijzonderheden aan elkaar."

160529 24h Nbr ROWE BMW Maxime Martin
Maxime Martin was met de ROWE-BMW M6 GT3 de best geklasseerde Belgische rijder

Maxime Martin beste Belgische rijder
Achter de vier Mercedes-AMG's eindigde de BMW M6 GT3 van het team ROWE Racing op de vijfde plaats, met BMW-fabriekscoureur Maxime Martin als best geklasseerde Belg in de eindrangschikking. Aanrijdingen en een technisch defect verhinderden betere klasseringen voor de overige BMW's. Audi, vorig jaar winnaar van de race op de Nürburgring, zag diverse R8's uit- of terugvallen als gevolg van incidenten. Uiteindelijk was de auto van het Belgische team WRT met ondermeer de Belg Frederic Vervisch en de Nederlander Robin Frijns op de achtste plaats de best geklasseerde R8. Andere merken in de top tien waren Bentley met de zevende plaats voor de Continental GT3 van het Team ABT en Porsche met de negende plaats voor de 911 GT3 R van het team Falken Tire.

160529 24h Nbr Audi Vervisch Frijns
Fred Vervisch en Robin Frijns zorgden met de WRT-R8 voor het beste Audi-resultaat

Klassesuccessen Van Dam, 'Philip', Dries Vanthoor, 'Brody' en Muytjens
Hoewel er ditmaal dus geen rijder uit de Benelux op de hoogste trede van het podium voor het algemeen klassement mocht plaatsnemen, was er in ieder geval sprake van klassesuccessen voor rijders uit de lage landen. Carlo van Dam, rijdend met de Subaru WRX STi van Subaru Tecnica International, eindigde samen met zijn teamgenoten op de zeer verdienstelijke 20e plaats algemeen en herhaalde daarmee zijn klassezege in de klasse SP3 T. De onder pseudoniem rijdende 'Philip' wist ook zijn succes van vorig jaar te herhalen: met de Porsche 991 van het Black Falcon Team TMD Friction eindigde hij samen met zijn teamgenoten als winnaar in de klasse V6. Ook de Belgische rijders en teams deelden in de prijzen. Zo won Dries Vanthoor samen met de BMW M235i Racing van het Duitse Bonk Motorsport de klasse Cup 5 op de zeer verdienstelijke 25e plaats in het algemeen klassement. Het Belgische team van de Koninklijke AMC St. Vith won met de Toyota GT86 de klasse V3, waarbij de Belgische rijders 'Brody' en Olivier Muytjens een belangrijk aandeel in de winst hadden.

160529 24h Nbr Dries Vanthoor klassezege Cup5
Met de Bonk Motorsport-BMW M235i Racing wonnen Dries Vanthoor c.s. de Cup 5-klasse
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet