IndyCar

Indycar: Will Power snelste tijdens Fast Friday op de Brickyard

Na vier trainingsdagen op de Brickyard waarbij maar liefst 8162 ronden werden afgewerkt is de strijd om de pole vandaag volledig open. Op de allerlaatste dag was Penske-coureur Will Power de snelste man. De meeste teams hielden zich dan ook gisteren bezig met vier ronden durende kwalificatie-simulaties.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Will Power
Gaat Will Power dit weekend voor de pole op de Brickyard?

Will Power snelste tijdens Fast Friday op de Brickyard
Gedurende Fast Friday op de Brickyard beschikten vrijwel alle 2.2L twin turbomotoren over 30 pk extra. Daardoor reden bijna 18 coureurs in de range van 230 mph of meer. Vijftien rijders hadden zelfs geen "tow" of hulp van een collega nodig om dit gemiddelde te behalen. Nadat vrijwel de gehele week de Honda-motoren gedomineerd hadden was Will Power met 232.682 mph. in zijn Chevrolet-aangedreven Dallara de snelste man. Voor die snelle ronde kreeg Power overigens wel een "tow" van een collega. Will Power: "Maar zelfs als de auto zich niet in het verkeer bevond voelde hij erg goed en solide aan. Het gaat een mooi spannend gevecht om de pole worden. Er zijn veel snelle mannen op de baan en de Honda-motoren zitten er zeker bij."

2016 Gokken
De Penske-coureurs gokten zelfs op de loting zo te zien.....

Met een gemiddelde van 232.344 mph was de Ed Carpenter Racing Chevrolet van Josef Newgarden de tweede snelste man gevolgd door James Hinchcliffe in de Schmidt Peterson Dallara Honda. "Hinch" zette een gemiddelde van 231.971 mph. op de klokken. Met een gemiddelde van 231.952 was Carlos Munoz in de Andretti Autosport Dallara Honda de vierde snelste man.

Carlos Munoz: "Het is een prachtige week geweest. Na vier dagen was dit mijn slechtste resultaat. Je kunt dit met mijn rookie jaar uit 2013 vergelijken. Toen was ik constant in de Top 4 en eindigde als tweede in de wedstrijd. Zowel in als buiten het verkeer voelt de auto erg goed aan." Van de auto's die zonder "tow" of hulp van een andere deelnemer snel waren bleek Andretti-coureur Townsend Bell de snelste man op de timesheets.

2016 Loting
Veel belangstelling voor de kwalificatie-loting.

Vandaag vinden de eerste kwalificaties plaats. De negen snelste coureurs moeten op zondag in de Fast Nine Shoot Out gaan uitmaken wie de snelste man is. Daarna zijn de startplekken 10-33 aan de beurt.

2016 Retro Pennzoil
Pennzoil Retro kleuren bij Team Penske.

Will Power: "Het moet gewoon je dag zijn om hier de Pole te behalen. Zo werkt dat hier en voor de wedstrijd is het niet anders." Na afloop van Fast Friday was er een loting voor de kwalificatie-volgorde. Tony Kanaan gaat vandaag als eerste uit, gevolgd door Simon Pagenaud. Juan Pablo Montoya werd voor vandaag als 27e geloot.

Vrijdag Kwalificatie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet