WTCC

WTCC: Sterke tweede plaats voor gehoorzame Duncan Huisman

Een slimme stalregie van BMW bezorgde Jörg Müller de overwinning in de tweede race van het WK Toerwagens op het circuit van Valencia. Duncan Huisman, die vanaf de tweede plek op de grid startte en gedurende de hele race aan de leiding reed, kreeg in de slotfase van de race de aanwijzing om Müller voor te laten. Huisman gehoorzaamde professioneel en nam genoegen met de tweede plaats, Luca Rangoni eindigde als derde. Hiermee is de uitgangspositie voor de finale van het kampioenschap nu uitermate spannend: Alfa-coureurs Augusto Farfus leidt met 60 punten, BMW-rijders Andy Priaulx en Jörg Müller staan gedeeld tweede op één punt, daarachter Gabriele Tarquini op drie punten. Dat belooft een fantastische apotheose in Macau op 19 november.

Tekst: René de Boer

 duncan_huisman


Huisman pakte de leiding op weg naar de eerste bocht, gevolgd door Jörg Müller en Alain Menu, die terugviel naar de derde plaats. Na de eersre ronde had Huisman een voorsprong van 1,155 seconden. Peter Terting ramde op onzachte wijze de achterkant van Nicola Larini’s Chevrolet en kreeg daarvoor een “drive through”. Luca Rangoni bond de strijd aan met de als derde geklasseerde Alain Menu en stak in de vierde ronde de Zwitser voorbij. Kort daarop moest Menu er ook bij Farfus aan geloven en in een moeite door passeerde ook Larini met loshangende achterbumper de Zwitser. In ronde 6 reed de Spaanse Maria de Vilotta met haar Chevrolet in de eerste bocht de grindbak in, waar ze zich muurvast ingroef. De safety-car stond standby, maar behoefde uiteindelijk niet in te grijpen.

Terwijl Menu kort daarop nog een plaats verloor aan Dirk Müller rezen alom de vragen of BMW Duncan Huisman vrijuit zou laten rijden voor de overwinning. In de twaalfde ronde kwam daarop het antwoord: Huisman maakte ruimte en liet de Duitser zonder al teveel plichtplegingen voorbij. Jammer voor hemzelf, maar een logische manoeuvre vanuit het perspectief van BMW, dat Andy Prixaux dit weekend slechts een punt zag scoren en nu met Jörg Müller opeens een tweede ijzer in het vuur heeft: met zijn overwinning klimt de in Kerkrade geboren Duitser immers op naar de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Achter Müller eindigde Huisman als tweede en Luca Rangoni als derde. De Italiaan was daarmee andermaal beste privérijder. Huisman verklaarde na afloop van de race: "Mijn banden werden steeds slechter en ik verloor meer en meer grip, dus ik heb me niet erg tegen Jörg verzet. Het zou stom geweest zijn als we er beide af waren gegaan; ik wil ook graag volgend jaar nog voor BMW rijden..."

 tom2


Tom Coronel kwam als dertiende over de eindstreep. Hij klaagde over veel onderstuur. "De snelheid zat er niet echt in en de auto was moeilijk op de baan te houden. Ik weet niet helemaal waarom", luidde zijn commentaar na afloop.

Uitslag:
1. Jörg Müller (Dui), BMW 320si, 13 r. in 23.15,498
2. Duncan Huisman (Ned), BMW 320si, op 0,861
3. Luca Rangoni (Ita), BMW 320si, op 1,485
4. Nicola Larini (Ita), Chevrolet Lacetti, op 2,395
5. Augusto Farfus (Bra), Alfa Romeo 156, op 4,435
6. Yvan Muller (Fra), SEAT Léon, op 11,324
7. Dirk Müller (Dui), BMW 320si, op 12,229
8. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, op 12,383
9. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Lacetti, op 13,328
10. Salvatore Tavano (Ita), Alfa Romeo 156, op 14,817.
13. Tom Coronel (Ned), SEAT Léon, op 19,469.

Stand na 18 van 20 races:
1. Augusto Farfus, 60 punten
2. Andy Priaulx en Jörg Müller, 59
4. Gabriele Tarquini, 57
5. Rickard Rydell, 54
6. Dirk Müller, 51
7. James Thompson, 49
8. Peter Terting, 48
9. Yvan Muller, 45
10. Jordi Gené, 44
16. Duncan Huisman, 16.

Stand Independents Trophy:

1. Coronel, 138
2. Rangoni, 80
3. D'Aste, 77
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet