Diversen

Div: Jaap van Lagen crasht uit Rally

In de Vierhouten Pallets Nederland Rally moest Jaap van Lagen, die vorig jaar in zijn achtertuin nog knap tweede werd, de rally na een flinke aanvaring tegen een betonnen buis in de openingsproef noodgedwongen verlaten.

Tekst: PR

Van Lagen begon de eerste kilometers met zijn navigator voortvarend, maar kwam niet veel later met grote snelheid na veel onderstuur in een bocht tegen een betonnen buis tot stilstand. De
Mitsubishi Lancer stond overdwars in een blinde bocht, zodat het tweetal snel uit de voeten moesten komen voor de volgende deelnemers. Van Lagen kwam na de klap met de schrik vrij, waarbij Berkhof met enige moeite zichzelf uit de beschadigde bolide kon bevrijden. Berkhof werd voor alle zekerheid naar het ziekenhuis afgevoerd, waar een gekneusde ruggenwervel werd geconstateerd.
Door het uitvallen van Van Lagen / Berkhof met startnummer 4 werd de proef geneutraliseerd. De overige rijders werden met een gelijke tijd over de proef gestuurd naar KP2. Het uitvallen betekende een enorme domper voor Van Lagen die zijn naaste concurrenten voor het podium Jasper van den Heuvel en Mark van Eldik ook zag uitvallen. De rally werd na tien klassementsproeven uiteindelijk gewonnen door Frits van Eerd (Toyota Corolla WRC). Ronald Leemans en Piet van Hoof (beiden Mitsubishi Lancer) werden respectievelijk tweede en derde.
Jaap van Lagen: “Dit is natuurlijk flink balen. We kwamen hier voor het podium en wanneer ook je
concurrenten uitvallen, behoorde zelfs een overwinning absoluut tot de mogelijkheden. Ik moest als circuitrijder in de eerste kilometers nog wennen aan de notes van mijn navigator, maar probeerde daarna de snelheid direct op te voeren tot de bewuste bocht waar het mis ging. We gingen met 80 à 90 km/uur met onderstuur de bocht in, maar raakte met hoge snelheid een betonnen buis. Ik ken de meeste proeven in de
omgeving goed, maar waar wij eraf gingen was een nieuw gedeelte wat we nauwelijks hadden verkend.
Persoonlijk ben ik er nog goed vanaf gekomen, maar ik hoop dat de rugblessure van Erwin Berkhof snel zal genezen. Ik ben volgend jaar zeker weer van de partij!”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet