Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout derde in tussenstand Rotax Max Euro Challenge na moeilijke races op Casteletto

rvk rm casteletto b

Rinus van Kalmthout heeft op het Italiaanse circuit van Casteletto met een derde positie in het klassement redelijk goede zaken gedaan in de Rotax Max Euro Challenge. Ondanks dat dit halverwege het kampioenschap een goede uitgangspositie is, was de 15-jarige karter niet tevreden: "Dit weekend was de snelheid van mijn kart niet goed genoeg. Dat moet de volgende keer beter, anders ben ik kansloos voor de titel", weet Van Kalmthout.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

In het Italiaanse Laghi vond in het Pinksterweekend de tweede ronde van de Rotax Max Euro Challenge plaats op de 1,256 km lange baan van Casteletto. Aan het evenement deden 36 karters vanuit de hele wereld mee. Tijdens de kwalificatie reed Van Kalmthout de vierde tijd in zijn sessie, waarmee hij in de eerste heat ook als vierde mocht starten en in de twee andere heats als derde.

rvk rm casteletto c

Tijdens de drie heats werd duidelijk dat het voor Van Kalmthout een moeilijk weekend zou worden. In de eerste heat moest hij zich tevreden stellen met een achtste positie, omdat hij meerdere malen hard van achteren werd aangereden en vele posities terugviel. Van Kalmthout werd vervolgens door slim te rijden vijfde in de tweede en vierde in derde heat. "Ik kon op het rechte eind sommige rijders niet eens in de slipstream volgen, het zit er echt niet in dit weekend", weet het KNAF Talent.

De resultaten van de heats leverden Van Kalmthout een zesde startpositie op in de prefinale. Een uitwijkmanoeuvre in de beginfase van de prefinale zorgde ervoor dat Van Kalmthout net niet bij een flinke startcrash betrokken raakte, maar hij viel hierdoor wel terug naar de 13e plek. De 15-jarige knokte zich nog terug naar de achtste positie. Dit werd ook zijn startpositie voor de finale.

rvk rm casteletto a

Van Kalmthout had in de finale over 20 ronden een goede start en wist in de beginfase dankzij sterke inhaalacties op te klimmen naar de vierde positie. Dat kon hij echter niet vasthouden, Van Kalmthout kwam uiteindelijk als zevende over de finish en was daarmee allerminst tevreden.

Hoewel de resultaten dit weekend niet tot tevredenheid stemden, staat Van Kaltmhout na twee van de vier evenementen in de Rotax Max Euro Challenge nu derde in het klassement.

"Het is nu zaak dat we onze snelheid weer op orde krijgen, dan kunnen we de volgende keer in Zuera wellicht weer meeknokken voor het podium", is Van Kalmthout nog altijd strijdlustig.

rvk rm casteletto d

Volgende weekend rijdt de jonge karter opnieuw op het circuit van Casteletto, dit keer in de eerste ronde van de IAME X30 Euro Series. Deze dit jaar nieuw geïntroduceerde Super X-30 klasse is de snelste niet geschakelde kart ter wereld. Rinus van Kalmthout wil volgende week op Casteletto vlammen en zal zich optimaal voorbereiden om in dit nieuwe kampioenschap hoge ogen te gooien.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet