Diversen

Div: Maserati Trofeo, einde van een tijdperk

 Maserati Trofeo
Afscheid van de Maserati Trofeo op Valencia

Op het circuit van Valencia vond de laatste race plaats van de Trofeo Maserati. Na vier seizoenen komt er een einde aan de sympathieke raceserie voor gentleman-drivers met de Maserati Trofeo Gransport. Alberto Cerrai, vorig jaar kampioen in de klasse, gaat de boeken in als de laatste racewinnaar, terwijl de onder Britse licentie racende Maurizio Fabris de laatste kampioenstitel in de klasse voor zich opeiste.


Tekst: René de Boer
Foto: Raymond de Haan


"Het is met pijn in het hart dat we afscheid nemen van deze klasse, want de serie heeft in belangrijke mate bijgedragen tot de terugkeer van Maserati in de internationale racerij", zegt Luca Gastaldi, woordvoerder van het merk uit Modena. "Toen we de serie in 2003 introduceerden, was het "arrive and drive"-principe zoals wij dat toepasten relatief nieuw en de reacties waren zonder uizondering positief."

Met het staken van de productie van de Maserati Coupé in zijn huidige vorm is ook het einde van de raceserie een feit. De opvolger wordt medio volgend jaar verwacht, met een mogelijke introductie in het voorjaar tijdens de Autosalon van Genève. Of ook daarmee geracet gaat worden, is nog niet bekend, al sluit Gastaldi dit geenszins uit. "We hebben in de afgelopen jaren een hechte gemeenschap van coureurs rondom ons merk opgebouwd en natuurlijk willen we die ook in de toekomst bij ons houden."

Of de toekomstige nieuwe Maserati bijvoorbeeld ook in de FIA GT2-klasse gehomologeerd gaat worden, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Evenmin of de deelname van Maserati volgend jaar in het FIA GT3-kampioenschap voortgezet zal worden. Zeker is in ieder geval wel dat de MC12 behouden blijft in de grootste klasse van het FIA GT-kampioenschap.

De Maserati Trofeo racete in zijn debuutjaar onder andere twee keer in het bijprogramma van de DTM (op de Lausitzring en Oschersleben), met de Formule 1 en sindsdien ook regelmatig bij de FIA GT en het WTCC. Zeker de hospitality met uitstekende catering en een gastvrij team was op vele circuits een prima ontmoetingsplek waar het goed toeven was. De enige Nederlandse deelnemer die ooit in een Maserati-race startte, was coureur/journalist Sandor van Es, die vorig jaar op het circuit van Spa-Francorchamps een gastrace in de klasse reed en daar samen met zanger/coureur Kris Wauters op een uitstekende derde plaats eindigde. Aardig detail: Van Es is vandaag ook op Valencia aanwezig.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet